p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ανδρίτσαινα: Το «πιο όμορφο χωριό στον κόσμο»


Ανδρίτσαινα

Το «πιο όμορφο χωριό στον κόσμο» σύμφωνα με ένα ταξιδιωτικό μπλογκ παγκόσμιας απήχησης, η γραφική και γεμάτη χρώματα Ανδρίτσαινα έχει μεγάλη ιστορία. Άνθησε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (12ος-13ος αι.), ενώ διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821. Το χωριό εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα παλαιά αρχοντικά, τους λιθόστρωτους δρόμους και την πλατεία που περιβάλλεται από πανύψηλα δέντρα, ενώ η θέα προς τα γύρω βουνά είναι καταπληκτική. Η «Τρανή Βρύση» βρίσκεται στη μια πλευρά της πλατείας και πρόκειται για την παλαιότερη της Πελοποννήσου (1724). Μοναδική είναι η Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη, αφού στις συλλογές της περιλαμβάνονται σημαντικές και σπάνιες εκδόσεις, καθώς και χειρόγραφα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, με κορυφαίο τον Ζαν-Ζακ Ρουσσώ.

Η Ανδρίτσαινα είναι μια κωμόπολη που ανήκει στον νομό Ηλείας
Βρίσκεται 64 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου, πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας, σε υψόμετρο 760 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Πηγή φωτογραφίας
Φωτογραφία roukounas
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, στη δυτική πλευρά του Λυκαίου όρους, κοντά στα σύνορα με τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Απέχει 13 χλμ. από το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.
Φωτογραφία AlMare
Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα.
Από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Πρόκειται για κωμόπολη με μεγάλη ιστορία, που αναπτύχθηκε κατά τη Φραγκοκρατία (12ος – 13ος αι. μ.Χ.) και, μάλιστα, αναφέρεται στο Χρονικόν του Μορέως. 
Η Ανδρίτσαινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τόσο στα Ορλωφικά όσο και κατά την Ελληνική Επανάσταση. Το 1826, μάλιστα, η πόλη καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
Φωτογραφία   Malcolm Bott
Σύμφωνα με την παράδοση, η Ανδρίτσαινα οφείλει την ονομασίατης στη γυναίκα κάποιου Κρητικού βοσκού που λεγόταν Ανδρίτσος ή Ανδρίκος, ο οποίος οδηγήθηκε από ένα κριάρι τους σε κάποια πηγήκοντά σε ένα πλάτανο στο Λύκαιον όρος.
 Εκεί έκτισε ένα πανδοχείο, το οποίο μετά το θάνατο του Ανδρίκου διατήρησε η χήρα του Ανδρίκαινα. Από το όνομά της καθώς και από την εγχώρια προφορά του «και» ως «τσαι», το πανδοχείο ονομάστηκε «το χάνι της Ανδρίτσαινας».
 Όταν άρχισε να κτίζονται σπίτια γύρω από το πανδοχείο, ο οικισμός ονομάστηκε «Ανδρίτσαινα».
Φωτογραφία  Malcolm Bott
Σήμερα,  εντυπωσιάζει με τα αρχοντικά της, τα πλακόστρωτασοκάκια αλλά και την πλατεία της με τα ψηλά δέντρα και την υπέροχη θέα. Η Τρανή Βρύση που βρίσκεται ακριβώς απέναντί της είναι η αρχαιότερη της Πελοποννήσου και έχει χτιστεί το 1724. 
Φωτογραφία  Malcolm Bott
Διατηρεί ατόφια ως τις μέρες μας τα χαρακτηριστικά τηςπαραδοσιακής αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζουν την ορεινή Πελοπόννησο και του ρυθμού ζωής της ελληνικής επαρχίας, που χάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Τα μεγάλα αρχοντικά μαρτυρούν και την οικονομική, κοινωνική και πνευματική ακμή που γνώρισε η κωμόπολη αυτή κατά το παρελθόν.
Φωτογραφία  virginia.craft3
Στην Ανδρίτσαινα βρίσκεται η περίφημη βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1840 κατόπιν δωρεάς του εξ Ανδρίτσαινας ουμανιστή Αγαθόφρωνος Νικολόπουλου που ζούσε στο Παρίσι.
 Η συλλογή της περιλαμβάνει σπάνια χειρόγραφα του16ου και 17ου αιώνα, σπάνια βιβλία είτε ελληνόγλωσσα είτε ξενόγλωσσα, σημαντικά έγγραφα από την περίοδο της επανάστασης και πλούσιολαογραφικό υλικό. 
Σήμερα, η συλλογή της βιβλιοθήκης αριθμεί πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων.
Φωτογραφία  virginia.craft3
Το ταξίδι μας στην Ανδρίτσαινα θα τελειώσει με υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του φιλέλληνα Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas
Ανδρίτσαινα, αγορά, 1903
Ανδρίτσαινα, εσωτερικό σπιτιού, 1903
Άνδρες στο δρόμο της Ανδρίτσαινας 1903
Πηγές 1  2  3  4


Δεν υπάρχουν σχόλια: