p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τι αλλάζει στον τρόπο καταβολής της σύνταξης ΟΓΑ

ImageΜέσω ενός λογαριασμού πληρωμών στα ΕΛΤΑ ή σε κάποια από τις εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα χρήματά τους οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Το νέο καθεστώς καταβολής των συντάξεων έρχεται ως αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν.3863/2010) που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και δίνει τη δυνατότητα στο δικαιούχο να επιλέξει ο ίδιος τον πιστωτικό φορέα στον οποίο θα εμπιστευτεί τη διακίνηση της σύνταξής του.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 40 του ασφαλιστικού νόμου προβλέπει ότι από το νέο έτος η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ  θα γίνεται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ.
Ο δικαιούχος θα διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος το τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του- σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα όπου το προνόμιο αυτό είχαν μόνο τα ΕΛΤΑ και, κατ’ επέκταση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κάτι που σημαίνει ότι το «παιχνίδι» ανοίγει πλέον και για τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής του συνταξιούχου.
Σε κάθε περίπτωση, ο συνταξιούχος απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξη της σύνταξής του, όπως και από την σχετική γραφειοκρατία.


Τι πρέπει να κάνει ο συνταξιούχους
Η υπαγωγή στο νέο καθεστώς γίνεται μέσω των εντύπων (απογραφικό δελτίο και σχετικά έντυπα) τα οποία έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν άμεσα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας της απογραφής των συνταξιούχων. Τυπικά, μάλιστα, η απογραφή ξεκίνησε από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Μέχρι την ημερομηνία αυτή ο συνταξιούχος του ΟΓΑ θα πρέπει να έχει δηλώσει τον φορέα μέσω του οποίου επιθυμεί να λαμβάνει τη σύνταξή του.
Το Agronews σας παρουσιάζει βήμα-προς-βήμα τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο συνταξιούχος του ΟΓΑ προκειμένου να ενταχθεί εγκαίρως στο νέο καθεστώς όπως αυτές περιγράφονται σε πρόσφατη ειδική εγκύκλιο του ΟΓΑ (Αρ. 8/ 10.11.2010).

Διαδικασία απογραφής συνταξιούχων
Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, κάθε συνταξιούχος θα λάβει από τον ΟΓΑ άμεσα ένα Απογραφικό Δελτίο και σχετικό ενημερωτικό έντυπο μέσω του οποίου ενημερώνεται για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.
Στο Απογραφικό Δελτίο θα αναγράφονται τα στοιχεία του συνταξιούχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και προεκτυπωμένος ένας μοναδικός για κάθε συνταξιούχο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ο οποίος θα αποτελείται από δεκαπέντε ψηφία εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα θα είναι ο κωδικός αριθμός του ΟΓΑ στο σύστημα ΔΙΑΣ (0403), τα δέκα επόμενα ο αριθμός μητρώου του συνταξιούχου στον ΟΓΑ και το τελευταίο ψηφίο θα αφορά το ψηφίο ελέγχου επί των προηγούμενων ψηφίων το οποίο υπολογίζεται με αλγόριθμο.
Κάθε συνταξιούχος πριν μεταβεί στην Τράπεζα επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ., θα ελέγξει τα στοιχεία του προσεκτικά και αν κάποιο από τα στοιχεία που αναγράφονται δεν συμφωνεί με τα πραγματικά ή έχει αλλάξει θα συμπληρώσει το σωστό στο αντίστοιχο πεδίο του Απογραφικού.
Το Απογραφικό Δελτίο θα κατατεθεί από τον συνταξιούχο σε οποιαδήποτε Τράπεζα επιλέξει ή στα ΕΛ.ΤΑ.
Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του:
α) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.
δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).
ε) Αν ο λογαριασμός ανοιχτεί ή δηλωθεί από γονέα, επίτροπο ή αντιπρόσωπο τα πιο κάτω κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα :
- Αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος (μέχρι 18 ετών), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου.
- Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση-αντίληψη, δικαστική απόφαση ορισμού Συμπαραστάτη.
- Αν ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
Για να κατατίθεται η σύνταξη στο λογαριασμό που θα τηρείται σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., ο συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει ότι :
- Ο λογαριασμός μπορεί να είναι καταθετικός Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.
- Μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.
Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα απαραιτήτως πρέπει να είναι του δικαιούχου της σύνταξης.
Κατ’ εξαίρεση επί ανηλίκων τέκνων (έως 18 ετών) πρώτο όνομα πρέπει να είναι του Γονέα ή του Επιτρόπου.
Προσοχή: Εάν ήδη ο δικαιούχος εισπράττει τη σύνταξή του από την ΑΤΕbank αλλά επιθυμεί να αλλάξει Τράπεζα ή να επιλέξει τα ΕΛ.ΤΑ., μπορεί να απευθυνθεί στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. με το απογραφικό, διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι επιλέγει να συνεχίσει να πιστώνεται η σύνταξή του στο λογαριασμό που έχει στην ΑΤΕbank.
Επειδή Απογραφικό Δελτίο θα αποσταλεί σε όλους τους συνταξιούχους προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν την Τράπεζα πληρωμής της σύνταξής τους, Ο ΟΓΑ δεν δέχεται πλέον αιτήσεις για πληρωμή σύνταξης μέσω ΑΤΕbank με την υπάρχουσα μέχρι σήμερα διαδικασία. .
Σε κάθε νέα αίτηση για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας, επιζώντων θα επισυνάπτεται εφ’εξής αντίγραφο της πρώτης σελίδας του λογαριασμού Τράπεζας της επιλογής του αιτούντος ή των ΕΛ.ΤΑ., στον οποίο θα κατατίθεται η σύνταξη.
Καταβολή συντάξεων
- Μετά το τέλος της απογραφής, η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος (ΔΙΑΣ), με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο συνταξιούχος στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ..
- Μετά την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, μέσω ΔΙΑΣ, μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει το λογαριασμό πίστωσης και να επιλέξει κάποια άλλη Τράπεζα ή ΕΛ.ΤΑ. υποβάλλοντας στον ΟΓΑ σχετική αίτηση με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού που θέλει να δηλώσει ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού.
- Μετά την έναρξη πληρωμής, ο συνταξιούχος σε περίπτωση αλλαγής λογαριασμού πίστωσης, δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό αν δεν βεβαιωθεί ότι η σύνταξη κατατίθεται στο νέο.
- Κάθε τετράμηνο θα αποστέλλεται στο συνταξιούχο ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΓΑ με ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό.
Καταβολή λοιπών παροχών με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή ΕΛ.ΤΑ.
-Στο νέο σύστημα πληρωμών θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες παροχές (π.χ. επιδόματα πολυτέκνων). Λεπτομέρειες θα ανακοινώσει σύντομα ο ΟΓΑ.
- Όσον αφορά στην απόδοση δαπανών του Κλάδου Υγείας (επιδόματα μητρότητας, οξυγόνα, εξετάσεις, νοσηλείες, διαιτητικές τροφές κ.λ.π.), και στην απόδοση εξόδων κηδείας, θα απαιτείται πλέον αντίγραφο της πρώτης σελίδας του Τραπεζικού λογαριασμού Τράπεζας επιλογής του δικαιούχου ή ΕΛ.ΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: