p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Χαρίλαος Βασιλάκος. Ο 2ος «άγνωστος» Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο του 1896

Ξεκίνημα με συμβολική σημασία
Χαρίλαος Βασιλάκος.
Ο 2ος «αγνωστος» Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο του 1896


Στην πρώτη επίσημη συνάντηση την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά επισκέφτηκαν ο εγγονός του μαραθονοδρόμου Χαρίλαου Βασιλάκου, Χάρης Βασιλάκος και η συζυγός του  Εύη και συζήτησαν για τα ενθυμήματα και  τα πολύτιμα κειμήλια  του παππού του , που υπάρχουν στο μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στην συνάντηση και την ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δεββές και ο νέος πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος.
Η επαναλειτουργία του Μουσείου, ο μαραθώνιος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας του 1896, η ζωή του μεγάλου αθλητή και η πορεία του, τα πολύτιμα κειμήλια που η οικογένεια Βασιλάκου έχει παραχωρήσει στο μουσείο, καθώς και η καθιέρωση μεγάλης  αθλητικής διοργάνωσης δρόμου με διεθνή ακτινοβολία προς τιμήν του Χαρίλαου Βασιλάκου αποτέλεσαν τους άξονες μιας πολύωρης συζήτησης με συγκινησιακές φορτίσεις και μνήμες από το παρελθόν και προτάσεις της σύνδεσης  Πολιτισμού -  Αθλητισμού- και τουρισμού   για το άμεσο μέλλον.



Πρώτος νικητής του Μαραθώνιου δρόμου στη σύγχρονη ιστορία

Ο εγγονός  του και 2ου Ολυμπιονίκη του 1896 ανέφερε πολλά για τον άνθρωπο και σπουδαίο αθλητή.
«Συγκέντρωσα  φωτογραφίες, δημοσιεύματα, τιμητικές διακρίσεις, και ότι άλλο  υλικό που αναφέρεται σε εκείνη την χρονική περίοδο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μετά από πρόταση του ακαδημαϊκού και φιλέλληνα Μισέλ Μπρεάλ, καθιέρωσε τον Μαραθώνιο Δρόμο σαν Ολυμπιακό Άθλημα. Έτσι γεννήθηκε ένα σπουδαίο αγώνισμα που το 1896 συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας. Ο Πανελλήνιος Μαραθώνιος έγινε στις 10 Μαρτίου 1896. Στον πρώτο στην ιστορία επίσημο Μαραθώνιο Δρόμο ο Χαρίλαος Βασιλάκος, τερμάτισε πρώτος με χρόνο 3 ώρες και 18 λεπτά.
Ο αγώνας αυτός καταγράφηκε ως ο πρώτος επίσημος αγώνας Μαραθωνίου Δρόμου. Με αυτήν την νίκη ο Βασιλάκος κέρδισε άλλες δύο σπουδαίες μοναδικές πρωτιές:
• Του πρώτου δρομέα νικητή στην ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου, λόγω του ότι το άθλημα τότε θεσπίστηκε.
• Του πρώτου Μαραθωνοδρόμου που τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στις 29 Μαρτίου στην επίσημη διεξαγωγή του Ολυμπιακού Μαραθώνιου ο Χαρίλαος Βασιλάκος κατέκτησε τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση, μετά το Σπύρο Λούη. Παρότι δεύτερος κατέκτησε ακόμη μια πρωτιά, που μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί. Έγινε ο νεότερος Ολυμπιονίκης Μαραθωνίου Δρόμου, σε ηλικία 20 ετών.
Το Ολυμπιακό Μετάλλιο του 1896 μαζί με το δίπλωμα και το μοναδικό στον κόσμο ολυμπιακό δάφνινο στεφάνι που διασώζεται η γιαγιά μου Ελένη (σύζυγος Χαρίλαου) μαζί με τον πατέρα μου Κωνσταντίνο, το 1964 ευγενώς και ανιδιοτελώς, παραχώρησαν προς έκθεση, στον Γ. Παπαστεφάνου, ιδρυτή του μουσείου των Νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.
Ο Χαρίλαος Βασιλάκος, είχε μεγάλη αθλητική πορεία και διέπρεψε για πολλά χρόνια σε δρόμους διαφόρων αποστάσεων και στο βάδην, το οποίο εισήγαγε στην Ελλάδα. Με πρώτο αγώνα 1000 μέτρων που νίκησε στις 18 Μαΐου 1900.
Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαι βέβαιος ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με την ανάδειξη των μοναδικών κειμηλίων του παππού μου που βρίσκονται εδώ και την σύνδεση του σπουδαίου αθλητή με την σύγχρονη ιστορική διαδρομή της Αρχαίας Ολυμπίας»

Ο δήμαρχος κ.Κοτζιάς ευχαρίστησε τον κ. και την κα. Βασιλάκου, και τόνισε χαρακτηριστικά «είναι ολόθερμη  η στήριξή μας  στις πρωτοβουλίες  που προωθούν  την προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, και ο  
τουρισμός  ως  άξονες οικονομικής ανάπτυξης σήμερα μπορούν να βρούν στη Αρχαία Ολυμπία ένα ιδανικό τόπο συνάντησης με πολλαπλασιαστικές θετικές  επιρροές στην προβολή, την ανάδειξη των δυνατοτήτων   και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας του Δήμου μας.
 Σήμερα ο πολιτισμός , ο αθλητισμός και ο τουρισμός αποτελούν μεγάλους κοινωνικούς θεσμούς, που έχουν σε πολλές περιπτώσεις άμεσες αλληλεπιδράσεις. 
Επίσης η ευρύτερη προβολή σημείων τουριστικής έλξης, όπως το μοναδικό δρυοδάσος, τα ποτάμια,  τα φαράγγια και τα ορειβατικά μονοπάτια, καθώς και η προβολή των παραδοσιακών τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αποτελούν για μας προτεραιότητα για μια άλλου τύπου ανάπτυξη που θα αντιστρέψει την αρνητική πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας»»

Ο αντιδήμαρχος κ. Δεββές ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με την επαναλειτουργία του μουσείου και υπογράμμισε  «Ο Αθλητικός Τουρισμός  ως μια ειδική μορφή ποιοτικού τουρισμού σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό τουρισμό που έχει η Ολυμπία, μας δίδει την ευκαιρία να επενδύσουμε σε μία τεράστια δυναμική αγορά αλλά και ταυτόχρονα να επιτύχουμε μια προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν μέσω της ανάπτυξης, της διαφοροποίησης και της αναβάθμισης του. Με βάση αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δημιουργήσουμε από κοινού ένα ξεχωριστό τουριστικό πόρο, προστιθέμενη αξία στην περιοχή και τοπική απασχόληση».

Μια καλή αρχή με συμβολική σημασία
«Ποδαρικό» με συμβολική σημασία ήταν για τον κ. Χάρη Σπηλιόπουλο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νέος πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, είναι παλιός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων, με έντονη συμμετοχή στις συλλογικές προσπάθειες της πόλης. Ήταν επίσης εκείνος που επί ένα περίπου χρόνο συνομιλούσε με τον κ. Βασιλάκο για την παραμονή των εκθεμάτων  στην Ολυμπία, καθώς έντονο ενδιαφέρον γι΄ αυτά έχει εκδηλωθεί και από το μουσείο του Μαραθώνα. Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από αποτελέσματα της συνάντησης πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Η Αρχαία Ολυμπία ως κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, σηματοδοτεί και συμπυκνώνει τις αξίες της  Ολυμπιακής Ιδέας και του Ολυμπισμού, ωστόσο χρειάζεται να συνθέσει και να αξιοποιήσει με σύγχρονο τρόπο αυτό το συγκριτικό της πλεονέκτημα.  Εδώ στην ευρύτερη περιοχή του δήμου είναι απαραίτητο να γίνονται τακτικά αγώνες, και γύρω από αυτούς να οργανώνεται σειρά εκδηλώσεων ανάδειξης του Ολυμπιακού Πνεύματος με ταυτόχρονη προβολή και ανάδειξη της τοπικού  πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος”.



Βιογραφικό
Ο Χαρίλαος Βασιλάκος ήταν Έλληνας αθλητής στίβου και ο πρώτος στην ιστορία νικητής Μαραθωνίου Δρόμου. Επίσης ήταν δεύτερος Ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο της πρώτης Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 1896, ενώ υπήρξε και εισηγητής του αγωνίσματος του Βάδην στην Ελλάδα. Ήταν μέλος του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου.

Στις 10 Μαρτίου 1896 διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Πανελλήνιοι Αγώνες, με κυριότερο στόχο να αναδειχθούν οι αθλητές που θα επάνδρωναν την ελληνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Στον αγώνα του Μαραθώνιου νικητής αναδείχθηκε ο Βασιλάκος, με χρόνο 3 ώρες και 18 λεπτά. Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη στην ιστορία του αθλήματος του Μαραθωνίου.

Ο Βασιλάκος ήταν ανάμεσα στους 17 αθλητές που αγωνίστηκαν στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Τερμάτισε στην 2η θέση, πίσω από τον Σπύρο Λούη, με χρόνο 3:06.03 και ήταν ένας από τους εννέα συνολικά που κατάφεραν να τερματίσουν.

Μετά την Ολυμπιάδα ο Χαρίλαος Βασιλάκος συμμετείχε σε πολλούς αγώνες κατακτώντας σημαντικές νίκες. Απόφοιτος της νομικής σχολής, εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ως τελωνειακός σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα. Πέθανε στην Αθήνα το 1964.
Βασικές πληροφορίες

Γεννήθηκε
1875

Βραβεία
10 Μαρτίου 1896: Πρώτος Νικητής στον Μαραθώνιο Δρόμο, Πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες

29 Μαρτίου 1896: Δεύτερος Ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο Δρόμο της Α' Ολυμπιάδας

18 Μαίου 1900: Πρώτος Νικητής στον πρώτο αγώνα Βάδην1000μ

Απρίλιος 1901: Πρώτος Νικητής σε αγώνα Βάδην 1000μ στους Παννελήνιους Αγώνες



Δεν υπάρχουν σχόλια: