p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

Ένας επίγειος παράδεισος στην Ορεινή ΗλείαΣτο Αγρόκτημα Νεράιδας τα παιδιά μπορούν να δουν νεράιδες να χτενίζονται δίπλα στις πηγές και τα νερά του ποταμού Ενιπέα! Στην ορεινή Ηλεία, οι νεράιδες παίζουν κρυφτό στα πυκνά φυλλώματα των δέντρων, ανάμεσα στις πανύψηλες βελανιδιές και στα έλατα.
Οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδα ορκίζονται πως, μέχρι και στις μέρες μας, οι νεράιδες στοιχειώνουν τον τόπο τους, τις νύχτες με φεγγάρι!
Η Νεράιδα, το 30 στεμμάτων αγρόκτημα, αποτελείται από 4 αυτόνομα σπιτάκια με απλή λιτή χωριάτικη διακόσμηση, μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον γεμάτο από λεύκες, βελανιδιές και οπορωφόρα.
Τα παιδιά θα λατρέψουν την άνευ όρων επαφή με τη φύση , το χορτάρι, το νερό  και τα δέντρα.
Η φιλοσοφία της  Ελένης και του Δημήτρη, ιδιοκτητών του αγροκτήματος, είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στη φιλοξενία. Σπιτικό παραδοσιακό φαγητό, απίστευτα νόστιμο και αγνό. Ό,τι καλλιεργείται στο κτήμα είναι τα υλικά για τα φαγητά που φτιάχνει η Ελένη, για τους επισκέπτες άλλα και για τους ίδιους.Χωρίς λιπάσματα, με μια εξαιρετική εμμονή να αποφευχθεί οτιδήποτε χημικό, καλλιεργούνται λαχανικά και φρούτα, συλλέγονται βότανα όπως ρίγανη, θρούμπι, χαμομήλι και τσάι του βουνού, φτιάχνονται τυριά, χυλοπίτες και λαζάνια, ζυμωτό ψωμί. Τα αβγά είναι από τις κότες τους και οτιδήποτε προσφέρεται στο αγρόκτημα είναι εξασφαλισμένης προέλευσης, αν είναι από τους αγρότες του χωριού, και όσο το δυνατόν πιο αγνό και διαφυλαγμένο από προσμίξεις.
Πώς θα πάμε

Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου και συνεχίζοντας προς Αρχαία Ολυμπία, μετά τον Πύργο περίπου στα 10 χλμ. Αφήνoυμε την Εθνική και στρίβουμε αριστερά στο σημείο τηςΠαλαιοβαρβάσαινας. Ακολουθούμε ευθεία την κατεύθυνση προς το Λατζόι, διασχίζουμε το χωριό και ακολουθούμε πάντα ευθεία την κατεύθυνση προς τη Νεράιδα. Στο σημείο που θα συναντήσουμε  το γεφύρι του ποταμού στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας πάντα την ένδειξη για Νεράιδα. Το αγρόκτημα βρίσκεται 3 χλμ. πριν φτάσουμε στο χωριό.
Εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή
Το αγρόκτημα της Νεράιδας είναι ιδανικό για περιπάτους. Η εξοχή είναι κατάφυτη και ο δρόμος άνετος μέσα στο δάσος. Στο 1,5 χλμ. υπάρχει ένας καταρράκτης και ένα φαράγγι, ενώ μια βόλτα στο ποτάμι Ενιπέας είναι πολύ καλή επιλογή. Η απόσταση από το χωριό Νεράιδα είναι 2 χλμ. Εκεί θα βρείτε κάποια μικρά παραδοσιακά καφενεία, θα αγοράσετε εξαιρετικό τσίπουρο, τυρί, αβγά ή κρέας.
Θα βρείτε επίσης έναν παλιό μύλο όπου θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε από τον μυλωνά όλη την παραδοσιακή διαδικασία αλέσματος. Σε ακτίνα από 2 έως 5 χλμ, υπάρχουν τα χωριά Λατζόι, Μηλιές, Χελιδόνι, Κρυονέρι. Προσφέρονται για βόλτες, και το βράδυ για φαγητό στις τοπικές ταβέρνες. Η Αρχαία Ολυμπία απέχει μόλις 20 χλμ. και μια επίσκεψη εκεί θα τονώσει τα πολιτιστικά σας ενδιαφέροντα, ενώ τα παιδιά θα ενθουσιαστούν από την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου. Στα περίχωρα του κτήματος βρίσκεται το πολύ όμορφο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ στα 10 χλμ. το πραγματικά ενδιαφέρον μοναστήρι της Κρεμαστής. Αυτό όμως που αποτελεί το εξαιρετικό προνόμιο της περιοχής είναι ο οικολογικός παράδεισος του δάσους της Φολόης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δρυοδάσος των Βαλκανίων. Ένας από τους άθλους του Ηρακλή συνδέεται με το δάσος της Φολόης. Είναι αυτός που αναφέρεται στον Ερυμάνθιο Κάπρο τον Κένταυρο Φόλο και τους υπόλοιπους Κενταύρους της Φολόης. Ένας άλλος μύθος συνδέει τη Φολόη με τη θεά Άρτεμη. Είναι η σχέση της με τον Αρκάδα ήρωα Βουφάγο, έναν άνθρωπο γενναιόδωρο κι ευγενικότατο, που είχε περιποιηθεί και φιλοξενήσει τον αδελφό του Ηρακλή Ιφικλή, όταν είχε λαβωθεί βαριά στον αγώνα του ήρωα αδελφού του κατά του Αυγεία. Το μόνο του σφάλμα ήταν πως ερωτεύθηκε τη θεά. Αυτή το θεώρησε ύβρη προς την αγνότητά της και για να τον τιμωρήσει του έριξε δυο βέλη πάνω στο βουνό Φολόη, τα οποία έβαλαν τέρμα στη ζωή του.
Επικοινωνία για κρατήσεις δωματίων
Για να κλείσουμε τη διαμονή μας στο αγρόκτημα «Κάμπος Νεράιδας» θα επικοινωνήσουμε  με την κυρία Ελένη Βουρλούμη στο 697 5828671 και 6938 226463. Αν η παρέα μας είναι μεγάλη, τότε πρέπει να κλείσουμε έγκαιρα προκειμένου να μας διατεθούν όλα τα σπίτια που θα χρειαστούμε, δημιουργώντας έτσι, μια εντελώς prive ατμόσφαιρα.
Συγγραφέας άρθρου: Δώρα Λαβαζού
ΠΗΓΗ: http://www.infokids.gr
Δημοσίευση σχολίου