p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ME ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ


Το θέμα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας κυριάρχησε κατά την συνεδρίαση του ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας την Δευτέρα 9 Απριλίου .Το σώμα αλλά και οι δεκάδες, παρευρισκόμενοι  στην αίθουσα,  δημότες    επεκτείνανε  τον προβληματισμό τους  πέραν της τελετής και έθεσαν  σε συζήτηση και προβληματισμό την γενικότερη στάση του δήμου σε ότι αφορά την αναβάθμιση της μέρας που εκατομμύρια πολίτες του πλανήτη  στρέφουν τα βλέμματά  τους στην γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων .  Τον προβληματισμό εμπλούτισε περισσότερο η πρόταση που κατατέθηκε από στελέχη της ΝΟΔΕ Ηλείας της Ν.Δ.     μεταξύ των όποιών έθεταν την διεκδίκηση της επιστροφής των Ελγίνειων .
Εισηγούμενος το θέμα ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές αναφερόμενος στα όσα προγραμματίζει η δημοτική αρχή και για τους στόχους που θέτει προκειμένου να προωθηθούν τα μηνύματα της φιλίας , της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης μεταξύ των λαών τόνισε μεταξύ άλλων :
« Το στοίχημα είναι μεγάλο και πρέπει να κερδισθεί συνολικά από την χώρα.
Η φετινή τελετή της 10η Μαΐου έχει την ιδιαιτερότητα να πραγματοποιείται λίγο μετά την κλοπή του Μουσείου και εν μέσω των αρνητικών κριτικών που δέχεται η Ελλάδα. Κριτικές που πληγώνουν το φιλότιμο και τον εγωισμό των Ελλήνων.   Η Ολυμπία πρέπει να δώσει απάντηση της μοναδικής πόλης που μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο παγκόσμιο γεγονός. Πρέπει να στείλει την διαφορετική εικόνα αυτού του τόπου. Η εικόνα αυτή θα πρέπει να εμπνέει όλη την ανθρωπότητα. Γι΄αυτό ο δήμος πρέπει να είναι άριστος οικοδεσπότης .»
Στην συνέχεια ο κ Δεββές παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις μεταξύ των οποιών και η πρόταση για ανακήρυξη του Προέδρου της Δ.Ο.Ε Ζαν Ρόγκ σε επίτημο δημότη της Ολυμπίας, της αδελφοποίησης της Ολυμπίας με την πόλη Γιακούτσκ της Ρωσίας, την σύναψη σχέσεων με τις πόλεις Νιούχαμ και Γρίνουιτς της Αγγλίας , την φιλοξενία αντιπροσωπειών από τις αδελφοποιημένες με την ολύμπια πόλης , την φιλοξενία των νικητών του διαδικτυακού διαγωνισμού του ΕΟΤ, την δημιουργία μουσείου αφής , την παρουσίαση μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων , αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο του δήμου  που εμπεριέχει:  το σχέδιο πόλης , το κτίριο του Ξένιου Διός , την έρρυθμη λειτουργία των μουσείων , τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, γραφείο πληροφόρησης κτλ
 “Το διαχρονικό αίτημα που αναδείχτηκε κυρίως από την Μελίνα Μερκούρη και αφορά την επιστροφή των ελγίνειων”  έθεσε  ο Γιώργος Χήνος πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ  τονίζοντας ότι « τώρα που το Λονδίνο γίνεται διοργανώτρια πόλη είναι η κατάλληλη ώρα να ξαναθέσουμε το ζήτημα» Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ενημέρωσε ακόμα ότι μέσω της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει « έχουν  ενημερώσει τους βουλευτές και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον Άγγλο πρέσβη στην Αθήνα». Στο ίδιο πλαίσιο διεκδίκησης  στάθηκαν και οι τοποθετήσεις των Θανάση Κατσιμπίλη και Σπύρου Καραχάλιου.
Από πλευράς των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ο κ Δρακόπουλος τόνισε την «ανάγκη για την επικοινωνία με το υπουργείο των Εξωτερικών προκειμένου να έχουμε την σύμφωνη γνώμη  αν πρέπει ο δήμαρχος Ολυμπίας να αναφερθεί στην ομιλία του στο θέμα και αν ναι,  πως θα το παρουσιάσουμε ». Ως προς την μέρα της Αφής ο κ Δρακόπουλος είπε ότι « χρειάζεται καλή οργάνωση για να έχουμε καλή απόδοση .Να δείξουμε μια καθαρή πόλη με οργανωμένη δομή και συγκρότηση ως προς την υποδοχή και την φιλοξενία.»  Ο Πανάγος Παντελάκος στην τοποθέτησή του αρχικά  εξέφρασε «την αγωνία του επειδή το θέμα έρχεται στο συμβούλιο τόσο αργά και χωρίς την κατάθεση προτάσεων από τις παρατάξεις» ενώ στην συνέχεια της μακράς τοποθέτησής του  έθεσε μια σειρά από προτάσεις όπως «του καλέσματος των νέων  ολυμπιονικών από τον δήμο , να επισκεφτούν την Ολυμπία , της απόδοσης αναμνηστικού δώρου από προϊόντα της Ηλείας στους καλεσμένους , της συνεργασίας του δήμου με την Δ.Ο.Α. για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν τον θεσμό της φλόγας κτλ
 Τέλος ο Σωτήρης Αναστασόπουλος επέκρινε «το ύψος της δαπάνης των 200.000 ευρώ εν μέσω κρίσης»  ενώ αναρωτήθηκε « τι κέρδισε ο εργαζόμενος και  η χώρα από την Ολυμπιάδα του 2004».  Απεναντίας τόνισε «κέρδισε το μεγάλο κεφάλαιο και οι εταιρείες» .  Ακόμα  ο κ Αναστασόπουλος ενώ συμφώνησε να τεθεί το θέμα της διεκδίκησης των μαρμάρων του Παρθενώνα τόνισε ότι «πρέπει να πούμε ότι τα πήραν  ιμπεριαλιστές».Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο  δημοτικός  σύμβουλος  Παναγιώτης Φλέσσας επέκρινε την μη διαπαραταξιακή  συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον εισηγητή  .  
Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς αφού διευκρίνισε ότι «το κυρίαρχο όργανο είναι το δημοτικό συμβούλιο κι άρα αυτό θα αποφασίσει για την στάση που κρατήσουμε»  τόνισε στην συνέχεια
 « Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην αφή της ολυμπιακής φλόγας . Πέραν αυτού για να διεκδικήσεις κάτι πρέπει να έχει και συμμάχους . Το θέμα είναι ευαίσθητο. Δεν απεμπολούμε το εθνικό μας αίτημα . Όμως αποσπασματικά και με κορώνες δεν κερδίζεις . Χρειάζεται οργανωμένος τρόπος δράσεις .».
    Κοινωνικό Παντοπωλείο
 Την ίδρυση και λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείο εισηγήθηκε ο δήμαρχός Θύμιος Κοτζίας τονίζοντας ότι «αρκετοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα προς το ζην» Θέμα που έγινε ομόφωνα αποδεκτό «με την προϋπόθεση να μην λειτουργήσει  μικροπολιτικά» όπως τόνισε ο Χρήστος Δρακόπουλος .
 Την διαχείριση των τουριστών της κρουαζιέρας στα όρια της πόλης της Ολυμπίας έθεσαν τόσο ο επικεφαλής της μείζονος Χ.Δρακόπουλος όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Καρύωτης  αλλά και επαγγελματίες της πόλης τονίζοντας ότι «εκ του νόμου απαιτείται η παραμονή των επισκεπτών στην πόλη».Αναφερθείς  στο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Φλέσσας μίλησε « για διαρκή  αναβλητικότητα του θέματος  από  πέρσι μέχρι σήμερα     με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί και η φετινή χρονιά αφού η όποια απόφαση θα πρέπει να σταλεί στο ΚΑΣ»  Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε ότι «είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ. Θα πρέπει να οργανωθεί ένα πάρκινκ το οποίο προβλέπεται από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Χρειάζεται όμως διαμόρφωση του χώρου και άδεια από τον ιδιώτη.  Πέραν αυτού βρισκόμαστε σε επαφή και με την ΔΕΣΕ ώστε να μας παραχωρήσει την άδεια για την λειτουργία του πάρκινκ Πλατάνου. Όμως και αυτή η λύση απαιτεί επιπρόσθετες παρεμβάσεις  » 
  Δρόμος Κρυονέρι – Λάσδικά
 Το έργο του δρόμου Κρυονερίου-  Λάσδικα  έθεσε ο πρώην πρόεδρος Κρυονερίου Αν. Ανδρικόπουλος . Απαντώντας ο Δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς τόνισε: «Ως δημοτική αρχή κάναμε πρόταση προς την Διαχειριστική Αρχή ώστε να ενταχθούν στο «Αλ. Μπαλταντής» το έργο της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου εντός του οικισμού της Δίβρης , η ανάπλαση των δημοτικών διαμερισμάτων της ΔΕ Λασιώνος και στην ΔΕ Φολόης ο δρόμος Κρυονέριου – Λάσδικά . «Ωριμάσαμε» την μελέτη εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και την υποβάλαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Άρα προτείναμε και στηρίζουμε ως δημοτική αρχή το έργο.»
Παρεμβαίνοντας στο θέμα η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πατσή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη του έργου ανάπλασης στην Δίβρη» ένω στην συνέχεια ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της καθαριότητας Γιώργο Γεωργακόπουλο το κλάδεμα των δέντρων στην είσοδο του οικισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: