p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεία: Μάστιγα η λαθροθηρία

Σε μάστιγα με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια  η λαθροθηρία στην Ηλεία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μετά και τις αλλεπάλληλες συλλήψεις παράνομων κυνηγών, σε διάφορες περιοχές του νομού.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων , οι άνθρωποι που κατελήφθησαν να κυνηγούν παράνομα – κυρίως τις νυχτερινές ώρες- δεν προέβαλαν αντίσταση και παραδόθηκαν στους θηροφύλακες, «παραδεχόμενοι», με αυτό τον τρόπο τη μη νόμιμη συμπεριφορά τους…
Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο , κατά τη διενέργεια των ελέγχων για τον εντοπισμό λαθροθήρων, κινδύνεψε άμεσα η σωματική ακεραιότητα των θηροφυλάκων –οι οποίοι να σημειωθεί δεν οπλοφορούν- με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο στην περιοχή του Περιστερίου Αμαλιάδας , το οποίο στοίχισε τη ζωή ενός νεαρού οικογενειάρχη θηροφύλακα.
Στο ίδιο το σοβαρό περιστατικό παραλίγο να χάσει τη ζωή του ένας ακόμη νέος άνθρωπος , επίσης οικογενειάρχης ο οποίος κυριολεκτικά γλίτωσε στο πάρα πέντε, από τον «πιστολέρο» λαθροθήρα ο οποίος προτίμησε να σκοτώσει παρά να συλληφθεί…
Συλλήψεις
Την περίοδο που διανύουμε και λίγο μετά την έναρξη του κυνηγιού , έχουν σημειωθεί αρκετές συλλήψεις  για παράνομο κυνήγι στην ευρύτερη περιοχή του τομέα ευθύνης του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου , με τη συνδρομή και των υπόλοιπων κυνηγετικών συλλόγων (Κ.Σ. Αμαλιάδας κ.λ.).
Στις περισσότερες των περιπτώσεων  οι συλληφθέντες πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να κυνηγούν παράνομα λαγό τη νύχτα , έχοντας μαζί τους εκτός από τον κυνηγετικό εξοπλισμό και άλλα είδη νυχτερινής …διαβίωσης, γεγονός που δείχνει την οργάνωση που υπάρχει για το συγκεκριμένο σκοπό.
Σε άλλη περίπτωση συνελήφθησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα δύο άνθρωποι από το χώρο της …εκκλησίας , οι οποίοι εκτός από το παράνομο κυνήγι λαγού με προβολέα, το αυτοκίνητο που επέβαιναν δεν είχε …πινακίδες, ενώ και το δίκαννο που είχαν στην κατοχή τους ανήκε σε τρίτο πρόσωπο!
Η παρανομία της παρανομίας δηλαδή, από ανθρώπους  που θα έπρεπε να δείχνουν το καλό παράδειγμα στην υπόλοιπη κοινωνία…
Σε μία ακόμη περίπτωση επίσης, οι λαθροθήρες – ο ένας από τους οποίους ήταν ανήλικος!- πέταξαν την καραμπίνα όταν αντελήφθησαν τους θηροφύλακες , χωρίς να έχουν υπολογίσει πως το όπλο  έπεσε …δίπλα σε ένα από τους συμμετέχοντες στην περιπολία!

Η πάταξη
Οι ίδιες οι κυνηγετικές οργανώσεις δίνουν συχνά «πραγματική» μάχη για την πάταξη της λαθροθηρίας που σε αρκετές περιοχές έχει εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα, με κοινωνικές προεκτάσεις.
Δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί πως σε πολλά σημεία οι περισσότεροι κάτοικοι γνωρίζουν ανθρώπους που είναι …συστηματικοί λαθροθήρες και παρά τις συλλήψεις που έγιναν στο παρελθόν , εξακολουθούν να συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους.
Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα συχνά αποτελεί αντικείμενο αντιπαραθέσεων και έντονων διαξιφισμών , αφού οι λαθροθήρες αντιλαμβάνονται ανθρώπους που ανά πάσα στιγμή νομίζουν ότι μπορεί να τους …καταδώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες , που ωστόσο γνωρίζουν πολλά πρόσωπα και πράγματα για τη δράση τους…
(Πηγή: Πατρίς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: