p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

«1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» στην Αρχαία Ολυμπία


Στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιείται, από την Τετάρτη 6 έως την Κυριακή 10 Μαϊου, το «1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων», με το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα».
arxaia-olumpia
Στο «Προσκήνιο» θα πραγματοποιηθούν, ανάμεσα σε άλλα, έντεκα παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο, στο Θέατρο Δάσους Δρούβα, της Αρχαίας Ολυμπίας.
Αποτελεί την κορύφωση ενός σύνθετου προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στην Πράξη «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα». Συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Δ.Μ.Ε.Ε.Π.), του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ιδρυμα Κακογιάννη.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ένα διεθνές Φόρουμ, σεμινάρια και εργαστήρια, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ενώ παράλληλα δημιουργείται διαδικτυακός τόπος αλλά και παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού έκδοσης.

Σε σημερινή παρουσίαση του προγράμματος στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», - υπό τη σκιά του ξαφνικού θανάτου, μόλις χθες, του υπεύθυνου επικοινωνίας του Ιδρύματος και μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Προγράμματος Τάσου Βυζοβίτη - αναφέρθηκε ότι ο νέος θεσμός απευθύνεται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με πολλαπλούς στόχους και οφέλη τόσο για τους μαθητές, σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς όσο και για τη χώρα και ιδιαίτερα την Αρχαία Ολυμπία.
Τις ημέρες της διεξαγωγής του «Προσκηνίου» θα στηθεί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, εικαστική εγκατάσταση μαθητών του Γυμνασίου, εμπνευσμένη από ήρωες αρχαίων έργων. Επίσης θα λειτουργεί έκθεση κοστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα από την «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη, όπως επίσης θα προβληθεί η ταινία «Τρωάδες», και το ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970) του Κωστή Ζουλιάτη, αφιερωμένη στην ιδαίτερα σημαντική αυτή προσωπικότητα, παρουσία του σκηνοθέτη.
Δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένος και ζητώντας να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για τον Τάσο Βυζοβίτη, ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Εμμανουήλ Κουτσουρέλης αναφέρθηκε στις αξίες που προβάλλονται μέσα από τα αρχαία κείμενα και τη συμβολή του συγκεκριμένου προγράμματος στην παροχή εφοδίων στο σύγχρονο σχολείο, για την κατανόηση του αρχαίου δράματος.
Οι εκατόν εξήντα δύο νέοι συμμετέχοντες (μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αλλά και οι καθηγητές τους), οι οποίοι θα παραμείνουν στον ιερό τόπο σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις είναι οι εξής:
Από την Πάφο της Κύπρου, το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, με την παράσταση «Σε κάποιο νησί...Αντιγόνη» βασισμένη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή σε διασκευή/κείμενο Γιάγκου Γιάγκου
Το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο, από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Από τη Μεγάλη Βρετανία το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Balliol College, με την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη
Από Τουρκία, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, με την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου
Το 1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας, Εβρου, με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Το Γυμνάσιο των Παξών, με την «Ελένη» του Ευριπίδη
Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου της Λήμνου, με την παράσταση «ΕΚΑΒΗ» του Ευριπίδη
Το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, επίσης με την «ΕΚΑΒΗ» του Ευριπίδη
Το Λύκειο Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, με την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη
Το 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, με την παράσταση «Αλκηστις» του Ευριπίδη
Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» με την παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως». Μια σύνθεση οχτώ αποσπασμάτων τραγωδιών (Οιδίποδας Τύραννος, Επτά Επί Θήβας, Αντιγόνη, Μήδεια, Αίας, Ανδρομάχη, Βάκχες, Πέρσες) με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: