p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΊ ΣΎΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΆ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΆ



Υπάρχει τα τελευταία χρόνια  κορεσμός στους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου μας, αλλά και αδιαφορία των μελών τους να συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζουν, αλλά και να παίρνουν θέση σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.
Πρόσφατα στην αναγκαιότητα δημιουργίας ορεινού δήμου  στην ορεινή Ηλεία Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα η απουσία των συλλόγων ήταν αδικαιολόγητη, πολλοί μίλησαν για ομηρία των Δ.Σ  από μικροπολιτικά συμφέροντα, ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που ο κόσμος δεν συμμετέχει όπως παλιότερα. Εξαιρώ βέβαια τους συλλόγους της Λαμπειας: «Σύλλογος Διβριωτων   Αθήνας» και την «πανελλήνια εκπολιτιστική ένωση Διβριωτών» που από την αρχή πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ.

 Όπως είχα γράψει και παλιότερα όταν παραιτήθηκα από πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ,  πιστεύω πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει  να διεκδικούν , και να επιτελούν έργο  χωρίς τυμπανοκρουσίες.  Ο ρόλος των συλλόγων πρέπει συνεχώς να μεταβάλλεται και να  προσπαθεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της κοινωνίας, την κάλυψη πολλών αναγκών της κοινωνίας, ειδικά μετά από φυσικές καταστροφές!  οι πολιτιστικοί σύλλογοι καλούνται να συμβάλλουν (μαζί με άλλους φορείς) ειδικά μετά τον Καποδίστρια, στην αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις οι σύλλογοι αποτελούν τους μόνους διαύλους ζωντανής επικοινωνίας τοπικών κοινωνιών με τον πολιτισμό. Υποκαθιστούν την απουσία του κράτους και του ιδιωτικού τομέα στην παροχή πολιτιστικών και άλλων αγαθών. Λειτουργούν ενωτικά για την τοπική κοινωνία, γεγονός που δεν το πετυχαίνουν άλλοι σχηματισμοί. Στόχοι των πολιτιστικών συλλόγων δεν πρέπει να είναι μονάχα η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των μελών τους και η διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων κ.λ.π, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων του, η αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων που μετά την καταστροφή που έπληξε τον τόπο μας είναι αρκετα!!
Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να να δώσει περισσότερη βοήθεια για τους πολιτιστικούς συλλόγους. οι παρεμβάσεις σ’ αυτούς θα πρέπει να αποφεύγονται όπως και η χρησιμοποίησή τους για προσωπικούς ή άλλους σκοπούς. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

6 σχόλια:

paras είπε...

Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΕ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΕ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΔΕ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΔΙΒΡΗ!!!

Kώστας Παπαντωνόπουλος είπε...

Αγαπητέ κύριε Αθανασόπουλε, είσαι πολύ ευγενικός στο άρθρο σου σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας Ορεινού δήμου και την στάση που τήρησαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Ορεινής Ηλείας.
Το ενδιαφέρον των συλλόγων, όπως έχουμε ξαναπεί είναι, οι πίτες (κοπή τη πίτα), τα πανηγύρια με τα γυφτοτράγουδα, τα τσιφτετέλια με γαρνιτούρα την τσίκνα από τα σουβλάκια και οι μπαλοθιές από τους τοπικούς καουμπόηδες.
Θα ήταν άδικο εδώ, να μην μνημονεύσουμε και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αντρωνίου, που όπως γνωρίζεις, με είχε εξουσιοδοτήσει να πάρω την ανάλογη θέση. Αυτό δεν έγινε ποτέ διότι δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κανέναν σύλλογο.
Θα δημοσιεύσω το άρθρο σου στο www.antroni.gr

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Δεν θα παρενέβαινα, γιατί έχω ..."καεί" από την ιστοσελίδα του Κ. Παπαντων. για την στάση του δικού Συλλόγου και εμού του ιδίου. Αλλά ο κ. paras εύκολα και πάλι λέει το ψέμα ότι εμείς ζητούσαμε έδρα τη Δίβρη. Κρίμα που εξακολουθούν κάποιοι να μας διαβάλλουν. Λοιπόν, ας ανοίξουν την αλληλογραφία στο Antroni.gr και ας δουν τα περί έδρας και θα μετανοιώσουν με αυτά που εξακολουθούν να λένε . Εμείς οι Σύλλογοι της Δίβρης με πρωτοβουλία της Πανελ. Εκπο. Ένωσης επισήμως ζητήσαμε "Ορεινό Δήμο και ας βάλει η Πολιτεία όπου νομίζει την έδρα". Αλλά εκείνο που έχει σημασία και ουσία είναι το περιεχόμενο του αρθρου σας περί Συλλογων (υπερθεματίζω), που δυστυχώς πολλοί έχουν γίνει μικρομάγαζα των βουλευτικών γραφείων και είναι κρίμα.
Σωτήρης Σωτηρόπουλος

peloponnisia είπε...

1) Υπάρχει κάποιος πολιτιστικός σύλλογος στο Γούμερο;
2) Ενδιαφέρον θα ήταν να μαθαίναμε για τις βιβλιοθήκες τους, τι είδους βιβλία κρατούν, τίνος ιδιοκτησία είναι, και γενικά για το "νταβαντιλίκι" μερικών συλλόγων στην έρευνα του τόπου. Καλό θα ήταν, εσείς που ασχολήστε με αυτά να αναζητήσετε την αλήθεια.

andreas athanasopoulos είπε...

κύριε PARAS δεν έχω δικό μου σύλλογο, μάλλον εννοείτε του χωριού μου, που πλέον δεν είμαι στο Δ.Σ, οπότε δεν έχω καμιά ευθύνη για το οτι δεν έβγαλαν ανακοίνωση παρόλο που τους το ζήτησα όπως είχα δικαίωμα σαν απλό μέλος. Συμφωνώ απόλυτα Κωστα μαζί σου περί πιτών κτλ
Απο οτι ξέρω στο ΓΟΥΜΕΡΟ υπάρχουν δυο σύλλογοι δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για αυτούς, παρά μονάχα κάποιες ανακοινώσεις που μου στέλνουν για ανάρτηση στην ιστοσελιδα, πραγματικά μερικές φορές παραθέτουν κάποιες ιστορικές ανακρίβειες που ομως δεν ειμαι εγω αρμόδιος να διασταυρώσω διότι δεν εχω τις απαραίτητες γνώσεις για αυτό. σε αυτο μπορούν να σας απαντήσουν ίσως ο κύριος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ. Οσο για τα βιβλία δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείτε!!!

peloponnisia είπε...

Είχα στο μυαλό μου τα εκπαιδευτικά αρχεία (πολύ παλιά, τέλη
19ου αιώνα και αρχές 20ού) που δε τα δίνουν ούτε στα ΓΑΚ.
Και πάλι μην παραξηγηθώ, ομιλώ για ΚΑΠΟΙΟΥΣ συλλόγους. Και μου γεννάται ένα ερώτημα. Αγαπάω τον τόπο μου και φτιάχνω σύλλογο; Ή βγάζω το άχτι μου φτιάχνοντας σύλλογο με το να ηγούμαι;
Με αγαθή προαίρεση.