ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293 Λαμπεία (Δίβρη) 26 Σεπτεμβρίου 2014
αρ. πρωτ. 2227
ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΙΤΗΣΗ
Προς
Τους καθ΄ ύλην αρμόδιους και υπεύθυνους Κρατικούς και Δημοτικούς λειτουργούς
1. Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Ευθύμιο Κοτζιά και Δημοτικό Συμβούλιο
2. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο
3. Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας κ. Δ. Αβράμη και μέλη Τοπικού Συμβουλίου
4. Θεματικό Αντιδήμαρχο Λαμπείας κ. Β. Αρβανίτη
5. Δημοτική Σύμβουλο Λαμπείας κ. Μ. Πατσή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας (για ενημέρωση των Δημ Συμβούλων)
2. Γεν. Γραμματέα Αποκεντρ, Δ/σης Πελ/νησου-Δυτ. Ελλ-Ιονίου κ. Διδασκάλου
3. Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρα
4. Πολιτιστικούς και λοιπούς φορείς της Δημοτικής Ενότητας Λαμπείας
5. Βουλευτές Ηλείας
6. Επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Δήμο
«Ζωτικά και επείγοντα θέματα και προβλήματα προς επίλυση, της ιδιαίτερης πατρίδας μας Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας»
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, αρμόδιοι και υπεύθυνοι
Κατ΄ αρχήν να συγχαρούμε όσους από σας έχετε νωπή την λαϊκή εντολή-αποδοχή και να ευχηθούμε ευόδωση στο έργο που έχετε καθήκον και υποχρέωση να επιτελέσετε.
Πρέπει ευθύς εξ αρχής να σας προϊδεάσουμε ότι η δική μας ΑΙΤΗΣΗ προς τους αιρετούς άρχοντες με το παρόν ΥΠΟΜΝΗΜΑ, δεν έχει καμιά πρωτοτυπία καθότι παρόμοιο έγγραφο (και πάμπολλα όμοια σε όλη την προηγούμενη τετραετία) είχαμε στείλει και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Αρχ. Ολυμπίας. Χωρίς βεβαίως να πάρουμε ποτέ απαντήσεις και κυρίως (αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία) χωρίς κανένα από τα προβληθέντα και αιτηθέντα θέματα προς επίλυση να ικανοποιηθεί. Μπορούμε να πούμε ότι στο μεταξύ δημιουργήθηκαν ακόμη περισσότερα και σοβαρότερα νέα προβλήματα.
Πρέπει να τονίσουμε –και αυτό είναι φανερό- ότι η εγκατάλειψη της φτωχής, άγονης, προβληματικής περιοχής μας είναι πλήρης και οδυνηρή για τους κατοίκους συμπολίτες μας. Και από την άλλη πλευρά η αδιαφορία, η ασυδοσία και η παρανομία, ιδιαίτερα για ρουσφετολογικούς-πελατειακούς λόγους, υπήρξε πολύ μεγάλη. Αλλά για το τελευταίο, προς το παρόν δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε. Τώρα, ας έλθουμε στο θέμα μας.
Υπακούοντας στη φωνή των μελών και των απανταχού συμπολιτών μας και εφαρμόζοντας πιστά τις Καταστατικές μας αρχές επανερχόμαστε, σε σας και ζητάμε την μελέτη, την διερεύνηση, την προσοχή και εν τέλει την προσπάθεια λύσης και ικανοποίησης των κατωτέρω προβαλλομένων επειγόντων θεμάτων. Σε πρώτο χρόνο, απλά θα γίνει η αναφορά των προς επίλυση προβλημάτων κατά θεματική ενότητα (σχεδόν η απαρίθμησή τους). Και σε δεύτερο χρόνο, αφού κι εσείς ζητήσετε εξηγήσεις και διευκρινήσεις θα μπορέσουμε –συνεργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμείτε- να εξειδικεύσουμε τα αιτήματά μας και να εξηγήσουμε με λεπτομέρειες τις προτάσεις μας.
Α. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΥΓΕΙΑ»
1. Έστω ένας γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας, σε καθημερινή βάση με διαμονή του γιατρού στο κτίριο του πρώην Υγειονομικού Σταθμού Λαμπείας. Ήδη μια καλή συλλογική προσπάθεια γίνεται. Αγωνιστική διεκδίκηση (όχι παρακλητική ή χαλαρή).
2. Άμεση υπαγωγή του Ιατρείου Λαμπείας στο Κ.Υ. Αρχ. Ολυμπίας και το Νοσοκομείο Πύργου, και απεμπλοκή του από Κ.Υ. Σιμόπουλου και Νοσοκ. Αμαλιάδας
3. Αίτημα για έναρξη διαδικασίας, Δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Λαμπεία, όπως πρότειναν αρχικά όλες οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (υπάρχουν έτοιμες τεκμηριωμένες προτάσεις μας που έχουν πλειστάκις γνωστοποιηθεί αρμοδίως).
Β. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ»
1. Αντιμετώπιση της τριτοκοσμικής μόλυνσης του πόσιμου νερού,με την εφαρμογή των στοιχειωδών και υποχρεωτικών υγειονομικών Κανονισμών, Νόμων και Διατάξεων (περιφράξεις, καθαρισμοί, Υγειονομική Αναγνώριση κλπ, πηγών και δικτύων). Ερώτημα, ποια η ευθύνη και οι γνώσεις του διορισμένου προς τούτο υπαλλήλου στη ΔΕ Λαμπείας.
2. Συχνές, ανά εξάμηνο μετρήσεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης του πόσιμου νερού, από τα Κρατικά Εργαστήρια ΚΕΔΥ και απαίτηση προς το Δήμο να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα (οι τελευταίες εξετάσεις είναι χειρότερες και από αυτές χωρών Αφρικής...)
3. Αντιμετώπιση, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ενδημικής μάστιγας του Μελιταίου πυρετού, που και πάλι τελευταία βρίσκεται σε έξαρση
4. Αυστηρή υγειονομική, κτηνιατρική και αγορανομική-αστυνομική επίβλεψη Καταστημάτων Υγειον. Ενδιαφέροντος (κυρίως σφράγισμα κρεάτων στα Κρεοπωλεία)
5. Αυστηρή επιτήρηση για υγειονομική ταφή νεκρών ζώων, με παράλληλο καθαρισμό ρεμάτων ως και δίωξη αυτών που τα εναποθέτουν εκεί (κτηνοτρόφων, σφαγέων κλπ).
6. Άμεση απομάκρυνση όλων των ποιμνιοστασίων από τον οικιστικό ιστό, όπως προβλέπεται από τον Νόμο και παράλληλα διευκόλυνση εγκατάστασης των κτηνοτρόφων
7. Σταδιακή απομάκρυνση όλων των ενοριακών Νεκροταφείων από τον οικιστικό ιστό, με πρώτο αυτό του αρχαιολογικού χώρου της Αγ. Τριάδας Γκρουστάδων. Πρόταση: α) οι συνοικίες Καρυανάδες-Γκρουστάδες-Περδικαράδες, στο Κάτω Μοναστήρι (κάπως μακριά), β) Περαμαχαλάς-Βασιλαίοι-Λαζαράδες στο Αη-Γιάννη στα «Παλιάμπελα»και γ) Μπαρμπότα σε χώρο που θα προτείνουν οι κάτοικοι.
Γ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΠΑΙΔΕΙΑ»
1. Αίτημα έναρξης διαδικασίας για αναβάθμιση των Λυκειακών Τάξεων σε πλήρες Λύκειο Λαμπείας, (υπάρχουν έτοιμες τεκμηριωμένες προτάσεις μας, γνωστές σε σας)
2. Άμεση αλλαγή διδακτηρίων. Στο κτίριο του Δημοτικού να πάει το Γυμνάσιο-Λύκειο και στο κτίριο του Γυμνασίου το Δημοτικό Σχολείο(με ελάχιστη δαπάνη)
3. Άμεση εξάλειψη του αισθητικού αίσχους στο Γυμνάσιο Λαμπείας(απομάκρυνση της αγριοσυκιάς και άνοιγμα της κύριας εισόδου, καμινάδα, ευπρεπισμός αποχωρητηρίων κλπ)
4. Αίτημα στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης για την υπαγωγή του Γυμνασίου Πανόπουλου και του Δημοτικού Σχολείου Κούμανι στη Λαμπεία, όπως στο παρελθόν.
5. Δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας καθηγητών και δασκάλων με συμβολικό μίσθωμα, ώστε να μένουν στη Δίβρη (π.χ. κατασκευή καταλυμάτων στην πρώην «Αγροτολέσχη»)
6. Να χωριστεί ο χώρος του Νηπιαγωγείου Λαμπείας από το υπόλοιπο Σχολείο, όπως προβλέπει ο Νόμος.
Δ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ»
1. Αίτημα έναρξης της διαδικασίας να υπαχθούμε στον Πύργο, για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης Δημόσιες και Κοινής Ωφέλειας που είναι στην Αμαλιάδα (Πολεοδομία, ΔΕΗ), θέτοντας τέρμα στην ανόητη και βασανιστική για τους κατοίκους πολυδιασπορά.
2. Άμεσο και επιτακτικό Αίτημα, στις Υπηρεσίες Δικαιοσύνης για την παρουσία του Συμβολαιογράφου-Υποθηκοφύλακα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, στο πρώην Δημαρχείο.
3. Αίτημα αναβάθμισης του Αστυνομικού Σταθμού Λαμπείας σε Αστυνομικό Τμήμα (υπάρχουν έτοιμες τεκμηριωμένες προτάσεις μας)
4. Αίτημα στο Δασαρχείο για τον διορισμό μόνιμου δασοφύλακα στη Δίβρη, όπου άλλωστε υπάρχει ακόμη οργανική θέση στη Λαμπεία (στοιχεία στη διάθεσή σας)
5. Εξυπακούεται, να ζητηθεί άμεσα διορισμός υπαλλήλου στο ΚΕΠ Λαμπείας, και εν ανάγκη απόσπαση εκπαιδευμένου υπαλλήλου από τον κεντρικό Δήμο.
6. Άμεσο και επιτακτικό Αίτημα (εν ανάγκη να ζητηθεί η συνδρομή του κ. Εισαγγελέα) να δοθεί στην Κοινότητα, το αυτοκίνητο «Βοήθεια στο σπίτι» που δόλια υπεξαίρεσε ο πρώην Δήμος Λασιώνος, καθότι στα επίσημα έγγραφα έχει παραχωρηθεί στη Λαμπεία.
Ε. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΑΓΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ» ΔΙΒΡΗΣ
1. Το «εκ πολλών αμαρτιών περιπεσόν» σε εγκληματική μακροχόνια αχρησία, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Δίβρης «Κληροδότημα Ζορμπά», επιτέλους να τακτοποιηθεί για να διατεθούν τα έσοδα για τα άπορα κορίτσια της Δίβρης ή άλλο σκοπό.
2. Το άλλο προσφάτως αποκτηθέν σοβαρό περιουσιακό στοιχείο της Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά» του ΕΟΤ, επειγόντως πρέπει να λειτουργήσει ως πολιτιστικό στέκι (αίθουσα Εκδηλώσεων, Λαογραφικό Μουσείο, «Εκθετήριο Ολυμπιακών κειμηλίων» κλπ) με παράλληλη φροντίδα δρόμου πρόσβασης (κατά προτίμηση από Αγ. Κων/νο-Αγ. Ανδρέα και πλακόστρωτο μονοπάτι από την Πλατεία «Αγοράς»)
3. Τακτοποίηση του τρίτου περιουσιακού στοιχείου της Κοινότητας, αυτό του «Ιδρύματος Ιατρείου Λαμπείας» και απαίτηση από το Υπουργείο Υγείας αύξησης του μηνιαίου μισθώματος, ή ανταποδοτικό στο άνω θέμα του γιατρού και του Κέντρου Υγείας.
4. Να γίνει μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του «αρχοντικού Στεφανοπούλων», με μελλοντική προοπτική στέγασης ενός «Ιδρύματος Πολιτικής Ιστορίας Πελοποννήσου».
ΣΤ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ»
1. Στο διαβόητο πλέον έργο «Ανάπλαση δημόσιου δρόμου στην ¨Αγορά¨», πρέπει να σταματήσει εδώ, ο μακροχρόνιος εμπαιγμός εκ μέρους του Δήμου. Να ζητηθεί άμεσα ο πλήρης Φάκελος και η νέα Μελέτη και να τεθεί σε δημόσια συζήτηση και έλεγχο.
2. Κατασκευή πλακόστρωτων μονοπατιών-δρόμων περιπάτου(«Αρχοντικό Πετραλιά»-Κεντρική πλατεία, «Αγορά»- Αγ. Τριάδα, «Πάνω Γαβροβίκος»-Λοζίσσος κ.ά.)
3. Να ζητηθεί επισήμως από τον Δήμο και την ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας, η θέση τους για την υδροδότηση των ποιμνιοστασίων στα «Κρασάπιδα» και «Καλύβια Γκρουστάδων» και οι πηγές που θα χρησιμοποιηθούν. Η λήψη νερού από τα συνοικιακά Υδραγωγεία και οποιαδήποτε πηγή εντός του οικισμού της Δίβρης είναι ανεπίτρεπτη.
4. Υδροδότηση των ως άνω ποιμνιοστασίων με επιτόπιες τεχνητές υδατολεκάνες και δεξαμενές 500 κυβικών, με μικρή δαπάνη από υπάρχουσες τοπικές πηγές και από την συλλογή-αποθήκευση βρόχινου νερού.
Ζ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΥΔΡΕΥΣΗ
1. Άμεση περιμετρική περίφραξη (μικρής δαπάνης) Πηγών Υδρομάστευσης σε απόσταση 30 μέτρων και των Δεξαμενών αποθήκευσης σε απόσταση 10-15 μέτρων
2. Απαίτηση από την ΔΕΥΑ Α.Ο. (την οποία χρηματοδοτούμε εμείς με τις υπέρογκες εισφορές μας) να επισκευάσει και συντηρήσει τα δίκτυα ύδρευσης πόσιμου νερού, με τα απαραίτητα φρεάτια, αγωγούς εξαέρωσης και λοιπούς επιβαλλόμενους κανόνες.
3. Εφαρμογή αυστηρού Κανονισμού Ύδρευσης, με λειτουργία υδρομετρητών και μέτρηση ανά 6μηνο, για τη Δίβρη που υδρεύεται με νερό συνεχούς ροής. Δωρεάν παροχή πόσιμου νερού κατά άτομο με το στάνταρ διεθνώς πλαφόν κυβικών, (όσο χρειάζεται για όλες τις οικιακές του ανάγκες), και τα υπόλοιπο καταναλωθέν με τιμές πόλεων, ανά κυβικό. Έτσι θα συμμορφωθούν οι σπάταλοι, κυρίως για τους κήπους.
Η. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΔΕΥΣΗ
1. Η άρδευση των περιβολιών (λαχανόκηπων) μόνο από υδραύλακες όπου υπάρχουν, οι οποίοι θα διανοίγονται κάθε χρόνομε ευθύνη της Τοπικής Κοινότητας και εθελοντική προσωπική εργασία των δικαιούχων. Μπορούν εν ανάγκη να χρησιμοποιούν νερό από τα δίκτυα, εφόσον μετά το Δωρεάν πλαφόν πληρώνουν αδρά το υπόλοιπο.
Θ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΔΡΟΜΟΙ – ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΓΕΦΥΡΙΑ - ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ»
1. Εθνική Οδός 111. Πίεση στη Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος για την έναρξη εργασιών με το εγκεκριμένο κονδύλιο των 4,5 εκατομ. Ευρώ,με υπόδειξη επισφαλών σημείων εντός Δίβρης (π.χ. προστατευτικά «Βαμβακάς», διάνοιξη στροφής πριν το «Μοριό», γεφύρια κλπ)
2. Συντήρηση εσωτερικής οδοποιίας προς όλες τις συνοικίες, κυρίως Βασιλαίους, Περδικαράδες, με υποχρεωτικά βαθιά ρείθρα («γράνες»). Κατασκευή φρεατίων και οχετών απορροής των βρόχινων νερών,όπου προϋπήρχαν και έχουν ήδη κλείσει από τους κατοίκους
3. Απελευθέρωση δημόσιων, δασικών και κοινοτικών κοινοχρήστων χώρων από τους καταπατητές, σύμφωνα με υπάρχουσες παλιές αεροφωτογραφίες και χάρτες.
4. Καθάρισμα γεφυριών εντός του οικισμού, που είναι υποχρέωση Δήμου-Κοινότητας
5. Αποκατάσταση της καταστραφείσας από ιδιώτες, μέρους της περίφραξης του Κοινοτικού Γηπέδου. Καταλογισμός της δαπάνης στους καταστροφείς.
6. Προστασία των πεζοδρομίων και πλατειών («Λίμνας» και «Αγοράς») από την καταστροφική στάθμευση αυτοκινήτων, με τοποθέτηση προστατευτικών κολωνακίων.
7. Απελευθέρωση των πεζοδρομίων της «Αγοράς» από τις μόνιμες εγκαταστάσεις-καταλήψεις, με παράλληλη λελογισμένη και ελεγχόμενη χρήση για τραπεζοκαθίσματα.
8. Και σπουδαιότερο. Πλήρης απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων επί του κεντρικού δρόμου της «Αγοράς» από τα «Καμίνια Βουπ», μέχρι το εικονοστάσι του Αγ. Νικολάου, με ανοχή 20λεπτης προσωρινής στάθμευσης μόνο για επισκέπτες.
9. Δημιουργία Κοινοτικών υποχρεωτικών χώρων στάθμευσης (Πάρκινγκ). Προτάσεις χωρίς δαπάνες: α) Διαμόρφωση στο χώρο «δουλείας» της Ε.Ο.111 από «Καμίνια Βουπ» έως «Καμίνι Μπάλα», β) Διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων δίπλα από την κεντρική πλατεία και το πρώην Δημαρχείο. Προτάσεις με δαπάνες: α) εξαγορά ή ενοικίαση υπάρχοντος κτιρίου (γιαπί) μετά του οικοπέδου των αδελφών Τύρου για την δημιουργία τριώροφου παρκινγκ (όπως π.χ. της Δημητσάνας), β) εξαγορά ή ενοικίαση του οικοπέδου αδελφών Αχείμαστου («Γκόπη»)
Ι. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΒΡΗΣ»
1. Καθορισμός αυστηρού υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας Καταστημάτων, όπως προβλέπεται από το Νόμο. Για τυχόν παρεκκλίσεις μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, εφόσον αυτό επιτρέπεται. Αλλά, το ωράριο, να είναι ωράριο. Όχι ασυδοσία.
2. Για διευκόλυνση τουριστών και πελατών Καταστημάτων, προσωρινή 20λεπτη στάθμευση αυτοκινήτων επισκεπτών-περαστικών στην «Αγορά» (αναφέρθηκε)
3. Αυστηρός έλεγχος (Υγειονομικός, Αστυκτηνιατρικός, Αγορανομικός) Καταστημάτων (αναφέρθηκε), για την ανταγωνιστική και ποιοτική απόδοση της Αγοράς
Κ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
1. Δημιουργία ομάδας περιφρούρησης των δασών μας (με τη συμμετοχή των Τοπικών Συμβούλων και εθελοντών κατοίκων), και άμεση καταγγελία-δίωξη των δραστών: εμπρηστών, καταστροφέων λαθροϋλοτόμων και ασύδοτων κτηνοτρόφων.
2. Καθιέρωση, σε συνεργασία με το Δασαρχείο ζωνών βόσκησης εκ περιτροπής, όπως γινόταν στο παρελθόν, κυρίως για σωτηρία του γερασμένου ελατοδάσους Λαμπείας.
3. Καθαρισμός των ρεμάτων και μονοπατιών του οικισμού από τα σκουπίδια (υποχρέωση του Δήμου-Τοπικής Κοινότητας). Προστασία από την ρύπανση με ρίψη νεκρών ζώων ή υπολειμμάτων σφαγείων, και δίωξη δραστών όπως αναφέρθηκε.
4. Αυστηρή απαγόρευση των «μικρών χωματερών» από αδρανή ή άλλα υλικά, που υπάρχουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με παράλληλη δίωξη των δραστών.
5. Έντονη και άμεση διαμαρτυρία στο Δήμο και το Δασαρχείο για τον περιορισμό του «Καταφυγίου Άγριας Ζωής», μόνο στην δική μας ορεινή περιοχή, και όχι στην περιοχή Φολόης, με αποτέλεσμα την επέλαση των άγριων ζώων στο δικό μας τόπο.
6. Άμεση και επιτακτική απομάκρυνση όσων ποιμνιοστασίων βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τα Υδραγωγεία (Πηγές υδρομάστευσης, Δεξαμενές) μέχρι την οριστική τακτοποίηση.
Λ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ»
1. Πρώτο μέλημα της Τοπικής Κοινότητας είναι απαίτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια η συντήρηση, η ανάδειξη και η Επιστημονική Μελέτη του Βυζαντινού ναού της Αγ. Τριάδας,μοναδικού Μνημείου που μπορεί να γίνει ωφέλιμος για την τοπική οικονομία επισκέψιμος χώρος.
2. Για το Παραδοσιακό κτίριο «πρώην Παρθεναγωγείο» (Γυμνάσιο),αναφέρθηκε ήδη ανωτέρω. Στο Παραδοσιακό κτίριο Δημοτικού Σχολείου, πρέπει να σταματήσει ο αντιαισθητικός και ενεργοβόρος (εμείς οι δημότες πληρώνουμε το ρεύμα) ηλεκτροφωτισμός του επί καθημερινής βάσης και να περιοριστεί σε εξαιρετικές γιορτές και επετείους.
3. Να γίνει (με ελάχιστη δαπάνη) ο καθαρισμός της χαρακτηρισμένης, ως διατηρητέο Μνημείο, βρύσης «Μοριός». Και ευπρεπισμός του περιβάλλοντος χώρου
4. Να ανακατασκευστεί εκ βάθρων το «Μνημείο των πεσόντων Αμερικανών» (έχουν διασωθεί ακόμη αρκετά δομικά υλικά και ίσως τα οστά) και μεταφορά του έναντι του Δημοτικού Σχολείου που μπορεί να γίνει αξιοθέατο επίσκεψης Αμερικανών τουριστών.
5. Στοιχειώδης εφαρμογή των όρων δόμησης που ισχύουν για τη Δίβρη (π.χ. κεραμίδια σε όλα τα σπίτια) για να διαφυλαχτεί το προσόν του «ενδιαφέροντος οικισμού»
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ
Κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ και ΚΑΛΟΥΜΕ τους αιρετούς Δημοτικούς και Κοινοτικούς άρχοντες, αφού μελετήσουν τα προβαλλόμενα θέματα και προβλήματα να μας ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ σε ποια συμφωνούν και σε ποια διαφωνούν, ώστε να προχωρήσουμε περεταίρω ή να επανεξετάσουμε τις δικές μας θέσεις και απόψεις.
Επίσης ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ και ΚΑΛΟΥΜΕ, τους λοιπούς αποδέκτες του ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ αυτού, Πολιτικούς, Περιφερειακούς και Συλλογικούς παράγοντες, αφού λάβουν γνώση του περιεχομένου, να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού στην προώθηση ή επίλυση των προβλημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Μετά τιμής
Ο πρόεδρος
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο (αποστέλλεται μέσω ΕΛΤΑ και μέϊλ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου