p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Εκδρομή στο Γούμερο Ηλείας απο την οικολογική κίνηση Πάτρας

Την Κυριακή 30/3/2014 Η οικοπαρέα μας θα διασχίσει το όμορφο Φαράγγι που βρίσκεται στο χωριό Γούμερο της Ηλείας. Η διαδρομή ειναι διάρκειας 3,5 ωρών περίπου. 

Το φαράγγι του Γούμερου 

D1 1Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη βρίσκεται το εξαιρετικό φαράγγι του Γούμερου, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο φυσικής ομορφιάς και το 2001 απο την UNESKO. Η πεζοπορία στο φαράγγι του Γούμερου είναι μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή στο οροπέδιο της Φολόης, διάρκειας 4 περίπου ωρών. Το φαράγγι είναι ένα ημικύκλιο που αρχίζει από το Γούμερο για να καταλήξει πάλι σε αυτό. Η διαδρομή περιλαμβάνει το σπήλαιο Ασκητή, στο οποίο λειτουργούσε κάποτε το αρχαίο μαντείο των αθλητών ενώ αργότερα χτίστηκε εκεί η  Ιερά Μονή Ασκητή που χαρακτηρίζεται ως σημαντικό μνημείο βυζαντινής περιόδου, το αρχαίο καλντερίμι, τμήμα της ιερής οδού Ήλιδας - Ολυμπίας, την Ιερά Μονή Ασκητή με το βυζαντινό ναό του 1200 μ.Χ. και καταλήγει στο χωριό Γούμερο. Στο μονοπάτι λέγεται οτι είναι και η διαδρομή των αθλητών για την αρχαία Ολυμπία, εκει θα συναντήσουμε και τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας, με κλαδιά από τις οποίες στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες.


Ι. Μονή Ασκητή


D1 2Η Ιερά Μονή Ασκητή του χωριού Γούμερου είναι ένα μνημείο, πιθανότατα Βυζαντινής προέλευσης, με απίστευτη φυσική ομορφιά. Ένας μύθος λέει πως εκεί ζούσε ένας Ασκητής. Οι κάτοικοι  της περιοχής Γούμερου και Ωλένης, αφού τον κυνήγησαν νομίζοντας πως είναι ένα αγριογούρουνο, κατέληξαν στον σημερινό χώρο της Μονής. Εκεί όμως βρήκαν μόνο μία εικόνα της Παναγίας να κρατά ένα βρέφος. Γι΄ αυτό χτίστηκε η Μονή στο σημείο που ενώνονται δυο βουνά, μέσα σε ένα φαράγγι. Πριν αρκετά χρόνια η Μονή φιλοξενούσε περισσότερους από 50 μοναχούς ενώ τον τελευταίο μισό αιώνα έχει εγκαταλειφθεί και δεν υπάρχει μοναστική ζωή. Συγγραφικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι όταν απεβίωσε ο Ασκητής ενταφιάστηκε μέσα στον χώρο της Μονής.  Αναφέρουν επίσης ότι ο χώρος πιθανότατα, ήτανε πρότερα αρχαίο ιερό και το καλντερίμι προϋπήρχε κατά πολύ της Μονής.
Πληροφορίες στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ καθημερινές 7-9 οδός Σαχτούρη Άρ.64 τηλ. 2610321010

Δεν υπάρχουν σχόλια: