p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

Διχάζουν τον αγώνα της Ηλείας.

Ασχημα μαντάτα προμηνύονται για την πυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Ηλεία και κυρίως για τους πληθυσμούς που έχουν δεχθεί τις άμεσες συνέπειες από τις δύο μεγάλες καταστροφές.

Το μέλλον των απλών ανθρώπων φαντάζει ζοφερό όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και εγγυήσεις για ένα «καλύτερο αύριο» για τους πυρόπληκτους, τους σεισμόπληκτους και για όλους τους πολίτες αυτού του τόπου, πλέον, δεν μπορούν να υπάρξουν. Η διάσπαση δυνάμεων και ο πολιτικός διχασμός, μόνο αισθήματα απογοήτευσης φέρνουν στους πληγέντες.

Η πεισματική άρνηση διαφόρων «τοπικών κέντρων» να υπερασπιστούν την τιμή της λαβωμένης Ηλείας και η κυνική παράκαμψη των θεσμικών φορέων, φέρνουν για πρώτη φορά σήμερα στο προσκήνιο έναν παρασκηνιακό και κυρίως πολιτικό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει πριν καλά - καλά σβήσουν οι φλόγες, οι οποίες κατέκαψαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους την μεγαλύτερη έκταση της Ηλείας.

Η δημιουργία των μετώπων -των πολλών μετώπων- γίνεται αντιληπτή από τους υποψιασμένους κατοίκους αυτού του τόπου, οι οποίοι κάνουν λόγο για δημιουργία «πολιτικών συντεχνιών» και όχι διεκδικητικών μετώπων που να έχουν ως κοινό στόχο την στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων με άσκηση συγχρονισμένων και συλλογικών πιέσεων προς την Πολιτεία ούτως ώστε η πυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Ηλεία να μπορέσει να ορθοποδήσει μετά από την πρωτοφανή -όπως ομολόγησαν όλοι- καταστροφή που έχει δεχθεί.

Τρία τα... επίσημα μέτωπα
Μετά και από την ανακοίνωση -την περασμένη Δευτέρα- δημιουργίας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τους πυρόπληκτους του νομού Ηλείας από πολιτικά πρόσωπα και εκπροσώπους φορέων, τα... επίσημα μέτωπα υπέρ των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων γίνονται τρία.

Το ένα μέτωπο έχει δημιουργηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, το δεύτερο μέτωπο έχει δημιουργηθεί από στελέχη του Κ.Κ.Ε. και άλλους φορείς (οικολογικές οργανώσεις, συλλόγους κ.α.) και είναι η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα υπέρ των Πυρόπληκτων» και το τρίτο είναι η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα», η οποία δημιουργήθηκε κατά βάση από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Ενας από τους στόχους μας είναι οι συγκεντρώσεις σε σεισμόπληκτα και σε πυρόπληκτα χωριά και η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», δήλωσε στην «Πρώτη» το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, δικαιολογώντας τη σύσταση της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα».

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Αντωνακόπουλου η Συντονιστική Επιτροπή θα καθοδηγεί τον κόσμο, θα καταρτίσει πλάνο διεκδικητικό και θα διοργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις-διαμαρτυρίες.

«Η Συντονιστική Επιτροπή δεν είναι νέο μέτωπο, είναι μια κίνηση. Καθολικός θεσμός είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και καλεί όλες τις κινήσεις σε έναν αγώνα», είπε ο κ. Αντωνακόπουλος απαντώντας στο ερώτημα ποιο θα είναι το όφελος από τη δημιουργία τώρα ενός άλλου μετώπου, έναν και πλέον χρόνο μετά τις φωτιές.

Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι το πρόβλημα «βαραίνει» και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται με δυο ξεχωριστές «γραμμές» στον αγώνα αυτό. Από τη μια ο νομάρχης, η ΤΕΔΚ και οι βουλευτές και από την άλλη ο πρώην βουλευτής και πολιτευτές...

...και ξεχωριστές διαμαρτυρίες
Η έλλειψη συνοχής του πολιτικού κόσμου και φορέων του νομού, που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος για τους πυρόπληκτους πληθυσμούς και τους σεισμοπαθείς, αποδεικνύεται από την επιλογή των «συντονιστικών» να διαδηλώσουν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, εν τη απουσία βεβαίως των κυβερνητικών στελεχών.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα υπέρ των πυρόπληκτων «παρέλασαν» την 28η Οκτωβρίου διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τη λαβωμένη γεωργία και τους πυρόπληκτους πληθυσμούς. Λίγες ημέρες μετά, στις 3 Νοεμβρίου 2008 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και Δήμοι έκλεισαν τον κόμβο στην είσοδο του Πύργου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη της Ηλείας.

«Έχουν άλλες σκοπιμότητες», δήλωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γ. Καραπάνος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα υπέρ των Πυρόπληκτων, μιλώντας για το μέτωπο που έχει δημιουργήσει η Ν.Α. Ηλείας και την κίνηση που δημιουργήθηκε μόλις πριν από τρεις ημέρες.

Ο κ. Καραπάνος έκανε λόγο για ζητήματα πολιτικής τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια σύμπλευσης.
ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ
Δημοσίευση σχολίου