p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

«ΑΡΠΑΓΗ» ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΊΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ


Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση της Ηλείας στην προσπάθεια του απερχόμενου Υπουργού Πολιτισμού κ Αντώνη Σαμαρά να εντάξει διοικητικά το Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα στην Μεσσηνία . Για τον σκοπό αυτό την Κυριακή και κατόπιν πρωτοβουλίας του νομάρχη Ηλείας κ Χαράλαμπου Καφύρα θα πραγματοποιηθεί στην Φιγαλία ευρεία σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να λάβουν μέρος εκπρόσωποι φορέων και αρχών απ΄ όλο το νομό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο χώρο του δημαρχείου.

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον νομάρχη ο οποίος απέστειλε σκληρή επιστολή προς τον κ Σαμαρά στις 14 του Σεπτέμβρη στην οποία τονίζει




«Πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται να υπογράψετε απόφαση για την διοικητική και υπηρεσιακή υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Εφορία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας, τροποποιώντας το ΦΕΚ 837/Β΄/4-12-86.


Μια τέτοια απόφασή σας μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και θεωρούμε ότι αυτή η διοικητική πράξη αποτελεί όνειδος και ρουσφετολογική παραχάραξη της ιστορίας για εξυπηρέτηση μικρών, προσωπικών σας και ατομικών σας συμφερόντων.


Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η ανάγκη και το άγχος για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, επειδή είστε υποψήφιος βουλευτής στην Μεσσηνία, να αποτελεί το ιστορικό μνημείο αντικείμενο ρουσφετολογικών αναγκών.


Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σε συνδυασμό με την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα, αποτελούν τα πλέον γνωστά αρχαιολογικά μνημεία της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία.


Θεωρούμε ότι μνημεία σαν τον Επικούριο Απόλλωνα δεν περιορίζονται στα όρια ενός Νομού, αλλά ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον Ελληνισμό, σε όλο τον ΚΟΣΜΟ. Είμαστε περήφανοι σαν Ηλείοι, Αρκάδες και Μεσσήνιοι για τους προγόνους μας.






Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα αντί να αποτελεί στοιχείο μικροπολιτικής διαμάχης, χρειάζεται την στήριξη της κυβέρνησης, ώστε να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό, σωστό και σύντομο τρόπο. Απαιτείται για αυτό επαρκής χρηματοδότηση και στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, δημιουργία ευρύτερου αρχαιολογικού πάρκου, τη δημιουργία μουσείου για ολόκληρη την περιοχή και την δημιουργία κατάλληλων υποδομών οδικής πρόσβασης.






Όσον αφορά το θέμα για το που ανήκει διοικητικά ο Επικούριος Απόλλωνας, σας γνωρίζουμε τα εξής :






1. Το έμβλημα της σφραγίδας του 1851 του Δήμου Ανδρίτσαινας σαφέστατα καταδεικνύει ότι ο Ναός ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ανδρίτσαινας
2. Σύμφωνα με τον καθορισμό των κοινοτικών ορίων Σκληρού – Δραγωγίου στις 22 Μαΐου του 1961 και βάση μαρτυριών κατοίκων της περιοχής και κυρίως της μαρτυρίας του κ. Αδαμόπουλου, καταγόμενου από την περιοχή Σκληρού, προκύπτει ότι οι Βάσσες είναι στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Δραγωγίου, του σημερινού καποδιστριακού δήμου Ανδρίτσαινας.
3. Ο χάρτης της γεωγραφικής υπηρεσίας Στρατού σε κλίμακα 1/5000, τον οποίο η Ζ’ Εφορία Αρχαιοτήτων επισυνάπτει με το υπ’ αριθμόν 344228007 έγγραφο της στο Υπουργείο Πολιτισμού, αποδεικνύει και αποτυπώνει σαφέστατα ότι το Ιερό του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του Νομού Ηλείας.
4. Η αναπτυχθείσα επιχειρηματολογία είναι ελλιπής, δε στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό, αρχαιολογικό και διοικητικό στοιχείο, δεδομένου ότι η φυσική, γεωγραφική, ιστορική και αρχαιολογική θέση του Ναού είναι στο Νομό Ηλείας, εφόσον με το μνημείο συνδέεται άμεσα και άρρηκτα η ιδρύτρια πόλη του Ναού, η αρχαία Φιγαλεία, ανήκουσα διοικητικώς, στην βορείως του ποταμού Νέδα, επαρχία Ολυμπίας του Νομού Ηλείας.»
Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Καφύρας τονίζει
«Κύριε Υπουργέ,


Σας καλώ να μην προχωρήσετε στην υπογραφή της απόφασης για τη διοικητική υπαγωγή του Επικούριου Απόλλωνα στην Μεσσηνία, γιατί εκτός από άδικο είναι και ενέργεια που υποκρύπτει πολιτικής σκοπιμότητας και θα μας βρείτε όλους τους Ηλείους, πολιτικούς, φορείς και λαό, απέναντι σας.


Εμείς ως Νομαρχία Ηλείας και εγώ ως Νομάρχης, καλώ όλους, Ηλείους, Μεσσήνιους, Αρκάδες, όλους τους Έλληνες, να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την συνέχιση της αναστήλωσης του Επικούριου Απόλλωνα, τη δημιουργία μουσείου στην περιοχή του Ναού και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου για την ευρύτερη περιοχή και το Λύκαιο Όρος και να συγκροτήσουμε μέτωπο για την επιστροφή της Ζωφόρου του Επικούρειου από το Βρετανικό Μουσείο.»


Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η αντίδραση του δημάρχου Ανδρίτσαινας κ. Τρύφωνα Αθανασόπουλου


Ευχάριστη εντύπωση για τους Ηλείους, προκάλεσε η χειρόγραφη επιστολή του πρώην υπουργού με το κόμμα της Ν.Δ. και καταγόμενου από τα Περιβόλια Φιγαλίας, Βύρωνα Πολύδωρα προς τον νομάρχη Ηλείας στην οποία λαμβάνει σαφή θέση υπέρ της σημερινής υπαγωγής του μνημείου . Ο κ Πολύδωρας τονίζει στην επιστολή του

Αυτοί είμαστε!
Δήλωση του Βύρωνα Γ. Πολύδωρα
για τον ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ


Αθήνα, 16.ΙΧ.’09.-
____.____


Ο Ναός πρέπει να μας ενώνει όλους. Όχι να μας διασπά και να μας διαιρεί. Όλους. Ηλείους, Μεσσηνίους, Αρκάδες. Ο Ναός είναι το σταθερό και αμετακίνητο σημείο αναφοράς. Αναφοράς εμβληματικού πολιτισμού, Ελληνικού και Παγκόσμιου. Συμβολίζει το κάλλος, την αρμονία, το πνεύμα, το φως, την ειρήνη και την αρετή. Η Φιγαλία είναι η μάνα-πόλη του Ναού. Και κανείς δεν μπορεί να χωρίσει τη μάνα από το παιδί. Όποιος το επιχειρήσει είναι ανιστόρητος και παραβάτης των πανάρχαιων και ακατάλυτων ηθικών και φυσικών νόμων.
Συμπέρασμα: Το μέγεθος του Ναού, το πολιτισμικό και αξιακό, δεν επιτρέπει σε κανένα γραφειοκράτη, πολιτικό ή παράγοντα διακατεχόμενο από ευτελή «ιδιοκτησιακά» κίνητρα, να παίζει μαζί του με διορθώσεις δήθεν ημαρτημένων, συντεταγμένες και όρια. Σεβασμός στην ιστορική αλήθεια ζητείται. Όλοι ανήκουμε στον Ναό. Όχι ο Ναός σ΄εμάς.
Υστερόγραφο: Συμφωνώ με τη θέση του Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα σχετικά με το θέμα.-
Υπογραφή
Βύρων Γ. Πολύδωρας
Γεννηθείς Μεσσήνιος, όταν η Ολυμπία υπήγετο στην Μεσσηνία, ανατραφείς ως Ηλείος, και από Αρκάδες προγόνους πολεμιστές και καπεταναίους του Θ. Κολοκοτρώνη.-


Ανήκων στην Ιερά
Μητρόπολη Τριφυλίας
και Ολυμπίας, όπου
υπάγεται η γενέτειρά
μου Γάρδιτσα (Περιβό-
λια Φιγαλίας).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: