p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

οδοιπορικό στην Αρχαία Ολυμπία. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Το τελευταίο σαββατοκύριακο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την όμορφη Ολυμπία και φυσικά  θα ήταν αδύνατον να μην επισκεπτόμουνα τον αρχαίο χώρο της αλλά και τοΑρχαιολογικό της Μουσείο. Οφείλω να ομολογήσω πως εντυπωσιάστηκα από τις διαστάσεις των χώρων αυτών. Περπατώντας  πάνω στα χώματα που πρωτοξεκίνησαν οιΟλυμπιακοί Αγώνες ένα δέος με κατέκλυσε.
 
Τα σχόλια μου μόνο θετικά μπορούν να είναι, καθώς είναι φανερή η προσπάθεια των αρμόδιων να αναδείξουν και να προστατέψουν αυτό τον παγκόσμιας σημασίας τόπο. Με το που εισέρχεσαι στον αρχαιολογικό χώρο συναντάς το αρχαίο Γυμνάσιο, τις θέρμες του Κρονίου, το ιερό της Ολυμπίας, το Φιλίππειον, το Ναό της Ήρας, το Νυμφαίον, το Στάδιο, τη Στοά της Ηχούς, το Ναό του Διός και τις Θέρμες του Λεωνιδαίου. Ο χώρος αυτός φυλάσσεται από εξειδικευμένους ανθρώπους, που έχουν περισσότερο την ιδιότητα του φύλακα παρά του ξεναγού.
 
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως η αποκατάσταση της βλάστησης στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία ύστερα από την τρομερή πυρκαγιά που ξέσπασε στις 26 Αυγούστου του 2007. Ευτυχώς τίποτα δε μαρτυρά τις καταστροφές που σημειώθηκαν τότε, από το άσχημο αυτό γεγονός. Μπροστά από τον Κρόνιο λόφο μαζί με τις πολλές δράσεις που πραγματοποιηθήκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά, η  Ζ΄ ΕΠΚΑ εφορία αρχαιοτήτων σε συνεργασία με πολλούς σχετικούς φορείς, χορηγούς, επιστήμονες και ερευνητές δημιούργησαν το βοτανικό κήπο, στον οποίο ευδοκιμούν μόνο ελληνικά φυτά που διατηρούνται μέχρι και σήμερα από την αρχαιότητα. Αν βρεθείτε εκεί πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε τα σχετικά κείμενα που συνοδεύουν το κάθε φυτό, γιατί οι ιστορίες τους είναι μοναδικές. Προσοχή μόνο στα «φιδάκια» ολυμπιακών διαστάσεων που κυκλοφορούν ανέμελα εκεί πέρα! (Πιο πιθανό να τρομάξουν αυτά μαζί σας παρά εσείς με αυτά αλλά παρ’ όλα αυτά το νου σας!)
 
Προσπερνώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω (μνημεία και βοτανικό κήπο)κ αταλήγει κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Τα ευρήματα που εντυπωσιάζουν τον θεατή είναι το Σύμπλεγμα του Διός με τον Γανυμήδη που φιλοξενείται στην αίθουσα 4 και τα δύο μεγαλειώδη αετώματα του Ναού του Διός, με τις περίφημες γλυπτικές συνθέσεις του αυστηρού ρυθμού που φιλοξενούνται στην αίθουσα 5.
Στο ανατολικό αέτωμα απεικονίζεται ο αγώνας του Πέλοπα και του Οινομάου, όπου κεντρική μορφή είναι ο Δίας και στο δυτικό η διαμάχη των Λαπιθών και των Κενταύρων. Στο κέντρο του δυτικού αετώματος δεσπόζει η μορφή του Απόλλωνος. Στην ίδια αίθουσα στους δύο στενούς της τοίχους εκτίθενται οι δώδεκα μετόπες με τους άθλους του Ηρακλή από το ναό του Διός. Και τέλος εξαιρετικά όσον αφορά την πλαστικότητα τους και την απόδοση της κίνησης είναι η περίπτωση της Νίκης του Παιωνίου και η περίπτωση τουΕρμή του Πραξιτέλους.
 
Αν βρεθείτε στα μέρη εκείνα μη χάσετε αυτή την ευκαιρία να τα δείτε όλα αυτά από κοντά. Ειλικρινά θα χάσετε!
http://www.kulturosupa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: