Μία μάλιστα κάηκε 20 φορές μέσα στο 2011... Για την Κορινθία η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν περίπου 30 ενεργές χωματερές, στη Μεσσηνία γύρω στις 50 και στη Λακωνία περίπου 30». Στην Αττική, όπως αναφέρουν επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε σκουπιδότοπους έχουν μετατραπεί τα λατομεία Μαρκοπούλου - πρώην Μερέντα - στη Δυτική Αττική (πάνω από τον Ασπρόπυργο), στη Βορειοανατολική Αττική στη θέση Ντουμάνι και στο Καπανδρίτι. Επίσης δεκάδες είναι οι παράνομες χωματερές σε Κρυονέρι, Μέγαρα και Σαλαμίνα, στο Σχιστό, γύρω από τον ΟΔΔΥ αλλά και τη Φυλή.
ΜΠΑΖΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ. Περιοχές με μεγάλο πρόβλημα θεωρούνται οι Σέρρες, η Κρήτη, η Λάρισα, η Κομοτηνή, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια και η Αιτωλοακαρνανία. «Οι επίσημες χωματερές μπορεί να μειώνονται, τα δάση όμως εξακολουθούν να είναι γεμάτα με μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια που καταλήγουν εκεί λόγω έλλειψης χώρου διάθεσης σκουπιδιών.
Αυτό έχει ως συνέπεια το καλοκαίρι κυρίως να φράζουν οι δρόμοι για τα πυροσβεστικά και να ξεσπούν πυρκαγιές», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Μπόκαρης.
ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Η εικόνα είναι «οικεία», συμπληρώνει η συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Θεοδότα Νάνσου: «Ο ΧΑΔΑ είναι κλειστός αλλά 500 μέτρα από την είσοδο τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφο. Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν χωροθετηθεί όλες οι υποδομές για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Η ευθύνη ανήκει σε όλους. Και στη δημοτική Αρχή. Κάποιοι τολμούν να σπάσουν αυγά και να χωροθετήσουν τον χώρο και κάποιοι άλλοι απλώς θάβουν τα σκουπίδια κάτω από το χώμα.
Το πρόβλημα ενισχύεται και από το γεγονός ότι έχει μείνει πίσω η ανακύκλωση όπου θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί το 80% των σκουπιδιών. Ολοι ξέρουμε τι συμβαίνει».
εφημ : ΤΑ ΝΕΑ
εφημ : ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου