p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Κατέβηκαν χαμηλά τα ζώα του δάσους


Δεκάδες ζώα που άλλοτε ζούσαν μέσα στα δάση της Ηλείας, τους τελευταίους μήνες έχουν κατέβει στις πεδινές περιοχές αναζητώντας τροφή και χώρους για να δημιουργήσουν νέες φωλιές. Η μεγάλη φωτιά του 2007 ξεσπίτωσε πολλά από τα είδη των ζώων του δάσους που τώρα κυκλώνουν τα χωριά. Συχνό φαινόμενο αποτελούν τα σκοτωμένα ζώα δίπλα στους δρόμους, θύματα των αυτοκινήτων.

Επιδρομή των αρπακτικών
Είναι βέβαιο ότι τα αρπακτικά όπως οι αλεπούδες αποτελούν απειλή μεταξύ άλλων για πολλά οικόσιτα ζώα. Αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο αλεπούδες, ασβοί και κουνάβια να κείτονται νεκρά δίπλα σε δρόμους μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως στην επαρχία Ολυμπίας. Μετά την καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές του 2007, αυτό το χειμώνα περισσότερο τα αρπακτικά έφτασαν στις πεδινές περιοχές αναζητώντας τροφή. «Είναι φυσικό μετά την καταστροφή των δασών τα ζώα που ζούσαν σε αυτά να κατέβουν σε πιο πεδινές περιοχές αναζητώντας το φαγητό τους. Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, αλλά πλέον φαίνεται πιο έντονο. Αλεπούδες, ασβοί και κουνάβια και άλλα αρπακτικά είδη, παρουσιάζουν αύξηση του πληθυσμού και είναι επόμενο να τα δούμε όπως είπα και μετά την καταστροφή σε πιο πεδινές περιοχές. Οι ισορροπίες άλλαξαν μετά τη φωτιά» τόνισε μιλώντας στην «Πρώτη» ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής.

Όχι στα δολώματα
Στην ευρύτερη περιοχή μάλιστα αναπτύχθηκε η φημολογία ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζαχάρως προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο έλαβε άδεια να τοποθετήσει δολώματα (φόλες), ώστε να εξοντώσει τα αρπακτικά, που εκτός των άλλων απειλούν και τα θηράματα των κυνηγών. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα από την πλευρά μας» απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Πρώτης» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Δάγκας. Ο κ. Δάγκας διευκρίνισε πως στο παρελθόν είχε τεθεί ένα θέμα από το σύλλογο προς το αρμόδιο υπουργείο, όμως μετά την αρνητική απάντηση που έλαβαν, δεν δόθηκε συνέχεια. «Δεν έχουμε δώσει καμία έγκριση για τοποθέτηση δολωμάτων (φόλες) για κανένα ζώο, ούτε για την αλεπού» σχολίασε από την πλευρά του ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Γιακουμής. Για το θέμα της τοποθέτησης δολωμάτων ζητήσαμε και την άποψη της Μη Κερδοσκοπικής Φιλοζωϊκής Εταιρίας «Ρόμελ». Ο πρόεδρος Ηρακλής Ματρόζος επισήμανε πως η πράξη αυτή είναι παράνομη με κινδύνους για τα σκυλιά, τις γάτες και τα άλλα οικόσιτα. «Γνωρίζοντας ότι απαγορεύεται από το νόμο να τοποθετούνται δολώματα, κακώς κάποιοι εμπλέκουν τους κυνηγετικούς συλλόγους ή το Δασαρχείο σε μια τέτοια φημολογία. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε κάτι τέτοιο. Από τα δολώματα κινδυνεύουν και τα οικόσιτα, άρα μπορεί αυτή η πράξη να κοστίσει σε όλους» είπε από την πλευρά του ο κ. Ματρόζος. Το ζήτημα που τίθεται είναι ποια μέτρα πρέπει να λάβει από την πλευρά της η Πολιτεία αλλά και οι οικολογικές οργανώσεις, προκειμένου να προστατευτούν από τη μια τα ζώα που άλλοτε κατοικούσαν στα δάση της περιοχής, και από την άλλη να προστατευτούν, τα οικόσιτα και οι κάτοικοι από τις επιδρομές των αρπακτικών.


Συντάκτης Γιάννης Σπυρούνης
ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ
Δημοσίευση σχολίου