p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ο Δρόμος προς την Δόξα. Κλασική Ολυμπιακή Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ο Δρόμος προς την Δόξα. Κλασική  Ολυμπιακή Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας».
                 Διαδρομή αφιερωμένη στην Εκεχειρία και την Ευημερία των Λαών.

Με χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνουμε σήμερα την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης, ιδιαίτερα σημαντικής φάσης του εγχειρήματος του Συλλόγου «Επτάλοφος» - Φυσιολατρία – Ορειβασία - Οικολογία για την αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιακής Διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας στα ίχνη της ‘Ιεράς Οδού’, αυτής που ακολουθούσε κάθε τέσσερα χρόνια η Ιερά Πομπή, αποτελούμενη από τους ιερείς, τους αξιωματούχους, τους ελλανοδίκες, τους αθλητές και τους προπονητές τους, καθώς και τους πολυάριθμους προσκυνητές, προκειμένου  να μεταβούν από την πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων, στο ιερό του Διός για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.
Ο  Φυσιολατρικός – Ορειβατικός – Οικολογικός  Σύλλογος « Επτάλοφος», γνωστός για τις δράσεις του επ’ ωφελεία της φύσης και του ανθρώπου, έπειτα από πρόταση του αρχαιολόγου της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρίου Κωνσταντίνου Β. Αντωνόπουλου και σε στενή συνεργασία μαζί του, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο την προσπάθεια ανίχνευσης και σήμανσης της αυθεντικής, επίσημης Ιεράς Οδού  από την Ήλιδα στην Ολυμπία, αυτής που βάδιζαν κάθε τέσσερα χρόνια οι αθλητές, διψώντας για την δόξα και το κλέος που τους προσέφερε έπειτα από έναν κερδισμένο αγώνα ο τίτλος του Ολυμπιονίκη.
Ακολουθώντας την Ιερά Οδό στα βασικά της σημεία που είναι γνωστά από τις ιστορικές πηγές και την παράδοση, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επτάλοφος κ. Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος και ο κ. Αντωνόπουλος, με σύμμαχο τον καλό καιρό, περπάτησαν συνολικά 14 ώρες από  την Ήλιδα ως την Ολυμπία, διερχόμενοι, από τις εξής κοινότητες και πόλεις : Καλύβια, Αυγείο, Χάβαρι, Αμαλιάδα, Καρδαμάς, Δουνέϊκα, Άγιος Ηλίας, Σκαφιδιά, Σκουροχώρι, Γρανιτσέϊκα, Άγιος Ιωάννης, Πύργος και Αλφειούσα.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αρχαιότητα, η Ιερά Πομπή διέσχιζε διάφορα πολίσματα και μικρότερους οικισμούς της Κοίλης Ήλιδας και της Πισάτιδας, όπως επίσης και ότι στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής κοινότητας Άγιος Ιωάννης Δήμου Πύργου, εντοπίζεται από τους ερευνητές ο αρχαίος δήμος των Λετρίνων όπου διανυκτέρευε η Ιερά Πομπή το βράδυ της παραμονής της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η διαδρομή που ακολούθησαν ο κος Αχιλλεόπουλος και ο κος Αντωνόπουλος, έχει συνολικό μήκος περίπου 57 χιλιόμετρα, όσα αναφέρει και ο Παυσανίας για την απόσταση Ήλιδας – Ολυμπίας μέσω της πεδινής οδού (δηλ της Ιεράς Οδού) που περνούσε από τους Λετρίνους και ήταν 300 στάδια (1 στάδιο = 185μ κατά άλλους 192,27μ).  Στην  πορεία αυτή συναντήθηκαν και μίλησαν με προέδρους τοπικών συμβουλίων και πολλούς ντόπιους, από τους οποίους άντλησαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και παράλληλα τους ενημέρωσαν για την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει, σε συνέχεια  προηγούμενων επισκέψεων στις περιοχές τους. Με την ευκαιρία ευχαριστούμε τον Πρόεδρο των Καλυβίων κ. Γιώργο Τσουμπελή, του Αυγείου κ.Άγγελο  Μπάρο, του Χαβαρίου κ. Σπύρο Παπαζαφειρόπουλο, του Καρδαμά κ. Γιάννη  Ευθυμιόπουλο, των Δουνεΐκων κ. Δημήτριο Ηλιόπουλο, της Σκαφιδιας κ. Διονύσιο Χρονόπουλο, του Σκουροχωρίου κ. Γιάννη Σιδιροκαστρίτη και του Αγίου Ιωάννη κ. Γιάννη Καλόφωνο για το ενδιαφέρον και την συμπαράστασή τους.
Η κίνηση που έχει ξεκινήσει από το Σύλλογό μας και τον κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, σκοπό έχει να καταλήξει στην διοργάνωση και καθιέρωση ενός θεσμού με τον τίτλο: ‘Ο Δρόμος προς την Δόξα. Κλασική Ολυμπιακή Διαδρομή Ήλιδας - Ολυμπίας’, αφιερωμένη στην Εκεχειρία και στην Ευημερία των Λαών, και ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εξής δυο παραμέτρους:  1. Τη σήμανση, χαρτογράφηση, εξωραϊσμό, συντήρηση και προβολή της διαδρομής από την Ήλιδα στην Ολυμπία στα ίχνη της Ιεράς Οδού της αρχαιότητας. 2.  Την διοργάνωση διήμερης πεζοπορίας που θα πραγματοποιείται κάθε φορά που θα τελείται Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Τον θεσμό του ‘Δρόμου προς την Δόξα’ θα πλαισιώσουν και άλλες δράσεις, όπως η πραγματοποίηση ποδηλατικής διαδρομής και διάφορα, καλά σχεδιασμένα και οργανωμένα, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα.  
O θεσμός ‘Ο Δρόμος προς την Δόξα - Κλασική Ολυμπιακή Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας’, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στις παρόμοιες προσπάθειες που έχουν προηγηθεί. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιείται με όλο και μεγαλύτερη επιτυχία από το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης της Αμαλιάδας η διήμερης διάρκειας ‘ορεινή’ διαδρομή  Ήλιδας – Ολυμπίας. Την ίδια διαδρομή, με αρκετές βέβαια παραλλαγές, πραγματοποίησε και ο Σύλλογός μας για πρώτη φορά στις 11 Φεβρουαρίου 2005 και για δεύτερη την 8η και 9η Μαΐου 2012, παραμονές της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Ταυτόχρονα, ο θεσμός ‘Ο Δρόμος προς την Δόξα - Κλασική Ολυμπιακή Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας’, θα συνδράμει στην αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας, δεδομένου ότι στο ευρύ κοινό υπάρχει άγνοια έως και πλάνη ως προς το ποια ήταν η Ιερά Οδός που ακολουθούσε η Ιερά Πομπή της αρχαιότητας.  Τέλος,  αναμένεται ότι, τόσο στο συμβολικό όσο και στο πρακτικό πεδίο, η ιστορική, αυθεντική  Ολυμπιακή Διαδρομή, θα ενώσει και θα κινητοποιήσει όλους τους Ηλείους, δεδομένου ότι θα διασχίζει τις δυο μεγάλες πόλεις της Ηλείας, τον Πύργο και την Αμαλιάδα.
Ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα επιχειρηθεί η υλοποίηση της πρώτης επίσημης Πανελλήνιας πεζοπορίας στον  ‘Δρόμο προς τη Δόξα - Κλασική Ολυμπιακή Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας’,  προσδιορίζεται για το φθινόπωρο του 2013, ώστε να συμπέσει με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους “Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες - Sochi  2014”. 
Μέχρι τότε, ο Φυσιολατρικός – Ορειβατικός – Οικολογικός Σύλλογος ‘Επτάλοφος’ θα επιχειρήσει, με την υποστήριξη της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. – Ο.Ξ.Ν.Ε.)  και του Προέδρου της κ. Ανδρέα Αντωνόπουλου, να συναντηθεί με τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Υπουργό Τουρισμού, Γεν. Γραμ. Αθλητισμού, Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους και τους αιρετούς εκπροσώπους των τριών εμπλεκομένων Δήμων Ήλιδας, Πύργου και Ολυμπίας, καθώς και με φορείς και Συλλόγους από την Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα, επιδιώκοντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αρωγή τους για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης.
Την παρούσα ανακοίνωσή μας συνοδεύουν χάρτης της διαδρομής καθώς και 18 φωτογραφίες από την πεζοπορία του διημέρου 3 και 4 Νοεμβρίου 2012.
Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τα ΜΜΕ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ και υπόλοιπης Ελλάδος, για την αμέριστη συμπαράσταση τους στις πρωτοβουλίες μας.
Με φυσιολατρικούς & οικολογικούς χαιρετισμούς.
Για το Δ.Σ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΟΠΟΥΛΟΣ                                                    

4 σχόλια:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Επ´ι τέλους, ο δραστήριος φυσιολάτρης κ. Παν. Αχιλλεόπουλος βρίσκει το σωστό βηματισμό, με τη επιστημονική συνεργασία της Ζ´ ΕΠΚΑ. Σπουδαίο ´εργο για να σταματ´ησουν τα διάφορα μυθευματα περί της Ά , Β´ ή Γ´ διαδρομής Ολυμπ´ιας Ήλιδας. Επειδή πολλές φορές έχουμε εγκαλέσει τον αγαπητ´ο Παναγιώτη για κάποιες ...ριξηκέλευτες ιδέες του με τα "φαράγγια του Ερυμάθιου κάπρου" σε τ´οπους αλλοτινούς ή τα αστεία "μονοπάτια της γραβάτας" εδώ του βγάζουμε το καπέλο και του εχ´ομαστε να συνεχίσει γιατί άνθρωποι αυτού του είδους σπανίζουν την σ´ημερον ημέρα...
Σωτ Σωτηρόοπουλος ΔΙΒΡΗ

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Μπήκε σε μια Ροή!!! το πράμα κυρ' Σωτήρη μου! Στον (κ)ΩΛΟνό έμαθα πως επίκειται διάσπαση: Χωρίστηκαν σε Παπαντωνικούς και Παπαηλιακούς! Κι έτσι σταμάτησαν με τα φαράγγια και τους καταρράκτες. Τι μαθαίνεις περί αυτού κυρ Σωτήρη μου; Άκου ο (κ)ΩΛΟνός εκτός οής! Η η Ροή εκτός γραμμής (κ)ΩΛΟνού... Μυστήρια κυρ' Σωτήρη μου
Δη Καν

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Εσείς κάτι θα ξεύρετε Κυρ Δημήτρη μου , για να το λέτε... Πλην φρονώ, ότι η φιλόξενη "Ορενη Ηλεία" δεν προσφέρεται για την λύση του μυστηρίου τούτου.
Έρρωσθε
Σωτ Σωτ ΔΙΒΡΗ

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Συμφωνώ κυρ Σωτήρη μου. Να μην πιάνουμε και τον χώρο του κυρ Αντρέα, από τον οποίο ζητούμε συγγνώμη. Θα το μεταφέρουμε στα δικά μας το θέμα εντός των ημερών.
Δη Καν