p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

 ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣΟι ακτίνες  του ήλιου που έλαμπε στον καταγάλανο ουρανό της Ολυμπίας άναψαν για μία  ακόμη φορά την Ολυμπιακή Φλόγα, παρουσία πλήθους κόσμου στις πλαγιές του αρχαίου σταδίου. Σε μια λαμπρή και συνάμα λιτή τελετή γεννήθηκε το ιερό φως για τους ΧΧΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ 2010», ακολουθώντας τελετουργικό αντίστοιχο των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. 
Η φλόγα από  τα χέρια της Πρωθιέρειας Μαρίας Ναυπλιώτου μεταλαμπαδεύτηκε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο Βασίλη Δημητριάδη, πρωταθλητής του γιγαντιαίου σλάλομ και κατόπιν ξεκίνησε το ταξίδι της για το μακρινό Βανκούβερ. 
Στην τελετή Αφής παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ Ζακ Ρογκ, ο Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ κ. Λάμπης Νικολάου, η υφυπουργός Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, η βουλευτής ΝΔ κα Ντόρα Μπακογιάννη ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πολιτικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και η πλειονότητα των μελών της ΕΟΕ.
Ο Πρόεδρος κ. Σπύρος Καπράλος, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε:
«Έχουν περάσει ήδη 45 χρόνια από την πρώτη φορά που άναψε το Ιερό Φως για τη διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το δέος που νιώθουμε όλοι μας, παραμένει μοναδικό. Όπως μοναδική είναι η ιστορική σημασία αυτού του τόπου αλλά και τα μηνύματα που αναδεικνύει η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Ολυμπία  εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελούσε κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού, τόπο λατρείας και ειρηνικό σημείο αναφοράς του τότε γνωστού κόσμου. Εδώ ακριβώς που πατάμε σήμερα, γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σε ένα τοπίο ήμερο και ειρηνικό, από τα πιο όμορφα της Ελλάδας. Εδώ, λες και η ίδια η φύση καλεί τους ανθρώπους σε ειρηνική συνάθροιση για την καλλιέργεια του αθλητικού ιδανικού, την ευγενή άμιλλα.
Η Ολυμπιακή Φλόγα σύντομα θα φτάσει και στο Βανκούβερ, την Ολυμπιακή Πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010. Και μεταφέρεται εκεί, για να διαδώσει το μεγάλο όραμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Η Ολυμπιακή Φλόγα, είναι άλλωστε, το ίδιο το σύμβολο της ειρήνης, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων, σταματούσαν προσωρινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όσοι θα έχουν  την τύχη να νιώσουν το μεγαλείο της μεταφοράς του Ολυμπιακού Φωτός, μαζί με αυτούς που θα παρακολουθήσουν από κοντά την Λαμπαδηδρομία, δεν πρέπει μόνο να εμπνευστούν από τις διαχρονικές αξίες, αλλά και να κρατήσουν χώρο στην καρδιά τους για τη ζέστη και τη λάμψη της ιερής φλόγας, ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των Ολυμπιακών Ιδεωδών».
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Δρ Jacques Rogge στην ομιλία του, επισήμανε:  


«Η μεγαλύτερη εθνική Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία  στην Ιστορία  θα καλλιεργήσει  πνεύμα συμμετοχής σε μια παγκόσμια κοινότητα.
Θα συνενώσει  όλους εμάς  ως πολίτες του κόσμου συνδεδεμένους με  τις ολυμπιακές αξίες της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού.
Θα εμπνεύσει  νέες ελπίδες, νέα όνειρα ιδιαίτερα  ανάμεσα στη νέα γενιά που  συμμετέχει στους Αγώνες.
Θα καλέσει  τους Καναδούς και τους επισκέπτες απ’  όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν και να γιορτάσουν τους Αγώνες με  ζεστή καρδιά.
Θα είναι  άλλο ένα δείγμα για το πώς οι Αγώνες του Βανκούβερ θα κάνουν τη διαφορά διαδίδοντας τις Ολυμπιακές Αξίες στα πέρατα του κόσμου».
Χαιρετισμό  απηύθυνε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής «Βανκούβερ 2010» κ. John Furlong:
«Ο Καναδάς είναι μια χώρα φιλόξενη με ζεστή καρδιά. Είναι τιμή για μας που μας δόθηκε το δικαίωμα να μεταφέρουμε τη φλόγα. Ως τις 12 Φεβρουαρίου, θα έχει επισκεφθεί 1.030 Καναδικές κοινότητες, θα έχει δεχθεί την ευλογία σε 119 τελετές από Αβορίγινες, θα έχει αγγίξει τρεις ωκεανούς και θα έχει κρατηθεί ψηλά από ένα αμάλγαμα του Καναδικού λαού, που θα αντιπροσωπεύει όλες τις ηλικίες, τους πολιτισμούς, τα θρησκεύματα και τις γλώσσες. Καθώς θα προχωράμε θα γιορτάζουμε την ελευθερία να είμαστε υπέροχοι, την ελευθερία να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας και να εξερευνούμε, καθώς και την ελευθερία να εξετάζουμε καινοτόμες ιδέες. Αυτή είναι η δύναμη της φλόγας και του αθλητισμού. Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό. Είναι χαρά μας να είμαστε εδώ και ναι γιορτάζουμε αυτή την εξαιρετική περίσταση μαζί σας». 

O Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρος Ζαννιάς στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων είπε:  
«Στο Βανκούβερ, πολύτιμο λίθο του Καναδά, κέντρο των Διεθνών Πολιτιστικών και Επιστημονικών εξελίξεων, με ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες από το 1927, η Ολυμπιακή Φλόγα από την  Αρχαία Ολυμπία,  θα φωτίσει τον ουρανό του, με τους 250.000 κύκνους που θα ταξιδεύουν ευτυχισμένοι στο μοναδικό φαινόμενο του μεσονυκτίου.
Αισθανόμαστε  ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η  Ολυμπιακή φλόγα θα ταξιδέψει  στο όμορφο Βανκούβερ, τη μοναδική πόλη κοντά σε θάλασσα, που διοργανώνει  Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Τα σύγχρονα κτίρια προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και στο παραδοσιακό χαρακτήρα της γειτονιάς του Γκαστόουν, θα φιλοξενήσουν τη Νεολαία όλου του Κόσμου ζευγαρώνοντας την αγάπη για τον Αθλητισμό με την απαίτηση για  Παγκόσμια Ειρήνη».
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Αηδόνης, είπε:
«Τα πάντα σήμερα συνηγορούν στο να είναι η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ μοναδική. Όπως μοναδική είναι κάθε Αφή Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Υποδεχόμαστε το δώρο του φωτός και ξεπροβοδίζουμε τη Φλόγα για το μακρύ ταξίδι της ως το Βανκούβερ».
Η Ολυμπιακή  Φλόγα θα διανυκτερεύσει απόψε στα Καλάβρυτα όπου έχει προγραμματιστεί τελετή υποδοχής. Προηγούμενοι σταθμοί της ήταν  ο Πύργος, η Αρχαία Ήλιδα και τα Τριπόταμα.
Στη δεύτερη  μέρα της λαμπαδηδρομίας, το ιερό φως  θα περάσει από την Πάτρα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και θα καταλήξει στο Καρπενήσι όπου και θα διανυκτερεύσει.
Δημοσίευση σχολίου