p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΟΛΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΠΟΥΣΙ




Ένα υπέροχο πρωινό γεμάτο εθνική υπερηφάνεια είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το πρωινό της Κυριακής 28 Ιουνίου 2009 στην τοποθεσία Πούσι του Δήμου Φολόης.
Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στην περιοχή τέλος Ιουνίου(κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις) και αποφάσισα πως έπρεπε να δω από κοντά τι ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο εκεί. Έτσι λοιπόν πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή και ανηφόρισα για το Πούσι. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ενθουσιάστηκα, από τον κόσμο και την καλή οργάνωση της εκδήλωσης, συγκινήθηκα σκεπτόμενη τις μάχες των προγόνων μας στη συγκεκριμένη τοποθεσία και χάρηκα πολύ που γίνεται αυτή η γιορτή στην περιοχή απ όπου κατάγομαι.
Νωρίς το πρωί ξεκίνησε η θεια λειτουργία και η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων ενώ έγινε και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την φιλαρμονική ορχήστρα “Απόλλων” του Δήμου Πύργου. Στη συνέχεια κι αφού ο Δήμαρχος Φολόης, Ιωάννης Μαρούντας, απηύθυνε χαιρετισμό, ο Νίκος Λούντζης, ερευνητής ιστορίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας δίνοντας μας πολλές ιστορικές πληροφορίες για την πολύ σημαντική μάχη του Πουσίου. Η συνέχεια της εκδήλωσης άνηκε στη νεολαία. Τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου της Αχλαδινής απήγγειλαν ποιήματα ενώ ο χορευτικός σύλλογος “Το Σπάρτο” της Σπαρτιάς Κεφαλληνίαςa καθώς και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού Κούμανι του Δήμου Φολόης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και χειροκροτήθηκαν από όλο τον κόσμο που είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση. Η στιγμή που ένιωσα πολύ υπερήφανη για την περιοχή αυτή ήταν βλέποντας με πόση λεβεντιά και υπερηφάνεια τα αγόρια του χορευτικού συλλόγου του Κούμανι χόρεψαν τσάμικο και έδειξαν σε όλους πως η νεολαία όχι μόνο δεν ξεχνά τις παραδόσεις αλλά τις διατηρεί και τις τιμά.
Φεύγοντας από το Πούσι υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως ήταν η πρώτη μα όχι η τελευταία φορά που παρακολούθησα τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και με την ελπίδα πως κάθε χρόνο θα γίνονται ακόμα καλύτερες.

Κανελλοπούλου Ακριβή

Δεν υπάρχουν σχόλια: