p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Με την έκδοση  δύο ομόφωνων  ψηφισμάτων ασχολήθηκε – πέραν των άλλων -  το ΔΣ  Αρχαίας Ολυμπίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασής του την Παρασκευή το βράδυ.
Μετά από πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της α΄ ελάσσονος αντιπολίτευσης Πανάγος Παντελάκος, το σώμα  εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «ενώνει τη φωνή του με όλους τους άλλους εργαζομένους που αγωνίζονται ώστε  να ανατραπεί  η αδιέξοδη και κοινωνική άδικη πολιτική της σκληρής λιτότητας». Βάση της απόφασής του τονίζεται  ότι «δεν μπορεί (το ΔΣ) να είναι αδιάφορο για το ζοφερό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία με τα συνεχή μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση και η τρόικα και τα οποία τα βιώνει καθημερινά μαζί με τις συνέπειες τους .».
  Ακόμα το σώμα μετά από πρόταση  του αντιδημάρχου Γιώργου Γαλύφα  εξέδωσε  ψήφισμα για την μη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Λαμπείας . Όπως τόνισε ο πρόεδρος του σώματος Θεόδωρος Παπαηλιού «επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας- το ίδιο είχαμε κάνει και πέρσι-  για τη μη κατάργηση του ειρηνοδικείου το οποίο  λειτουργεί από το 1836.» Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμα ότι « Αν για την λειτουργία του ειρηνοδικείου  τίθενται   οικονομικοί  λόγοι, τότε  ο δήμος δύναται να παραχωρήσει   δωρεάν  αίθουσα στο δημοτικό μέγαρο της Λαμπείας για την στέγασή του .».  Για την πλατιά  ενημέρωση των δημοτών τόσο ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δεββές όσο και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πατσή τόνισαν την ανάγκη σχετικής  ημερίδας για το θέμα στην Λαμπεία .


 Ενημέρωση δημάρχου   

    Στην έναρξη της συνεδρίασης  ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς  ενημέρωσε το σώμα για το φλέγον θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών λόγω της λήξης της λειτουργίας του δεματοποιητή στο Ποτόκι Πύργου. Αφού ο δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα και στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για τους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου «κάλεσε το σώμα να  ταυτιστεί με την απόφαση του ΔΣ Πύργου σύμφωνα με την οποία ζητείται να κηρυχθούν οι δύο δήμοι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να  δοθεί  παράταση της λειτουργίας του δεματοποιήτή».     Ακόμα ο δήμαρχος έκανε αναλυτική  ενημέρωση για την πρόσφατη απόφαση  του  ΚΑΣ ( Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) σχετικά με την εξαίρεση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου από την ζώνη προστασίας του  αρχαιολογικού χώρου ».
 « Ο συμπατριώτης μας Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας  συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να γίνει αυτοψία  και να τεθεί στα θέματα της ημερησίας συνεδρίασης του ΚΑΣ όπου παραβρεθήκαμε και εμείς» τόνισε ακόμα ο δήμαρχος .
  
 Τοποθετήσεις των  επικεφαλής  παρατάξεων  

Ο Π. Παντελάκος , επικεφαλής της α΄ ελάσσονος αρχικά τόνισε την «πάγια θέση του για διαπαραταξιακή συνεννόηση και παρουσία στα κέντρα αποφάσεων»  ενώ στην συνέχεια κατέθεσε πρόταση για ψήφισμα  αλληλεγγύης  στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους .
 Ο Σ.Αναστασόπουλος , επικεφαλής της β΄  ελάσσονος αναφερόμενος  στο ψήφισμα- στήριξη στους εργαζομένους λόγω της κρίσης ,  τόνισε ότι « πρέπει να προστεθεί ότι  το καπιταλιστικό σύστημα είναι η αιτία του κακού  αφού αυτό γεννάει την ανεργία και  φέρνει την φτώχεια στο λαό» . Συνεχίζοντας ο ομιλητής  αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων  τόνισε « η πολιτεία από το 1974  και μετά έριξε το πρόβλημα στους δήμους με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιέξοδος ως προς την διαχείρισή τους»  
 Από πλευράς της μείζονος ( ο επικεφαλής της μετά την παραίτηση του Χρ. Δρακόπουλου θα ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση) ο Κώστας Σοφιανός τόνισε ότι «έχει γίνει επιλεκτική αποκομιδή σκουπιδιών από διάφορα σημεία ενώ θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι χώροι των σχολείων».

 Εμποροπανήγυρις Στρεφίου  

 Το θέμα της εμποροπανήγυρις  Στρεφίου εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δεββές ο οποίος τόνισε ότι «με την σημερινή διαδικασία στο ΔΣ ουσιαστικά περνάμε στην δεύτερη φάση της προετοιμασίας για το πανηγύρι. Η πρώτη ολοκληρώθηκε με την σύσταση της επιτροπής και με τις ανακοινώσεις στις εφημερίδες» Στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στα  μέτρα που πρέπει να ληφθούν  για την καλή λειτουργία του χώρου ( πάρκινκ , απεγκλωβισμός  του εθνικού δρόμου από παρκαρισμένα οχήματα, επιπλέον W C κτλ)
  Το μείζον θέμα της εξοικονόμησης πόρων μέσω της συνετής κατανάλωσης ενέργειας τέθηκε σε συζήτηση στο ΔΣ . Για το ζήτημα ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές τόνισε ότι «είναι απαραίτητη μια συνεδρίαση όλων των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να υπάρξει κοινός στόχος και πλάνο». Ο Γιώργος Λινάρδος πρότεινε την αξιοποίηση της «πράσινης ενέργειας» ενώ ο Δ. Πατέλης «την διακοπή ηλεκτροδότησης όπου κριθεί ότι δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη». Για το ίδιο θέμα και στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της ΤΚ Νεμούτας Χρήστου Τσαπάρα

Πρόταση στο LIDER
   
Στα προημερησίας θέματα ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές πρότεινε προς το σώμα την λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LIDER για την προβολή αγροτικών προϊόντων . Σύμφωνα με τον εισηγητή το έργο θα είναι προϋπολογισμού 10.000 – 12.000 ευρώ με 70% χρηματοδότηση από το LIDER και 30% συμμετοχή από τον δήμο . Κατά την διάρκεια των θεμάτων της προημερήσιας ο πρόεδρος του ΔΣ Θεόδωρος Παπαηλιού ανέγνωσε επιστολή από την ΜΚΟ ΠΕΣΚΟ όπου αναγράφονταν η δυνατότητα πρότασης από πλευράς δήμου σχετικά  με τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες .Ο  Σ. Αναστασόπουλος , επικεφαλής της β΄ ελλάσσονος αναφερόμενος στις ΜΚΟ τόνισε ότι « είναι υπεύθυνες για την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και των συλλογικών  συμβάσεων παίζοντας το ρόλο του «δούρειου ίππου» όταν συνεργάζονται με τους ΟΤΑ».Τις επιφυλάξεις για της ΜΚΟ εξέφρασε και ο Π. Φλέσσας τονίζοντας « ότι στη  συγκεκριμένη πρόταση  δεν έχουμε κάποιο  πλάνο , τουλάχιστον αντίστοιχο με αυτό της  πεντάμηνης απασχόλησης  » .
    
Δημοσίευση σχολίου