p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη στο Δρυοδάσος Φολόης

Στο Δρυοδάσος Φολόης, στον οικισμό Αγίας Τριάδας Πανόπουλου, ο Δήμος Λασιώνος, οργάνωσε την ημερίδα «ΟΙΚΟτουρισμός, ΑΓΡΟτουρισμός & ΠΡΑΣΙΝΗ Ανάπτυξη», σε συνεργασία με την Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας και την ΜΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, στα πλαίσια των ΓΙΟΡΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-καλοκαίρι στο δάσος.

Στην ημερίδα στο Δρυοδάσος Φολόης επισημάνθηκαν ανάμεσα στους συμμετέχοντες ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντινομάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Πλατανιάς, ο πολιτευτής κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ορεινής κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, η πρόεδρος της ΜΚΟ ΟΙΚΟΡΑΜΑ κα Μαριαλλένα Σουπιώνη, ο κ. Γιάννος Παπαϊωάννου (ΜΚΟ Αλφειός), η κα Λυδία Χατζηνούσιου (ΜΚΟ ΛΥΔΙΑ), ο κ. Νίκος Κλάδης (Ινστιτούτο ΜΕλετών Κοινωνικής Οικονομίας) και ο Κώστας Καγκούλης (Δημοσιογράφος).


Ο κ. Βασίλης Τακτικός από την ΜΚΟ Ερύμανθος και το Συντονιστικό των ΜΚΟ μας είπε, «Η πράσινη επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται σήμερα ως η βασική προϋπόθεση για την αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη, μπροστά στην απειλή της οικολογικής κατάρρευσης του πλανήτη από τις ρυπογόνες δραστηριότητες και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας, καθώς συνδυάζει το τερπνόν της οικοπροστασίας με το ωφέλιμο της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Συνδέεται άμεσα με την πράσινη ζήτηση σε υγιεινά και ωφέλιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Συνδέεται με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την οικοδιαχείριση του νερού.

Συνδέεται με τα βιοκλιματικά κτίρια και την εξοικονόμηση της ενέργειας, με την πολιτική για τις πράσινες πόλεις και την ανακύκλωση με την οικοπροστασία των δασών και της θάλασσας. Συνδέεται με την αξίωση για καθαρό περιβάλλον και υγεία. Σήμερα υπάρχουν ανοικτές πάρα πολλές ευκαιρίες και προγράμματα για την ενίσχυση έργων για την πράσινη επιχειρηματικότητα.


Ο κ. Άγγελος Μπουρίτσας έδωσε στοιχεία για την καλλιέργεια ροδιάς, και μάλιστα της ελληνικών γλυκέων ποικιλιών, που αναπτύσσονται τώρα στην Πελοπόννησο, και παρουσιάζουν μικρό κόστος εγκατάστασης & παραγωγής και μικρό κόστος στην συγκομιδή. Η τιμή καρπού ήταν ο,40-0,60 €/κιλό και τα βιολογικά 0,90 €/κιλό. Τον Μάιο 2009 στα ελληνικά Σούπερ Μάρκετ τα βρώσιμα ρόδια κόστιζαν 9 €/κιλό.

Η χαμηλότερη παραγωγή είναι στην Κίνα με 1τόνο/στρέμμα και η υψηλότερη στην Καλιφόρνια με 4-5 τόνους /στρέμμα. Σήμερα η σημαντικότερη ζήτηση ροδιών και χυμού ροδιάς καταγράφεται στην Βόρειο Ευρώπη.


Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων εσωτερικών δομών στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη από ενδογενείς δυνάμεις και να είναι σταθερή και αειφόρος. Τέτοιες δομές μπορούν να είναι τόσο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), όσο και οι ΑΜΚΕ, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα και τα Δίκτυα Επιχειρήσεων.

Οι Γιορτές Αγροτουρισμού μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία μιας περιστασιακής πλατφόρμας συνάντησης, συζήτησης και ανάληψης δράσης από την τοπική κοινωνία.


Ο κ. Θ. Βασιλόπουλος με θέμα «Οι Νέοι Αγρότες Ηλείας και η συμμετοχή τους στην πράσινη ανάπτυξη» έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην βιοκαλλιέργεια και στα πραγματικά παραδείγματα στην Ηλεία. Άλλωστε το αντικείμενο της ημερίδας θα αξιοποιηθεί στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα γίνει 3-6 Σεπ 2009, στην Αρχαία Ολυμπία με θέμα «Νέοι Αγρότες & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
ΠΗΓΗ:ΠΑΤΡΙΣ ΗΛΕΙΑΣ
Δημοσίευση σχολίου