p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Δ. Κανελλόπουλος "Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες"

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο
Η πρώτη συλλογή διηγημάτων μου, με τίτλο "Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες", αποτελεί προϊόν αφύπνισης της μνήμης για τον γενέθλιο τόπο. Σε αυτή την ανάκληση του κόσμου του χθες με ώθησε η φθορά των ήχων, των λέξεων, των εικόνων, καθώς και η απώλεια ανθρώπων, πραγμάτων και καταστάσεων στο πέρασμα του χρόνου. Οδηγός μου στο ταξίδι αυτό δεν ήταν η νοσταλγία. Θέλησα απλώς να διασώσω από τη λήθη εκείνες τις σκοτεινές και θλιβερές όψεις της ζωής που αφήνει στη σκιά ο εξωραϊσμός της μνήμης. Ανασύροντας ιστορίες από το παρελθόν, επιδίωξα να περιγράψω έναν κόσμο πραγματικό, που πολύ απέχει από την εικόνα που δημιουργεί η νοσταλγική αναπόληση· έναν κόσμο σκληρό, που διακατεχόταν από πάθη και ένστικτα σκοτεινά, αλλά συνάμα διέθετε απλότητα και ομορφιά που έχουν εκλείψει στις μέρες μας. Προσπάθησα να δώσω πνοή στο βλέμμα και στη φωνή των ανθρώπων μιας εποχής αλλοτινής. Γιατί στο βλέμμα και στη φωνή τους καθρεφτίζεται η ψυχή τους. Και αυτήν ακριβώς την ψυχή θέλησα να αναστήσω. (Δημήτρης Κανελλόπουλος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γεννήθηκε το 1954 στη Νεμούτα Ηλείας. Το 1958 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai του Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας και Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους και ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές "Ομίχλη πέτρινη" (Ηριδανός 1986), "Σκυθικές ερημίες" (Κολωνός 1996), "Σιγή ασυρμάτου" (Κολωνός 2005), "Κλίνη σπόρου, καλή" (Οροπέδιο 2010), "Το φράγμα της μνήμης" (Οροπέδιο 2017), καθώς και τη συλλογή διηγημάτων "Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες" (Κίχλη, 2018). Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Επιμελήθηκε το αφιέρωμα στη ρουμανική λογοτεχνία του περιοδικού "Πολιορκία" (τχ. 16, Απρίλιος 1982), την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης στα ρουμανικά με τίτλο "42 de poeti greci contemporani" (42 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές [1984]) και το αφιέρωμα του περιοδικού "Πλανόδιον" στον Ρουμάνο ποιητή Anatol E. Baconsky (τχ. 24, Δεκέμβριος 1996). Από το 2006 εκδίδει το περιοδικό "Οροπέδιο".

Το ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και οι εκδόσεις ΚΙΧΛΗ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του βιβλίου του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι
στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΟΥΡΙΑΣ, επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας
και η ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ, δημοσιογράφος.

Θα συντονίσει η εκδότρια ΓΙΩΤΑ ΚΡΙΤΣΕΛΗ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει
η ΦΙΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ηθοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: