p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΤΥΧΙΟΥ


Σ
τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Μεσολόγγι (1/10/12), συζητήθηκαν δύο (2) επερωτήσεις για τη λίμνη Κοτυχίου: Μια της «Αριστερής Παρέμβασης - Αντικαπιταλιστικής Κίνησης» και μια της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας».
            Με τη δική μας επερώτηση και τοποθέτηση, ζητήσαμε να αντιμετωπιστεί το συνολικό πρόβλημα της κρατικής εγκατάλειψης, της αλλοίωσης που έχει ήδη συντελεστεί και της άμεσης απειλής πλήρους καταστροφής του προνομιακού υγρότοπου της λίμνης Κοτυχίου.
Τονίσαμε, ότι η απειλή συνίσταται συγκεκριμένα στα εξής:
Ÿ ΠΡΩΤΟ : Οι προσχώσεις του ποταμού Βέργα και άλλων έξι (6) μικρότερων ποταμοχειμάρρων (Τρικοκιά, Συκιά, γουβός, Πέππας, Καπελέτος, Κλιματσίδι) έχουν μισάσει σχεδόν τη λίμνη! Την έχουν μειώσει από 12.000 σε 7.000 στρέμματα, με άμεσο κίνδυνο πλήρους εξαφάνισής της, αν δεν υπάρξουν σοβαρά προστατευτικά μέτρα και κυρίως γενναίες κρατικές χρηματοδοτήσεις.
Ÿ ΔΕΥΤΕΡΟ : Η λίμνη απειλείται σοβαρά με δηλητηρίαση από τις ανεξέλεγκτες απορροές των αποστραγγιστικών δικτύων της περιοχής, που καταλήγουν σ΄ αυτήν (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.ά.), με βαριές συνέπειες στο περιβάλλον.
Ÿ ΤΡΙΤΟ : Η θάλασσα (σε μια «τραμουντάνα» και φουρτούνα) απειλεί να σπάσει ένα τμήμα της στενής αμμολωρίδας που τη χωρίζει από τη λίμνη, όπως έγινε πέρυσι. Με κίνδυνο, όχι απλώς να φύγουν τα ψάρια στη θάλασσα, αλλά και μεγάλες καταστροφές στις παραλίμνιες αγροτικές εκτάσεις, οριστική καταστροφή της λίμνης, τεράτιο περιβαλλοντικό έγκλημα!
            Μέχρι όμως να γίνουν οι περιβόητες (και αόρατες) μελέτες, να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις και να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της προστασίας και διάσωσης της λίμνης Κοτυχίου, ειδικά για το τρίτο ζήτημα (σπάσιμο μέρους της αμμολωρίδας), προτείναμε συγκεκριμένα και προσωρινά: τα χωμάτινα μπαλώματα «της πλάκας» να αντικατασταθούν άμεσα με ογκόλιθους στο ευαίσθητο και κρίσιμο σημείο, μήκους περίπου 200 - 300 μέτρων. Μόνον εκεί και όχι φυσικά σε όλο το μήκος της αμμολωρίδας (4 χιλιόμετρα), όπως ψευδώς ισχυρίζονται και διαδίδουν ορισμένοι «οικολογούντες» σπεκουλαδόροι. Πρόταση συγκεκριμένη για άμεση, προσωρινή και αναγκαία παρέμβαση στο μέρος (στο επιμέρους), προκειμένου να σωθεί το όλον! Με κριτήριο τη συνολική περιβαλλοντική προστασία της λίμνης Κοτυχίου και όλης της περιοχής.
            Στην επερώτηση της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας», ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου αντιπρότεινε : Αντί για ογκόλιθους, στο κρίσιμο σημείο να τοποθετηθούν πάσσαλοι και πλέγμα. Δηλώσαμε ότι δεν θεωρούμε αυτή την πρόταση ανταγωνιστική στη δική μας. Τονίσαμε ότι, αν υπάρχει μελέτη που να εγγυάται ότι η φουρτούνα δεν θα τα παρασύρει και αυτά και δεν θα μπει μέσα στη λίμνη, τότε συμφωνούμε να μπουν πάσσαλοι και πλέγμα, τώρα όμως και όχι του χρόνου, όταν θα είναι αργά!
            Θεωρούμε ότι για σοβαρά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είναι η διάσωση της λίμνης Κοτυχίου, είναι επιβεβλημένη η ευρύτητα αντίληψης και η λογική ενωτικής κοινής δράσης.

8/10/2012
Δημήτρης Δεσύλλας
Περιφερειακός Σύμβουλος
«ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: