......Θέρισαν ,αλώνισαν, άλεσαν , ζύμωσαν, … και χόρεψαν!
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η γιορτή αγροτοτουρισμού που για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία με την συμμετοχή συλλόγων, παραγωγικών ομάδων και πλήθος κόσμου. Πράγματι ο προαύλιος χώρος του Παλαιού δημαρχείου «βούλιαξε» από χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έσπευσαν να δουν παραδοσιακούς χορούς και μουσικοχορευτικά δρώμενα, έκθεση λαϊκών χειροτεχνημάτων και εργαλείων παραδοσιακών επαγγελμάτων, έκθεση φωτογραφίας από πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, παραδοσιακές γεύσεις, φαγητά και γλυκά από τα χωριά μας.
Εκ μέρους των διοργανωτών είχε για φέτος επιλεγεί «η αναβίωση της παραγωγικής διαδικασίας του σιταριού και του ψωμιού».
« Βγήκαν οι θεριστάδες με τα δρεπάνια τους έκαναν το σταυρό τους κοιτώντας την ανατολή του ηλίου και μπήκε ο καθένας στην σειρά του( στον όργο του). Μάζεψαν τα στάχυα χεριές- χεριές και μετά έκαναν δεματιές ( χερόβολα – δεμάτια ). Τα κουβάλησαν μετά αχάραγο στο αλώνι και έκαναν θημωνιά. Έβαλαν τα δεμάτια γύρω από το στυγερό και αλώνισαν με τα
άλογα. Λίκνισαν το άγανο και το άχυρο( σάλμη) και χώρισε ο καρπός (γέννημα). Μετά το κοσκίνισαν και το πήγαν στο μύλο. Άλεσαν το στάρι και πήγαν το αλεύρι στο σπίτι. Ζύμωσαν οι γυναίκες και έριξαν το καρβέλι στο φούρνο….»
Τα παραπάνω δρώμενα υπό την αφήγηση λαογραφικού κειμένου και τον μαγικό ήχο του κλαρίνου καθήλωσε το κοινό. Κάποιοι τυχεροί είδαν μέσα από την αναπαράσταση ένα σημαντικό κομμάτι από την νεότερη ζωή τους. Κάποιοι άλλοι λιγότερο τυχεροί από πλευράς βιωμάτων (λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας) είχαν την ευκαιρεία να δουν μια άποψη από την μαγική διαδικασία.
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση που έχει η γιορτή αγροτοτουρισμού μετά από τέσσερα χρόνια.»
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος τόνισε :
«Ο διευρυμένος Δήμος διαθέτει ένα πολιτιστικό απόθεμα κι ένα αξιοζήλευτο δυναμικό ταλαντούχων και δημιουργικών ανθρώπων. Το μικρό φεστιβάλ της παράδοσης μας αποτελεί σημαντική συμβολή και προτεραιότητα στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορίας της περιοχής μας. Ταυτόχρονα ενισχύει το συγκριτικό πλεονέκτημα του αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τα συνδέει με τον τουρισμό σε όλες τις μορφές του . Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται η τοπική ιστορία και παράδοση, οι μύθοι, η αγροτική κληρονομιά, η τοπική κουζίνα, το φυσικό περιβάλλον. Στόχος είναι για τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο με τις πρωτοβουλίες των ενεργών συμπολιτών μας και να οργανώνεται και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας. Η δυναμική δράση των συμπολιτών μας που συμμετέχουν αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του νέου θεσμού.»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος τόνισε
«Ο πολιτισμός, οι πολιτιστικοί πόροι αλλά και η κουλτούρα της κάθε περιοχής συνθέτουν για αυτή μια μοναδική παράδοση και ταυτότητα με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η αξιοποίηση τους με σκοπό την τοπική ανάπτυξη περιοχών του δήμου μας που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης του οικοτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Η παράλληλη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό δημιουργεί σημαντικές προοπτικές, όπως άλλωστε έχουν δείξει πρακτικές άλλων περιοχών
Ο τοπικός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ισχυρή μορφή προβολής μιας περιοχής. Είμαστε μια περιοχή με δυναμικό ενεργών καλλιτεχνών, πνευματικών ανθρώπων, δημιουργών που εκφράζονται σ? όλους τους χώρους της τέχνης.
Γι αυτό και το θέμα του πολιτισμού πρέπει να επιβάλλουν ως προτεραιότητα οι ενεργοί πολίτες.»
*Στη φετινή γιορτή έλαβαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι
Πελοπίου, Πλατάνου, Λάλα, Λάσδικα , Κούμανι ,Ένωση Κουμανιωτων Ηλειας, Μιράκας , Δίβρης, Αντρωνίου, Φολόης, Κακοταρίου, Στρεφίου, Αρβανίτη, Ώλενας, Κλινδιά, Δούκα, Πέρσαινας, Πεύκων , Διώνη, Πελιτί, Γυναίκες Αχλαδινής
καθώς Παραγωγοί προϊόντων και Ομάδες πολιτών .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου