p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ Η ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ  ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2012
Απόλυτα δικαιολογημένη η διαμαρτυρία του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, πλην η αντίδραση και οι τοποθετήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διόλου τεκμηριωμένη και συνετή
            Με έκπληξη, αγανάκτηση και οργή διαβάσαμε ότι για μια ακόμη φορά απαξιώνεται η κοιτίδα του Ολυμπισμού και ο ρόλος της Παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας από τους ιθύνοντες και διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων. Τούτη τη φορά με τον πλήρη αποκλεισμό (μόνο μια τυπική πρόσκληση έστειλαν !!!) της Ολυμπίας από την διαδικασία τελετής της αφής της φλόγας στα πέρατα του κόσμου εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων Νέων στο INNSBRUCK το 1912.
            Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας   δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκε έντονα γιαυτή την πρωτάκουστη απόφαση και συμπεριφορά και με ένα σωστό  πρώτο κείμενο έδωσε το στίγμα που δημιουργεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση και ανέλυσε τους λόγους της διαμαρτυρίας.

            Όμως, αυτά που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αρχ. Ολυμπίας που συνεδρίασε στις 14 Δεκέμβρη για το θέμα αυτό δεν ήταν η πρέπουσα και η ενδεδειγμένη της στιγμής αντίδραση, ούτε η απόφαση που λήφθηκε «εν θερμώ» συνετή. Στις τοποθετήσεις τόσο του Δημάρχου, όσο και των υπόλοιπων («σύσσωμο και ομόφωνο» το σώμα!) -πλην μια σώφρονος αναφοράς του συμμετασχόντος Αρχαιολόγου της Ζ΄ Εφορείας-  περίσσευσαν οι λεονταρισμοί (πολεμικό κλίμα κλπ) και επεκράτησε πνεύμα κατά την λαϊκή έκφραση, …«θύμωσε η Θυμιώ»!.
            Το θέμα είναι πολύ σοβαρό να αφεθεί στις κραυγές των 27 δημοτικών Συμβούλων που θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουν σθεναρά και δυναμικά μεν, με στρατηγική και τεκμηριωμένη αντίδραση και προοπτική δε. Καθόσον οι ολυμπιακοί αγώνες (και οι «μεγάλοι» και οι «μικροί») έχουν καταντήσει θλιβερό εμπορευματικό είδος προς εκμετάλλευση.  
Έτσι για την ιστορία αναφέρουμε στον κ. Δήμαρχο να θυμηθεί τις φράσεις και τις παραινέσεις που άκουσε το καλοκαίρι σε Εκδήλωση που έγινε στη Δίβρη με θέμα τον Ολυμπισμό από τον π. ΓΓΑ και νυν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο που είπε μεταξύ άλλων σημαντικών!«Δήμαρχε, αν συνεχιστεί και  δεν αλλάξει αυτό που λέγεται σήμερα Ολυμπιακοί αγώνες και από αυτό που εκμεταλλεύεται, να αναλάβετε κάποτε μια εκστρατεία  να αφαιρέσετε το όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή…. Ας το ονομάσουν όπως θέλουν, πανηγύρι, τσιφλίκι, τσίρκο, τζόγο ή όπως αλλιώς. Πάντως ας μη το συνδέουν με την Ολυμπία και με ότι αυτή σημαδεύει…». Προφανώς ταύτα, εις «ώτα μη ακουόντων»…
 Ελπίζουμε και ευχόμαστε, τα επόμενα βήματα του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας να είναι πιο προσεκτικά γιατί δεν βλάπτει η συναίσθηση σε ποιον Δήμο έχουν την τιμή να ηγούνται, γιατί τότε και οι παγκόσμιοι (ΔΟΕ) και ελληνικοί (ΕΟΕ) αθλητικοί παράγοντες θα καταλάβουν τις υποχρεώσεις και το καθήκον τους απέναντι σε αυτόν το ιερό χώρο.

Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(Εκδότης του ιστορικου-λαογραφικου περιοδικου «ΔΙΒΡΗ», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας» και μέλος της Κίνησης «Φίλοι Αρχαίας Ολυμπίας»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: