p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γνωρίστε το Γούμερο!


Το Γούμερο, είναι ένα χωρίο με υπέροοχη θέα και πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα χωριό με πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι ορεινό και σχεδόν απομονωμένο. Απέχει περίπου πενήντα λεπτά με αυτοκίνητο από τον Πύργο, την πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας. Η τοπική ιστορία είναι πλούσια και τα αξιοθέατα που μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης ιδιαίτερα αξιόλογα.

Ανηφορίζοντας για το Γούμερο, ύστερα από αρκετές στροφές, συναντάμε την Παναγία τη Σπηλιώτισσα, ένα εκκλησάκι στη σκιά ενός βράχου. Συνεχίζοντας προς το χωριό, λίγο πριν το Σχολείο, στο ύψος του γηπέδου Βόλλεϋ, δεξιά, θα δούμε πινακίδα προς Νικαβα, ένα εκκλησάκι Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Πλησιάζοντας στο χωριό, πριν φτάσουμε στα σχολεία, στην ταβέρνα, κοιτάζοντας δεξιά κάτω, έχουμε μπροστά μας μια υπέροχη θέα ως τα παράλια του Νομού Ηλείας και το λιμάνι του Κατάκολου. Θαυμάσια θέα και ακόμη πιο θαυμάσιο το ηλιοβασίλεμα!

Προσπερνώντας αριστερά τα σχολεία, συνεχίζουμε και στη μεγάλη δεξιά στροφή, πινακίδες μας οδηγούν στον Ασκητή, ένα μοναστήρι φαινόμενο όπου καταρρίπτεται η θεωρία: Βουνό με βουνό δεν... σμίγει!
 
 
 
Σε δύο σπηλιές, μπορούμε να θαυμάσουμε βουνά να σμίγουν και στη βάση τους ένας απέριτος βυζαντινός ναός, ο Αϊ Γιάννης ο Ασκητής, με τη φανταστική θέα των δύο βουνών και το Αγίασμα.

Διασχίζοντας το χωριό, φτάνουμε στην πλατεία. Εκεί θα βρούμε δροσιά, καφέ, φαγητό και παραδοσιακή φιλοξενία. Τέλος, στα βόρεια του χωριού, υψώνεται το κάστρο.
Διονυσία Τζουανοπούλου & Άγγελος Αποστολόπουλος. - Μαθητές Γ΄τάξης Γυμνασίου Γούμερου.