p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΑΣΑΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Τα προφητικά λόγια του Στέγιου Χασαπίδη, ενός ευπατρίδη  και ιεραπόστολου της πολιτικής, το έτος 1988 για το σημερινό «τσάρο της Οικονομίας» Ευάγγελο Βενιζέλο
(ή αντί μνημοσύνου στο μύστη της Κοινωνίας των Πολιτών)
Ο Στέργιος Χασαπίδης (1919-2005) ήταν μια πολυσήμαντη φυσιογνωμία της πολιτικής. Πρωτοπόρος του ελεύθερου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, βουλευτής Πιερίας της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου, εξόριστος της χούντας στην Φολέγανδρο και Ανάφη, υποψήφιος του Ενιαίου Συνασπισμού στη Θεσ/νίκη, Γραμματέας της Πανελλαδικής Επιτροπής για την Απλή Αναλογική και πρωταγωνιστής για την καθιέρωση του θεσμού του «Συνήγορου του Πολίτη», εμπνευστής και ιδρυτής οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΔΗΚΑ, «ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ»), συγγραφέας πολιτικών βιβλίων, αρθρογράφος-πολιτικός αναλυτής στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», και με πληθώρα άλλων πολιτικών-κοινωνικών δραστηριοτήτων που λόγω χώρου δεν αναφέρω.
Εργασιομανής, «χαλκέντερος» όπως τον χαρακτήριζαν με παράδειγμα προσωπικού τρόπου ζωής, αφιερώθηκε στην πολιτική της Κοινωνίας των Πολιτών. Εκεί όμως που είχε καθοριστική και ανεπανάληπτη συμμετοχή στην διαμόρφωση της νέας γενιάς επί πολλές δεκαετίες και αφιέρωσε όλη τη ζωή του, ήταν   στην πολιτική – ιδεολογική – κομματική εκπαίδευση πολλών νέων, κύρια στη Θεσσαλονίκη (όπου μεταξύ των «καλών» -βλέπε …μελετηρών !- μαθητών του, ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος).
Την δεκαετία του 1980, κατέβαινε κάθε εβδομάδα στην Αθήνα και έκανε συγκεντρώσεις, ομιλίες, αναλύσεις και συναντήσεις με ανήσυχους συνειδητούς πολίτες.
Είχα μαζί του στενές σχέσεις (μαζί δημιουργήσαμε το 1987 την Κίνηση Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» της οποίας είμαι πρόεδρος μέχρι σήμερα). Σε πολλές από τις συναντήσεις μας δεν έπαυε να μου αναφέρει (υποθέτω το ίδιο έκανε και σε άλλους καθοδηγούμενους που είχε εμπιστοσύνη) για τη προσωπικότητα του σημερινού ισχυρού ανδρός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Λοιπόν είπε τα παρακάτω προφητικά λόγια με περισσή βεβαιότητα, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος (αφού «ψάρεψε» σε διάφορα πολιτικά σχήματα) κατέληξε στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ:
-«Άκουσε προσεκτικά, και βάλτο βαθιά στο μυαλό σου. Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος που τον γνωρίζω από τα πολιτικά γεννοφάσκια του, μια μέρα των ημερών θα πάει πολύ ψηλά… Είναι πέρα από δεινός ρήτορας – άνευ ουσίας-, αδίστακτος πολιτικάντης. Καιροφυλακτεί την ευκαιρία και να μου το θυμηθείς, κάποτε θα φτάσει στο ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα και θα είναι κρίμα για την Ελλάδα…».
Εγώ ή εμείς (που προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ της  3ηςτου Σεπτέμβρη –τρομάρα μας…) ακούγαμε τον δάσκαλο και γελάγαμε μέσα μας. Σιγά, ο χ..ός πολυλογάς,  ο γαμπρός του εφοπλιστή, ο νεόκοπος Πασοκτζής κλπ, σιγά μη μας κυβερνήσει κιόλας…
Μεγάλε Στέργιε, δεν ξέρω εκεί που βρίσκεσαι και μας θωρείς από ψηλά τώρα που δικαιώθηκες τραγικά, τι συναισθήματα θα έχεις. Θα κλαις ή θα γελάς; Που νάξερες τότε πούλεγες τα προφητικά σου λόγια ότι όχι μόνο μας κυβερνάει ο μαθητής σου, αλλά μας «άλλαξε τα φώτα» και μάλιστα με στρατιωτική πειθαρχία!!...
Μεγάλε δάσκαλε, εμείς θα συνεχίσουμε τον αέναο αγώνα μας –όπως μας έμαθες- τιμώντας την μνήμη σου.
*Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ιατρός, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»
Δημοσίευση σχολίου