p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Συνταγές της Λαμπείας της Ορεινής Ηλείας


thganites_giagias


Κατηγορία : Φαγητά – Κυρίως πιάτο, καθημερινό

ΤΑΜΠΑΚΑΛΗ
Συνταγή με βάση τα τοπικά φασόλια και το κολοκύθι από αναρριχώμενη κολοκυθιά. Το συγκεκριμένο φαγητό μαγειρεύεται από πολύ παλιά και μας δείχνει τις εποχές όπου οι άνθρωποι μαγείρευαν αποκλειστικά με προϊόντα της δικής τους παραγωγής, και οτιδήποτε έτρωγαν ήταν άκρως υγιεινό, μακριά από οποιαδήποτε μη φυσική παρέμβαση. Η βάση του φαγητού είναι τα τοπικά φασόλια και το κολοκύθι από ντόπιο σπόρο. Ήταν φαγητό καθημερινό που μαγειρευόταν τους θερινούς μήνες, όταν υπήρχαν όλα τα υλικά, λόγω εποχής, και το έπαιρναν μαζί τους στις αγροτικές τους δουλειές.
ΥΛΙΚΑ: 
½ κιλό φασόλια χρωματιστά (ντόσια) 1 μεγάλο ξερό κίτρινο κολοκύθι  Μερικά δαφνόφυλλα (6-7) 3-4 σκελίδες σκόρδο 2 κρεμμύδια ξερά Λίγη κανέλα, αλάτι, πιπέρι, ντομάτα (2 κουταλιές) ½ φλιτζάνι του καφέ νερό 1 ποτήρι (του νερού) λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο με το  λάδι. Προσθέτουμε τα φασόλια βρασμένα και στραγγισμένα και το κολοκύθι τριμμένο από τον τρίφτη. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα βάζοντας τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ντομάτα. Ρίχνουμε το νερό και κλείνουμε την κατσαρόλα (την σφραγίζουμε με ζυμάρι στο καπάκι για να μην φεύγουν οι ατμοί). Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 45 με 60 λεπτά.
Μαθητές: 
Γαλύφας Χαράλαμπος, Α’ Γυμνασίου Δημητροπούλου Ιωάννα, Α’ Γυμνασίου Ζαχαριά Βικτωρία, Α’ Γυμνασίου Κούλης Βασίλειος, Α’ Γυμνασίου Σπανού Βαλεντίνα, Α’ Γυμνασίου Χόρμπα Γεωργία, Α’ Γυμνασίου


Κατηγορία : Φαγητά – Κυρίως πιάτο, εορταστικό
ΟΜΑΤΙΑ
Γεμιστό έντερο χοιρινού για τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες. Εορταστικό φαγητό για τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες. Όλα τα υλικά είναι αποκλειστικής παραγωγής και μόνο η σταφίδα αγοραζόταν στο παζάρι του ετήσιου πανηγυριού. Το πορτοκάλι χρησιμοποιήθηκε αργότερα.
ΥΛΙΚΑ:
2 ή περισσότερα έντερα από το χοιρινό Τα εντόσθια του χοιρινού εκτός από το συκώτι Μερικά γλυκάδια 1 ½ κούπα σιτάρι βρασμένο και στραγγισμένο 1 κούπα σταφίδα μαύρη, πλυμένη και στεγνωμένη 1 κούπα πορτοκαλόφλουδες ψιλοκομμένες 2-3 κουταλιές ντοματοπολτό 1 κουταλιά σούπας κανέλα 1 κουταλιά γαρύφαλλο Αλάτι, πιπέρι, λάδι (1 ποτήρι του κρασιού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνουμε με όλα τα υλικά το μείγμα. Γεμίζουμε τα έντερα, τα δένουμε στην άκρη και τα ψήνουμε στο φούρνο με λίγο νερό, λαδωμένα έως να ψηθούν (1,5 ώρα σε σχεδόν δυνατή φωτιά).
Μαθητές: Λάγαρης Βασίλειος, Β’ Γυμνασίου Λυκοτόμαρος Κωνσταντίνος, Β’ Γυμνασίου Μπαντούνας Γεώργιος, Β’ Γυμνασίου Παναγιωτοπούλου Μαρία, Β’ Γυμνασίου Παντελής Βασίλειος, Β’ Γυμνασίου Συριόπουλος Χαράλαμπος, Β’ Γυμνασίου Τσίγγανου Ευσταθία, Β’ Γυμνασίου Δημητροπούλου Κωνσταντίνα, Γ’ Γυμνασίου Ηλιοπούλου Νεφέλη, Γ’ Γυμνασίου Μπαντούνα Ελένη, Γ’ Γυμνασίου Παντελής Ανδρέας, Γ’ Γυμνασίου Τσάμης Κωνσταντίνος, Γ’ Γυμνασίου


Κατηγορία : Φαγητά – Κυρίως πιάτο, καθημερινό-επίσημο
ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΧΛΩΡΗ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΚΟΡΦΗ (κρούστα-πέτσα από φρέσκο γάλα)
Φαγητό για ονομαστικές εορτές, συνηθιζόταν στην καθημερινότητα των τσοπάνηδων επειδή είχαν άφθονο προϊόν το γάλα από τα γιδοπρόβατα και όλα τα παράγωγά του. Επίσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τη χλωρή ρίγανη, η οποία με το κατσικίσιο κρέας δημιουργεί ξεχωριστή γεύση.
ΥΛΙΚΑ:
½ κατσίκι γάλακτος κομμένο σε μερίδες
 15 κλαράκια χλωρή ρίγανη
 1 κούπα κορφή (πέτσα από φρέσκο γάλα) 
Αλάτι, πιπέρι
 1 ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τσιγαρίζουμε με το λάδι το κατσίκι έως να ροδίσει.  Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, η χλωρή ρίγανη και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά. Μόλις βράσει και μείνει με λίγη σάλτσα ρίχνουμε την κορφή και παίρνει μερικές βράσεις.
Μαθητές:
Αλμπάνη Σοφία, Β’ Λυκείου Δημητροπούλου Φωτεινή, Β’ Λυκείου Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Β’ Λυκείου Λάγαρη Αλεξία, Β’ Λυκείου Λυκοτόμαρος Γεώργιος, Β’ Λυκείου Μούγια Γεωργία, Β’ Λυκείου Μπαντούνα Βικτωρία, Β’ Λυκείου Παναγούλης Παναγιώτης, Β’ Λυκείου Σπανού Κωνσ
 
ταντίνα, Β’ Λυκείου Τσαβλίρη Βασιλική, Β’ Λυκείου


Κατηγορία : Γλυκά
ΣΤΡΩΤΟ
Μπορεί ο μπακλαβάς να είναι ευρέως διαδεδομένος, όμως το στρωτό είναι γλυκό που φτιαχνόταν στην ορεινή Λαμπεία από πολύ παλιά επειδή χρησιμοποιούσαν το καρύδι που αφθονεί στην περιοχή ως παραγωγή και το φύλλο που έφτιαχναν μόνοι τους.
ΥΛΙΚΑ:
750 γρ. ψίχα καρυδιού τριμμένη 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψωμί τριμμένο και καβουρδισμένο 100 γρ. σουσάμι 1 ποτήρι ζάχαρη 10 φύλλα ψιλά η 750 γρ. φύλλο κρούστας 1 ½ ποτήρι λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Λαδώνουμε το ταψί. Καίμε το λάδι, στρώνουμε 2-3 φύλλα λαδωμένα και λίγο από το μείγμα (καρύδι-ψωμί-σουσάμι-ζάχαρη-αρώματα). Συνεχίζουμε στρώνοντας φύλλο, λαδώνοντας, προσθέτοντας από το μείγμα, έως το τέλος. Χαρακώνουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι αφού έχει κάψει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο έως να ροδίσει.
ΣΙΡΟΠΙ:
1 φλιτζάνι μέλι
 2 ποτήρια ζάχαρη 
1 ποτήρι νερό
 ½ λεμόνι 
Κανέλλα

 Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό όταν θα το ρίξουμε στο καυτό γλυκό.
Μαθητές: 
Αλμπάνη Τρισεύγενη, Α’ Λυκείου Βελησσάρης Ιωάννης, Α’ Λυκείου Γαλύφα Μαρία, Α’ Λυκείου Κούλης Γεώργιος, Α’ Λυκείου Μούγια Θεοδώρα, Α’ Λυκείου Τσίγγανου Ευγενία, Α’ Λυκείου Αλμπάνης Μαρίνος, Γ’ Λυκείου Δριβέλος Θεόδωρος, Γ’ Λυκείου Ηλιοπούλου Βικτωρία, Γ’ Λυκείου Θεοδωροπούλου Παρασκευή, Γ’ Λυκείου Σταυρουλόπουλος Κωνσταντίνος, Γ’ Λυκείου Στεφανόπουλος Χρήστος, Γ’ Λυκείου Τσάμης Δημήτριος, Γ’ Λυκείου
Δημοσίευση σχολίου