p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Εθελοντικός καθαρισμός του δρυοδάσους Φολόης από τα σκουπίδια που άφησε το «Ολυμπιακό Ράλλυ».

Εθελοντικός καθαρισμός του δρυοδάσους Φολόης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Εθελοντικός καθαρισμός του δρυοδάσους Φολόης.
Ο τόπος που ζούμε είναι μια ορεινή μειονεκτική περιοχή, αρκετά αποκομμένη από τα αστικά κέντρα εξουσίας και αποφάσεων. Έτσι κι εμείς, γνωρίζοντας την τοπογραφική μας θέση, ζούμε φιλήσυχα με τις δραστηριότητες μας να περιορίζονται κυρίως στην κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης. 
Σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται προσπάθειες από φορείς, κρατικούς και μη, για να επέλθει τουριστική ανάπτυξη με διάφορους τρόπους. Αυτές οι κινήσεις επικροτούνται από όλους μας και είναι πάντα καλοδεχούμενες, καθώς μας φέρνουν πιο κοντά σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος και παράλληλα υπάρχει και η αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση, άμεση ή έμμεση, που δίνει ανάσες στην τοπική μας κοινωνία.
Δυστυχώς όμως, όλες αυτές οι προσπάθειες είναι ημιτελείς και κάθε φορά το βάρος για την ολοκλήρωση τους πέφτει στις δικές μας πλάτες. Τελευταίο παράδειγμα είναι το «Ολυμπιακό Ράλλυ» (με διοργανώτρια αρχή την ΑΟΛΑΠ, συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και βρίσκεται υπό την αιγίδα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας), που φιλοξενείται στα μέρη μας για πολλά χρόνια και μεταμορφώνει το οροπέδιο της Φολόης σε επίκεντρο της Ηλείας για δύο τουλάχιστον ημέρες. Μετά το πέρας της εκδήλωσης όμως, η εικόνα του δρυοδάσους της Φολόης – δάσος στολίδι για ολόκληρη την Ελλάδα που προστατεύεται  από το δίκτυο NATURA 2000- και των γύρω κάμπων, έχει αλλάξει κατά πολύ.
·         Οι αγροτικοί δρόμοι που εξυπηρετούν τους ντόπιους για να πηγαίνουν στις καλλιέργειές τους, είναι προσπελάσιμοι μόνο με 4χ4. Αφού πριν το αγώνα οι διοργανωτές κάνουν χρήση του γκρέιντερ για την ορθή διεξαγωγή του, γιατί μετά το τέλος του δεν φροντίζουν να κάνουν το ίδιο για τους αγρότες που χρησιμοποιούν τους ίδιους δρόμους καθημερινά;
·         Σύσσωμη σχεδόν η τοπική κοινωνία, μαζί με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών, στηρίζει τον αγώνα και βρίσκεται εκατέρωθεν της διαδρομής, για πολλές ώρες, για να στηρίξει τη διοργάνωση και τα πληρώματα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα όμως, από τους διοργανωτές για την συγκομιδή και αποκομιδή των σκουπιδιών που θα αφήσουν πίσω τους όλοι αυτοί οι θεατές. Ούτε κάδοι, ούτε καν σακούλες σκουπιδιών που θα βοηθήσουν στην συγκέντρωσή τους. Τις πιο πολλές φορές μάλιστα, μένουν στη θέση τους ακόμη και οι πλαστικές κορδέλες που βοηθούν στη σηματοδότηση των διαδρομών. Εκτός της άσχημης εικόνας που δημιουργούν όλα αυτά, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι το σημαντικότερο πρόβλημα με όλα αυτά τα κιλά πλαστικού που μένει πίσω. Μετά από τόσα χρόνια που διεξάγεται το ράλλυ στην περιοχή σίγουρα γνωρίζουν όλοι τα σημεία που συγκεντρώνεται ο κόσμος. Πόσο δύσκολο είναι λοιπόν, στα συγκεκριμένα σημεία να προστεθούν μικροί κάδοι σκουπιδιών; Και αν αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν συγκεντρώνει τα σκουπίδια η αρμόδια αρχή μετά το πέρας της εκδήλωσης;
·         Ακόμη και πριν τη διεξαγωγή του αγώνα δημιουργούνται προβλήματα, καθώς πολλές φορές τα πληρώματα που συμμετέχουν δεν ακολουθούν το πρόγραμμα της διοργανώτριας αρχής για τα δοκιμαστικά περάσματα των διαδρομών με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα, είτε με τα αυτοκίνητα είτε με τα ζώα των  ανύποπτων αγροτών, που απλώς πηγαίνουν στη δουλειά τους ακολουθώντας το καθημερινό τους πρόγραμμα. Γιατί δεν φροντίζει η διοργανώτρια αρχή να υπάρχει εποπτεία των συγκεκριμένων διαδρομών και τις προηγούμενες μέρες από τον αγώνα;
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι παρόλο που κάθε τέτοια εκδήλωση αναβαθμίζει τον τόπο μας και γεννά επιπλέον ενδιαφέροντα στην τοπική κοινωνία, παράλληλα δημιουργεί και μικρές ομάδες ανθρώπων που δεν τις επιθυμούν.
Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να τονιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα στους διοργανωτές και να γίνουν ευρύτερα γνωστά σε όσους δεν τα γνωρίζουν, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα άμεσα και να εξαλειφθούν από τις μελλοντικές εκδηλώσεις.

Απαιτούμε την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων και την πρόνοιά τους στις προσεχείς εκδηλώσεις.

Επειδή όμως, είμαστε ενεργοί πολίτες, δεν μένουμε μόνο στα λόγια και στις γραπτές διαμαρτυρίες.

Προσκαλούμε κάθε ενεργό πολίτη της περιοχής μας, δήμους, δασαρχεία, τοπικούς φορείς, συλλόγους, σχολεία, και οποιονδήποτε άλλο που συμμερίζεται τις δικές μας ανησυχίες, στον εθελοντικό καθαρισμό που διοργανώνουμε το Σάββατο 2 Μαΐου και ώρα 09:00 με σημείο συγκέντρωσης το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στο δρόμο προς Πέρσαινα.

Τα Δ.Σ. των:


  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας
  • Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου Φολόης ο «Ωλονός»
Τηλ. Επικοινωνίας:


  • Κώστας Μπιλάλης  6973381207
  • Κώστας Παπαντωνόπουλος  6977223610
  • Ηλίας Τουτούνης  6973887955
  • Ανδρέας Αθανασόπουλος  6946980200
  • Ανδρέας Χρονόπουλος  6942991465
  • Ανδρέας Δημητρόπουλος 6981638946
  • Θοδωρής Μπόρας 6980166868

Σημείο συνάντησης ΕΔΩ!




















1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

ΕΟΣΦΑΟ-ΟΛΩΝΟΣ, σημειωσατε Χ.... Καλή δουλειά παιδιά. Γλυτωσαμε απο το "Μουσικό Φεστιβάλ Φολοης" τωρα μας ρυπαινει το "Ολυμπιακό Ράλλυ"... Και εις άλλα με υγείαν!