p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΕΙΑ


Για 9η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το βράδυ , στην πλατεία της ακριτικής  Λαμπείας  ( Δίβρη) , εκδηλώσεις αφιερωμένες στους παραδοσιακούς χορούς της χώρας . Τις φετινές εκδηλώσεις διοργάνωσαν από κοινού ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και τοπικοί φορείς της Δ. Ε. της Λαμπείας.
Εκ μέρους των διοργανωτών προσφέρθηκαν στους επίσημους προσκεκλημένους αλλά και στο   πολυπληθές κοινό   που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις  γλυκίσματα και ποτά της περιοχής.
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς μεταξύ άλλων τόνισε ότι « η εκδήλωση « χορευτικό σεργιάνι» αναδεικνύει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την  ελληνική λαϊκή  παράδοση που σε περιοχές όπως η Δίβρη διατηρείται άσβεστη στους αιώνες . Ως νέα δημοτική αρχή έχουμε θέσει ως στόχο την αναβάθμιση αλλά και την διεύρυνση των δράσεων που μπορούν να λάβουν ,στο μέλλον,  μέρος στις εκδηλώσεις αυτές. 
Η ακριτική Δίβρη ως κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την προβολή και  την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής , του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου ,  του ελατοδάσους της Λαμπείας κτλ. Θέλουμε ως δήμος την εκδήλωση αυτή που με το μεράκι και την προσφορά των τοπικών φορέων φέτος συμπληρώνει 9 χρόνια συνεχής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της ορεινής Ηλείας, να την εμπλουτίσουμε και να την συνδέσουμε πχ με τον αγροτοτουρισμό ή με την έκθεση τοπικών προϊόντων ή άλλες  δραστηριότητες που οι τοπικές κοινωνίες θελήσουν .     
Αναφερθείς στο γεγονός  ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και «πρωτεργάτης» του φετινού στησίματος της γιορτής  Γιώργος Γαλύφας μεταξύ άλλων τόνισε « Σήμερα και για μια ακόμα χρονιά η Δίβρη γίνεται ο φιλόξενος χώρος του γνήσιου παραδοσιακού χορού και τραγουδιού. Το   
« χορευτικό σεργιάνι» με την συμμετοχή πια και του νέου καλλικρατικού δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας γίνεται θεσμός . Στα πλαίσια του νέου δήμου καθιερώνουμε την γιορτή αυτή σαν την κεντρική πολιτιστική  εκδήλωση που θα διοργανώνεται από τον δήμο και άλλους τοπικούς φορείς κάθε καλοκαίρι στην Δίβρη.
Έτσι του χρόνου που συμπληρώνονται 10 χρόνια, πιστεύω ότι θα έχουμε και τον χρόνο και την εμπειρία  να  κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ώστε  να παρουσιάσουμε την εκδήλωση πιο αναβαθμισμένη .» Καταλήγοντας ο κ Γαλύφας ευχαρίστησε τους συλλόγους ,  τα παιδιά που έλαβαν μέρος , τους δασκάλους των αντίστοιχων τμημάτων Κώστα Τζανέτο , Γιώργο Ανδριόπουλο και Αριστοτέλη Κλαμαργιά  καθώς και τους παρευρισκομένους.
Το καλλιτεχνικό  πρόγραμμα περιλάμβανε χορούς της Ηπείρου που παρουσίασε  η «μικρή χορευτική ομάδα» της Δίβρης , χορούς της Μικράς Ασίας αλλά και της Πελοποννήσου  από την «μεγάλη χορευτική ομάδα Δίβρης» , χορούς από το Αιγαίο από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούμανι , Χορούς από την Δυτική Θράκη από το χορευτικό τμήμα του εκπολιτιστικού συλλόγου Στρουσίου «ο Περικλής» , χορούς από την Κεφαλληνιά που παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «η Εστία» και χορούς από την Βόρεια Θράκη (Ρωμυλίας) από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας . Οι χοροί συνοδευτήκαν  από μουσικό συγκρότημα   αποτελούμενο από τους Φώτη  Τζανέτο ( κλαρίνο) , Γιάννη Χριστακόπουλο (λαούτο) , Γιώργο Τζανέτο (κρουστά) , Στέφανο Γεωργίου ( βιολί) , Λάμπρο Ρώσση (κανονάκι), και Νίκο Ζάρα(τραγούδι). Στην ορχήστρα συμμετείχαν ακόμα οι μικροί Βίκτωρας Τζανέτος (μπουζούκι) και Γιώργος Τζανέτος
( κλαρίνο).
Μετά το πέρας της παρουσίασης των χορευτικών έγιναν βραβεύσεις των συμμετεχόντων συλλόγων από τους διοργανωτές ενώ στην συνέχεια   ο χώρος της πλατείας  μετατράπηκε σε μια μεγάλη πίστα  όπου μικροί και μεγάλοι μπήκαν στο χορό.

Δημοσίευση σχολίου