p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

OΜΙΛΙΑ Χ. ΚΑΦΥΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Κυρίες και Κύριοι
      Χαίρομαι  για την μεγάλη , πλατιά και ισχυρή παρουσία σας και στην ανταπόκριση που δείξατε  στην  πρόσκληση  μου εδώ σε αυτήν την συγκέντρωση , για την εκδήλωση αντίθεσης του Νομού Ηλείας στην  υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Μεσσηνία , μετά την απαράδεκτη, εν κρυπτώ και εν μέσω προεκλογικής περιόδου   απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα εδώ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φιγαλείας (Αρχαία Φιγαλεία) του Δήμου Φιγαλείας, εδώ που ανήκει ο Ναός που  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Φιγαλικής γης.
Η απαράδεκτη απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης στο Α.Α.Π.. Αρ. Φύλλου: 437/10-09-09  ως παρακάτω : 
«ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ 
Διόρθωση  σφάλματος  στην  υπ'  αριθμ.  ΑΡΧ/Α1/ Φ07/44671/1836/5.11.1986 υπουργική απόφαση.
Στην υπ' αριθμ. ΑΡΧ/Α1/Φ07/44671/1836/5.11.1986 υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο (ΦΕΚ 837/ Β/4.12.1986), διορθώνεται όπου αναφέρεται το εσφαλμένο:
«...Κηρύσσουμε την  ευρύτερη περιοχή του Ναού του  Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας Ν. Ηλείας...»,
στο ορθό:
«.Κηρύσσουμε την  ευρύτερη περιοχή του Ναού του  Επικουρίου Απόλλωνα, ο οποίος βρίσκεται  στην περιοχή Βάσσες του Δήμου  Είρας, Ν. Μεσσηνίας...».
(Από το Υπουργείο  Πολιτισμού)»
      μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και θεωρούμε ότι αυτή η διοικητική πράξη αποτελεί όνειδος και ρουσφετολογική παραχάραξη της ιστορίας και πραγματοποιήθηκε για εξυπηρέτηση μικρών, προσωπικών και ατομικών συμφερόντων.
      Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα , αποτελεί μέρος  της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Ηλείας και σε καμία περίπτωση δεν θα την απεμπολήσουμε και δεν θα την αφήσουμε να γίνει αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων και ρουσφετολογικών αναγκών. 
      Κυρίες και Κύριοι
      Στις  08/03/2009 κατά την επίσκεψη του Υπουργού   Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στην Ηλεία καταθέσαμε υπόμνημα που αναφέραμε :
    « σας δεχόμαστε στον Νομό Ηλείας και στην Αρχαία Ολυμπά στην δεύτερη επίσκεψη σας μετά από αυτήν στον Επικούριου Απόλλωνα που εκεί όμως προτιμήσατε να συνοδεύεστε από τον Νομάρχη Μεσσηνίας ενώ εμείς δεν είχαμε κληθεί.
    Ελπίζω  αυτή η επιλογή να μην εκφράζει κάποιες νέες αντιλήψεις του Υπουργείου σας, για το που ανήκει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα.
    Εμείς οι Ηλείοι έχουμε αταλάντευτη Θέση η όποια εκφράζεται με το ότι μπορεί ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα να βρίσκεται επί Ηλειακού εδάφους αλλά ανήκει στους Ηλείους στους Αρκάδες , στους Μεσσήνιους ,σε όλη την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, όπως αρμόζει σε ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για την συνέχιση της αναστήλωσης του ναού την δημιουργία Μουσείου στην περιοχή του Ναού με την παράλληλη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στο Λύκαιο Όρος και να συγκροτήσουμε μέτωπο για την επιστροφή της ζωφόρου του Επικούριου από το Βρετανικό Μουσείο πρόταση τη όποια σας καταθέτω και την απευθύνω και σε όλους όμορους νόμους.»
Στις 14/09/2009 απέστειλα  επιστολή προς τον Υπουργό  Πολιτισμού  με κοινοποίηση στον  Πρωθυπουργού και σε  όλα Κόμματα  που εκδήλωνα την  αντίθεση και  διαφωνία της Ν.Α Ηλειας στην Διοικητική υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Μεσσηνία και είχα αναφέρει ότι :
    « Πληροφορηθήκαμε ότι … υπογράψετε απόφαση για την διοικητική και υπηρεσιακή υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Εφορία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας, τροποποιώντας το ΦΕΚ 837/Β΄/4-12-86.
    Μια τέτοια απόφασή σας μας βρίσκει  κατηγορηματικά αντίθετους και θεωρούμε ότι αυτή η διοικητική πράξη αποτελεί όνειδος και ρουσφετολογική παραχάραξη της ιστορίας για εξυπηρέτηση  μικρών, προσωπικών σας και ατομικών σας συμφερόντων.
    Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η ανάγκη και το άγχος για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, επειδή είστε υποψήφιος  βουλευτής στην Μεσσηνία, να αποτελεί το ιστορικό μνημείο αντικείμενο  ρουσφετολογικών αναγκών   …………….
    , γιατί  εκτός από άδικο είναι και  ενέργεια που υποκρύπτει πολιτικής σκοπιμότητας και θα μας βρείτε όλους τους Ηλείους, πολιτικούς, φορείς και λαό, απέναντι σας.»
Η απόφαση αυτή του Υπουργού Πολιτισμού και η ψευτοδιορθωτική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εκτός από άδικη ,ανιστόρητη και απαράδεκτη είναι ένα τέχνασμα νομικής υποκρισίας, κατ' ουσία άκυρη και ανυπόστατη επειδή αποτελεί  « ρύθμιση νέας αρμοδιότητας» διότι :
  • Ενώ προβλέπεται  η διόρθωση σφαλμάτων που έχουν  εμφιλοχωρήσει σε πράξεις που  δημοσιεύονται κατά νόμο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στον Ν.3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις.» στο Άρθρο 16 περί «Εκτέλεσης πράξεων, ανάκληση δημοσιευμάτων και διόρθωση σφαλμάτων » αναφέρεται στην παράγραφο
4. ………….. «Η διόρθωση σφαλμάτων περιορίζεται αποκλειστικώς σε γραφικά ή λογιστικά σφάλματα.».
Εκτός βεβαία αν η μετατόπιση ενός Μνημείου Παγκοσμίας  Πολιτιστικής Κληρονομίας αποτελεί γραφικό (γραμματική διατύπωση) ή λογιστικό σφάλμα !!!.
  • Κατά το χρόνο έκδοσης της  υπουργικής Απόφασης δηλ.  το 1988 δεν είχε ακόμη συσταθεί ο Καποδιστριακός Δήμος της Είρας που άρχισε να λειτουργεί μετά την 1-1-1-1999 και κατά συνέπεια όταν  εξεδόθη η απόφαση αποκλείεται να ανέγραψε σ' αυτήν εσφαλμένα τις Βάσσες Φιγαλείας Ν. Ηλείας αφού τότε δεν υπήρχε συνεστημένος ο Καποδιστριακός Δήμος Είρας.
  • Πλαστογραφεί στην ουσία την προηγουμένη απόφαση με την απονενοημένη αυτή «Διόρθωση Σφαλμάτων» καθώς θα έπρεπε να κινηθεί διαδικασία για τη δημιουργία νέας Απόφασης. Το γεγονός μάλιστα ότι στο τέλος της συγκεκριμένης διόρθωσης του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αναφέρεται (Από το Υπουργείο Πολιτισμού), καθιστά υπεύθυνη και υπόλογη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Επομένως, εάν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αν. Σαμαράς  ήθελε να ξαναγράψει την αρχαιολογική ιστορία του τόπου, όφειλε να εισαγάγει την καινοφανή του άποψη προηγουμένως στα αρμόδια συμβούλια.
    Όσον  αφορά το θέμα για  το που ανήκει διοικητικά ο Επικούριος Απόλλωνας, τα επιχειρήματα μας είναι τα εξής :
  • Το έμβλημα της σφραγίδας του 1851 του Δήμου Ανδρίτσαινας σαφέστατα καταδεικνύει ότι ο Ναός ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ανδρίτσαινας
  • Σύμφωνα με τον καθορισμό των κοινοτικών ορίων Σκληρού – Δραγωγίου στις 22 Μαΐου του 1961 και βάση μαρτυριών κατοίκων της περιοχής και κυρίως της μαρτυρίας του κ. Αδαμόπουλου, καταγόμενου από την περιοχή Σκληρού, προκύπτει ότι οι Βάσσες είναι στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Δραγωγίου, του σημερινού καποδιστριακού δήμου Ανδρίτσαινας.
  • Ο χάρτης της γεωγραφικής υπηρεσίας Στρατού σε κλίμακα 1/5000, τον οποίο η Ζ’ Εφορία Αρχαιοτήτων επισυνάπτει με το υπ’ αριθμόν 344228007 έγγραφο της στο Υπουργείο Πολιτισμού, αποδεικνύει και αποτυπώνει σαφέστατα ότι το Ιερό του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του Νομού Ηλείας.
  • Η αναπτυχθείσα επιχειρηματολογία είναι ελλιπής, δε στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό, αρχαιολογικό και διοικητικό στοιχείο, δεδομένου ότι η φυσική, γεωγραφική, ιστορική και αρχαιολογική θέση του Ναού είναι στο Νομό Ηλείας, εφόσον με το μνημείο συνδέεται άμεσα και άρρηκτα η ιδρύτρια πόλη του Ναού, η Αρχαία Φιγαλεία, ανήκουσα διοικητικώς, στην βορείως του ποταμού Νέδα, επαρχία Ολυμπίας του Νομού Ηλείας,  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Φιγαλικής γης .
  • Στον  χάρτη του υπουργείου Πολιτισμού που έχει αναρτήσει στο σαΐτ του ( site http://odysseus.culture.gr/) ο Επικούριος  Απόλλων είναι εντός του Νομού Ηλειας .
  • Στον  ιδρυτικό νόμο ΤΔΠΕΑΕ("Ταμείο  διαχείρισης  των  πιστώσεων  για  την εκτέλεση  αρχαιολογικών έργων".) στο Άρθρο 1 αναφέρει ότι «Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα  την  Αθήνα υπό  την  επωνυμία  "Ταμείο  διαχείρισης  των  πιστώσεων  για  την εκτέλεση  αρχαιολογικών έργων". Έργο του Ταμείου είναι η διαχείριση  των κάθε  είδους  πιστώσεων για τα  έργα: 1) Συντήρηση μνημείων Ακροπόλεως, 2)  Συντήρηση  Ναού  Επικουρίου  Απόλλωνος  στις  Βάσσες   Φιγαλείας,    κλπ»
Κυρίες  και Κύριοι
      Θεωρούμε ότι μνημεία σαν τον Επικούριο Απόλλωνα δεν περιορίζονται στα όρια ενός Νομού, αλλά ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον Ελληνισμό, σε όλο τον ΚΟΣΜΟ και αντί να αποτελεί στοιχείο μικροπολιτικής διαμάχης, χρειάζεται   επαρκής χρηματοδότηση, ώστε να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό, σωστό και σύντομο τρόπο, την δημιουργία ευρύτερου αρχαιολογικού πάρκου, τη δημιουργία μουσείου για ολόκληρη την περιοχή και την δημιουργία  κατάλληλων υποδομών οδικής πρόσβασης.
      Θεωρούμε ότι τώρα πριν τις εκλογές η Κυβέρνηση να πάρει πίσω  την απαράδεκτη απόφαση με  άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας να αναιρέσει  ως  τεράστιο ΣΦΑΛΜΑ την Υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στον Νομό Μεσσηνίας  και να ισχύσει η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 837/Β΄/4-12-86 που ένταξε  την ευρύτερη περιοχή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας στο Νομό  Ηλείας.
Για την αποκατάσταση της αδικίας που  υπέστη ο Νομός  Ηλείας δεν πρόκειται να σταματήσουμε   εδώ ,μονό σε αυτήν την συγκέντρωση  αν δεν αποκαταστηθεί  η νομιμότητα  και το δίκιο και των Φιγαλών  των Ανδριτσάνων , των κάτοικων της  Επαρχίας  Ολυμπίας όλων των Ηλείων  , θα να προσφύγουμε στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια  και θα πραγματοποιήσουμε και άλλες κινητοποιήσεις .
Καλούμε  όλους  τους Φιγαλείς , τους  Ανδριτσάνους , τους Ολυμπίους , όλους  τους Ηλείους   να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεση σε αυτή την απόφαση να  αποκρούσουν  την προσβολή και να προστατεύσουν τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας και την Κυβέρνηση να αποδώσει τον Ναό , τον Επικούριο Απόλλωνα εκεί που να ανήκει διοικητικά , στην Ηλεία και στην μητέρα Φιγάλεια Γη , στη  Φιγαλία που είναι η μάνα-πόλη του Ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: