Έχουν ήδη περάσει πάνω από δύο χρόνια από τον πύρινο εφιάλτη του καλοκαιριού του 2007 και η Ηλεία μετρά ακόμα τις ανοικτές πληγές της. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τι έχει προχωρήσει στο μέτωπο της ανακούφισης, αποκατάστασης, αναπλήρωσης των απωλειών των πληγέντων;
-Καταρχάς σας ευχαριστούμε που μας παραχωρείται ένα ελεύθερο βήμα για να μιλήσουμε για το θέμα των πυρκαγιών. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο που έχει να κάνει την επεξήγηση του θέματος .Όσοι γνωρίζουμε το πρόβλημα καλά , πιστεύουμε ότι τα λεγόμενά μας είναι κατανοητά από κάποιον που δεν βιώνει ούτε στο ελάχιστο την κατάσταση . Άρα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μεταφέρουμε την εικόνα που επικρατεί στις πυρόπληκτες περιοχές απλά . Αν πάλι δεν πραγματοποιηθεί (με ευθύνη καθαρά δική μας ) τότε μια συζήτηση ίσως να είναι ποιο ωφέλιμη.Μπαίνω κατ΄ ευθείαν στο θέμα. Δύο χρόνια μετά και θα ήμασταν άδικοι με τους νόμους του σύμπαντος με το να πούμε «δεν έγινε τίποτα».Εμείς , ως χωρίο Αγία Άννα , καήκαμε ολοσχερώς στις 25 Αυγούστου . Την άλλη μέρα ξημέρωσε νέα μέρα . Άνθρωποι και φύση άρχισαν αμέσως-αμέσως την ανασυγκρότηση . Ναι μέσα στο απόλυτο μαύρο, στην στάχτη και αποκαΐδια. Ναι μέσα στην μουτζούρα, στα κούτσουρα που κάπνιζαν για μέρες , για μήνες .(Ίσως καπνίζουν ακόμα)…Όμως ο χρόνος δεν κάνει κύκλους προχωράει αδυσώπητος , αγύριστος , ανεξάρτητος και γιατί όχι ανελέητος . Από την επόμενη μέρα λοιπόν, άλλος προσπαθούσε να βρει κατάλυμα να βάλει τον εαυτό του και την οικογένεια του , αφού το σπίτι του είχε καεί, άλλος να συμμαζέψει τα εναπομείναντα ζώα του , άλλος να καρφώσει μια σανίδα , άλλος …
Τα λέω αυτά και για να περιγράψω , εν μέρει την φρικτή κατάσταση , αλλά και να για να τονίσω το αυτονόητο . Και στην Χιροσίμα κάπως έτσι θα ήταν η επόμενη μέρα. Ότι και αν συμβεί στον άνθρωπο η ζωή συνεχίζεται! Έτσι δύο χρόνια μετά και οι άνθρωποι από την μια και η φύση από την άλλη έκαναν και κάνουν την δουλεία τους για την επούλωση των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς .Βέβαια ο καθένας με τους ρυθμούς του .Τώρα αν η πολιτεία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων , αν και θα τα πούμε και πιο κάτω , πιστεύω –έτσι ξερά- όχι δεν στάθηκε. Γιατί πότε δεν είχε σταθεί και ούτε ποτέ θα σταθεί. Μην μπούμε στο «γιατί?» , γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ .
Έτσι , για να μείνουμε στο ερώτημα, μετά από δύο χρόνια και .. μάθαμε , συνηθίσαμε , (ας κάνουμε και αλλιώς ) να πατάμε σε αναμμένα κάρβουνα και είναι σίγουρο θα πατάμε για πολλά χρόνια ακόμα. Τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων ,τουλάχιστον , έχουν φτιαχτεί. Οι αποθήκες , οι στάβλοι, άλλα βοηθητικά κτίσματα ,έγιναν , κάποια γίνονται , ενώ κάποια άλλα δεν ξέρουμε αν οι ιδιοκτήτες τους μπουν στην προσπάθεια να τα βάλλουν με την γραφειοκρατία , με την απουσία της ολοκληρωμένης μέριμνας και με ότι άλλο συνεπάγεται της οικοδομικής διαδικασίας (άδεια, ΙΚΑ, εργολάβους , κτλ) για να τα ξαναφτιάξουν. Η φύση από την άλλη ,μετά την πρώτη βροχή άρχισε πάλι να γεννά. Την ελπίδα την έφεραν τα κυκλάμινα .Φθινόπωρο 2007 και το λουλούδι που τραγούδησε , ο Γιάννης Ρίτσος έσκασε μέσα στις καμένες πλαγιές . Μετά πέταξε η κουμαριά, το ρείκι, η κουτσουπιά, το πεύκο, κτλ Έτσι είμαστε πολύ καλύτερα τώρα και θα είμαστε πολύ καλύτερα του χρόνου.
Πολλοί ανομολόγητα, άλλοι ανοικτά ονειρεύονται πάνω στις στάχτες και τα αποκαΐδια μια διαφορετική ανάπτυξη του Νομού Ηλείας προς την κατεύθυνση της τουριστικής βιομηχανίας. Πώς κρίνετε αυτές τις στρατηγικές;
-Τώρα και με βάση στο ερώτημα σας θα μπούμε στο καθαρά πολιτικό κομμάτι των πυρκαγιών. Δεν ξέρω αν υπήρχε σχέδιο για να καούμε. Ούτε ξέρω ότι το σχέδιο κατάσβεσης ήταν το καλύτερο ή το χειρότερο που εφαρμόστηκε ποτέ .Με δεδομένο και το «στρατηγό άνεμο.» Ξέρω , είμαι βέβαιος ότι το όποιο σχέδιο αποκατάστασης που θα εφαρμόσει το κράτος θα είναι βαθιά ταξικό .Είναι βέβαιο ότι ωφελημένοι θα βγουν οι εργολάβοι και το μεγάλο κεφάλαιο . Ας πάρουμε ένα παράδειγμα . 93.000 χιλιάδες απ όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας αλλά και του πλανήτη απέστειλε από κομπόδεμά του περίπου 200 εκ ευρώ . Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεκριμένο αποστολέα, τους δωρητές και συγκεκριμένο παραλήπτη , τους πυρόπληκτους . Τι έγινε όμως ? Η πολιτεία που όφειλε ηθικά αλλά και νομικά και πολιτικά να παραδώσει τα χρήματα στον παραλήπτη τους , τα χρησιμοποίησε λες και ήταν χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Πλήρωσε υλοτόμους , πλήρωσε έξοδα για την αφή της ολυμπιακής φλόγας , πλήρωσε χρέη. Ένα μέρος των χρημάτων που απέμειναν τα έδωσε στους δήμους και τις νομαρχίες . Εγώ δεν θα πω ότι εκεί υπάρχει αδιαφάνεια. Αλλά και με τους όρους της δημοπρασίας του δημόσιου έργου η έκπτωση της δημοπρασίας δεν δουλεύεται , «γυρίζει πίσω» όπως συνηθίζεται να λέγεται . Δηλαδή ουσιαστικά χάνεται 15% ,20%, 30% του κονδυλίου. Μετά έχουμε εργολαβικό κέρδος 8%. Άρα καταλαβαίνεται ποιον ωφελεί η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών . Το συμπέρασμα δικός σας
Από τις δωρεές φτιάχτηκαν τα όποια χτίσματα έχουν γίνει είτε εξ αρχής είτε επισκευάστηκαν . Προσέξτε αδικίες εις βάρος του πυρόπληκτου. Το ΤΕΕ έχει πίνακα που λέει ότι για να φτιάξεις ένα σπίτι απαιτούνται 1250 ε τ.μ. . Έρχεται η πολιτεία και του δίνει 750 ε το τ.μ. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν το 2005 κατά 90% με μια αναπροσαρμογή συν 10% για το 2008 . Ο πυρόπληκτος σύμφωνα με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης της Ν.Δ. πλήρωσε το 50% της άδειας τα υπόλοιπα από το Ταμείο Αλληλεγγύης . Όμως με την αύξηση που έκανε ο κ Σουφλίας για τις οικοδομές ήταν σαν να την πλήρωσε 100%. Γιατί λοιπόν το κράτος να μπει μεσάζοντας στα χρήματα που είχαν παραλήπτη των πυρόπληκτο. Και αφού επέλεξε αυτό το ρόλο γιατί να μην κάλυψη όλα τα έξοδα ? Άρα ο ρόλος της πολιτείας είναι και εδώ βαθιά ταξικός . Θέλεις ακόμα ένα παράδειγμα? Δόθηκαν δάνεια πχ. στις μεγάλες επιχειρήσεις του Πύργου με 1% επιτόκιο. Στον δε παραγωγό αγρότη με βάση τον πίνακα του ΕΛΓΑ ψίχουλα. Μήπως το πιο σωστό , όχι από ταξικής άποψης μόνο , η ανασυγκρότηση και η στρατηγική όπως με ρωτάς έπρεπε να έχει στόχο και κέντρο τον πραγματικό πυρόπληκτο? Και φυσικά όχι τους εργολάβους , τους επιχειρηματίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία που θα βρουν φθηνά εργατικά χέρια από τους απόκληρους αγρότες της περιοχής .
Τι υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή ως διεκδικητική δράση των πυρόπληκτων κατοίκων και πως σκέφτεστε να προχωρήσετε;
- Να κάνω σαφές ότι τα αιτήματα μας παραμένουν ακλόνητα , αταλάντευτα και τα διεκδικούμε με την ίδια ένταση και από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Εξ αρχής θέσαμε με συλλαλητήρια , με υπομνήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και προς τον κύριο Καραμανλή όταν ήρθε στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στην Αρχαία Ολυμπία στις 18 Ιουνίου του 2008 και πρόσφατα στον κύριο Παπανδρέου που επισκέφτηκε την Αρχαία Ολυμπία μια βδομάδα μετά την νίκη του στις εθνικές εκλογές τα εξής
- Διεκδικούμε την 100% αποζημίωση του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου και την 100% αποζημίωση της χαμένης παραγωγής .
- Άρση όλων των εξαιρέσεων που υιοθέτησαν οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ( Κ.Υ.Α.) και πετούν χιλιάδες δικαιούχους αποζημίωσης εκτός . Εξαιρέσεις που αφορούν το ετήσιο εισόδημα, το πλαφόν των 150 χιλιομέτρων κατοικίας και κατεστραμμένης καλλιέργειας , την παλαιότητα του κτίσματος (προϋπόθεση των ΠΣΕΑ και όχι του ΤΑΠ ), την έκδοση τοπογραφικών για την αποζημίωση των περιφράξεων κτλ.
- Αναπροσαρμογή των πινάκων αποζημίωσης . Να σε κάνω να καταλάβεις για την παράκαμψη της Ολυμπίας οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν με 70 ε το κάθε ελαιόδεντρο ενώ οι πυρόπληκτοι για τις ελιές που θα εκριζώσουν θα αποζημιωθούν με 22 ε .
- Όλα τα χρήματα από τις δωρεές και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθούν στους πραγματικούς πυρόπληκτους . Να ανασυγκροτήσουν το κατεστραμμένο νοικοκυριό τους . Να φτιάξουν τους στάβλους τους με προδιαγραφές( πλάτη στο βορρά , ρεύμα, υπόστεγο, νερό εξοπλισμός κτλ ) , να κάνουν τις καλλιέργειες τους με σύγχρονα μέσα ( π.χ. σταγονίδια κτλ) . Φυσικά ανεξαρτήτως αν ήταν έτσι πριν από την φωτιά. Απλά έτσι ενισχύεται η παραγωγή , ο νέος μένει στο χωράφι του με σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης , δημιουργούνται νέες συνθήκες στα πυρόπληκτα χωριά.
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να μετατραπεί σε πραγματικό ασφαλιστικό αγροτικό φορέα που θα αποζημιώνει όλη την παραγωγή όλους τους μήνες και τις μέρες του χρόνου ανεξαρτήτως του είδους της θεομηνίας.
- Όπου δάσος πάντα δάσος .
- Άλλο πυρόπληκτη περιοχή και άλλο πυρόπληκτη Ηλεία. Δεν είναι όλη η Ηλεία πυρόπληκτη όπως δεν είναι όλη η Πελοπόννησος . Άρα με αυτό τονίζουμε ότι διεκδικούμε να γίνει πρέπει να γίνει εκεί που πέρασε η φωτιά. Όχι στο Επαρχείο , στην Πλατεία Καλίτσα και στα Ψηλαλώνια (Τα τοπωνυμία είναι τυχαία ).
- Φρένο στην ακρίβεια και σπάσιμο των καρτέλ
- Με δύο κουβέντες διεκδικούμε γεωγραφικό , ταξικό , περιβαλλοντικό προσδιορισμό της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών .
Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές είχε στο πρόσφατο παρελθόν μέσω του αρχηγού της Γ. Παπανδρέου εξαγγείλει , σχέδια, μέτρα, προτάσεις, κ.λπ για το νομό. Τι προβλέπετε ότι θα κάνει τελικά;
-Οπωσδήποτε πρέπει να περιμένουμε την κατάθεση στην βουλή του Σχεδίου Ανασυγκρότησης που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ολυμπία. Πρέπει να πούμε ακόμα ότι η πρωτοβουλία του να επισκεφτεί το νομό μας, την επόμενη Κυριακή μετά την μεγαλειώδη νίκη του (νίκη όπως αυτή μεταφράζεται στα αστικά κόμματα που μετατρέπονται καθαρά σε κόμματα του ενός ) επί της ΝΔ , ήταν αξιόλογη . Ανεξάρτητα αν έκρυβε ή όχι επικοινωνιακό τρικ η κίνηση ήταν και έξυπνη . Τώρα απομένει να δούμε τι θα βγει για τους πραγματικούς πυρόπληκτους και τις πυρόπληκτες περιοχές .
Πάντως εμείς ως Σύλλογος Πυρόπληκτων του παραδώσαμε τα αιτήματα μας , τα οποία προαναφέραμε. Δεν σας κρύβω ότι περιμέναμε πιο χειροπιαστά πράγματα από τις εξαγγελίες περί Ολυμπίας (μακάρι να γίνουν αυτά που είπε για την Ολυμπία) , Διεθνών Σχολών , Παγκόσμιο Κέντρο για την Εκεχειρία κτλ . Περιμέναμε να πει π.χ αίρονται όλες οι εξαιρέσεις των Κ.Υ.Α και θα αποζημιωθούν όσοι ζημιώθηκαν από την φωτιά ,ή ότι επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε την καταστροφή ως χαλαζόπτωση εμείς θα την αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με τις αντικειμενικές της συνέπειες στον πληθυσμό αποζημιώνοντας όλο το βίος χωρίς το πλαφόν του 30% κτλ. Ένα ακόμα δείγμα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης είναι οι νέες ειδοποιήσεις προς τους πυρόπληκτους , για την επιστροφή του λεγόμενου τριχίλιαρου που φέρουν ημερομηνία Νοεμβρίου 2009 . Άλλα όμως έταζαν προεκλογικώς σαν κόμμα προς άγρα ψήφων. Μιλούσαν για νομοθετική ρύθμιση για τους πυρόπληκτους κτλ Να μην πολυλογούμε , αν και τούτη η κυβέρνηση πάνω στις στάχτες θελήσει να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους , αν δώσει τα χρήματα για την ανασυγκρότηση στο μεγάλο κεφάλαιο , αν δημιουργήσει τις οικονομικές συνθήκες για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς , αν «κατευθύνει» ξενοδοχειακές μονάδες για την ανάπτυξη του νομού, αν… θα συνεχίσει το δρόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και θα μας βρει αντίθετους . Αν όμως υιοθετήσει τα αιτήματα των πυρόπληκτων και χαράξει πολιτική φιλολαϊκή , φιλοαγροτική θα είμαστε υποστηριχτές και αρωγοί .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου