p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πύργο η Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στις δυο ξεχωριστές μορφές της Ηλείας Βάσσο και Στέφανο Στεφανόπουλο


 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πύργο η Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στις δυο ξεχωριστές μορφές της Ηλείας
Βάσσο και Στέφανο Στεφανόπουλο

            Με σεβασμό και κατάνυξη οι Πύργιοι παρακολούθησαν στο «Λάτσειο Δημοτικό μέγαρο» του Δημαρχείου την σεμνή τελετή απόδοσης ελάχιστου φόρου Τιμής κι Ευγνωμοσύνης στα δυο μεγάλα τέκνα της Ηλείας τον Βάσσο και Στέφανο Στεφανόπουλο, με τη συμπλήρωση 60 και 30 χρόνων αντίστοιχα από του θανάτου τους.
            Διοργανωτές της Τιμητικής Εκδήλωσης στους δυο σημαντικές μορφές της Πολιτικής, του Πολιτισμού και του Πνεύματος ήταν το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» και το ιστορικό-λαογραφικό περιοδικό «ΔΙΒΡΗ», καθόσον οι μεγάλη οικογένεια των Στεφανόπουλων ήλκε την καταγωγή από την ιστορική ορεινή Δίβρη.
            Ο πρώτος και κύριος ομιλητής κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών και Πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών  καθήλωσε επί μία ώρα το εκλεκτό ακροατήριο ξετυλίγοντας με μαεστρία και αδιάσειστα ιστορικά ντοκουμέντα  πολλές γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της πολιτικής, φιλοσοφικής και πνευματικής ζωής του Στέφανου Στεφανόπουλου. Ήταν ένα σπουδαίο και υψηλού επιπέδου παιδαγωγικό μάθημα πολιτικής Ιστορίας που ελπίζουμε να δημοσιευτεί ολόκληρο για την εμπέδωση της ιστορικής αλήθειας όχι μόνο για τους σύγχρονους  αλλά και τους επιγενόμενους.
           
Ο δεύτερος ομιλητής κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος, εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», αναφέρθηκε στην άγνωστη στους νεώτερους ενδιαφέρουσα πλην σύντομη ζωή του Βάσου Στεφανόπουλου. Του πλέον λαοφιλούς πολιτικού που γνώρισε ποτέ η Ηλεία, αλλά και σπάνιου πνευματικού Ανθρώπου, που άφησε σημαντικό Λογοτεχνικό έργο και τέτοιες πολιτικές παρακαταθήκες που θα πρέπει να είναι το πολιτικό Ευαγγέλιο για τους σημερινούς βουλευτές. Κι αυτή η ομιλία θα δημοσιευτεί σύντομα.
           
Ο τρίτος ομιλητής ήταν ένας απλός ενεργός Πολίτης, ο κ. Σάκης Γουβιάς, ο αιώνιος Πύργιος έφηβος που με συγκινητικά λόγια ιστόρησε στιγμές που έζησε κοντά στον Πρόεδρο Στέφανο Στεφανόπουλο, περιγράφοντας την ανθρώπινη πλευρά του αλλά και την προσφορά του στους συμπολίτες τους Ηλείους και την πατρώα γη.
           


Η συγγραφέας κ. Μαρία Αρβανίτη απήγγειλε ένα ποίημα του Βάσσου Στεφανόπουλου.
            
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία και ο χαιρετισμός με μεστά περιεχομένου λόγια για την προσφορά των τιμώμενων προσώπων, του Δημάρχου Πύργου κ. Μάκη Παρασκευόπουλου.
            Μπορεί να έλαμψε δια της απουσίας του στην Εκδήλωση ο κύριος όγκος της πολιτικής, νομαρχιακής, κοινωνικής και θρησκευτικής ηγεσίας του Πύργου, της Αρχ. Ολυμπίας και του Νομού (πλην εξαιρέσεων που θα αναφερθούμε). Όμως, ήσαν παρόντες εκείνοι που ξέρουν να τιμούν και να εκτιμούν την μεγάλη προσφορά στο τόπο μας των δυο τιμώμενων Ηλείων ανδρών. Δηλαδή οι απλοί και επώνυμοι Πύργιοι της φωτεινής πλευράς του φεγγαριού της πόλης που έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στους ομιλητές.
            Παρέστησαν και τίμησαν την Εκδήλωση με την παρουσία τους: οι (νέοι) βουλευτές Ηλείας  κ. Αυγερινοπούλου και  κ. Μαρίνος, ο π. Δήμαρχος Πύργου και επικεφαλής της Αξιωμ. Αντιπολίτευσης κ. Λιατσής, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημουλιάς, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σκαρτσιάρης, ο ιερέας π. Ιω, Διαμαντόπουλος, ο κ. Βλαγγούλης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Καλαμπόκα,  ο π. Δήμαρχος Γαστούνης συγγραφέας κ. Λούρμπας, οι εκ Πατρών λόγιες κυρίες Ειρήνη και Ιλεάννα Τρίκη, η κ. Δημητρακοπούλου, ο συγγραφέας κ. Δάγλαρης, ο ιατρός συγγραφέας κ. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος συντ. ΤΕΒΕ κ. Λάμπρου, ο π. Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κ. Μαυρουδής, οι πρώην Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μποσμής, Κόκκαλης και Δημόπουλος, ο Αντιπρ. του Επιμελητηρίου κ. Παναγιωτακόπουλος , π. πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αγγελόπουλος και πολλοί άλλοι εκλεκτοί. Χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε και ο βουλευτής κ. Κοντογιάννης.

            Έγιναν προτάσεις για την προσπάθεια αποκάλυψης και έκδοσης των λογοτεχνικών «Απάντων» του Βάσσου Στεφανόπουλου, πραγματοποίηση Επιστημονικού Συνεδρίου υπό την αιγίδα των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας, συντονισμένες ενέργειες για την διάσωση του ιστορικού «αρχοντικού»   των Στεφανοπούλων στη Δίβρη και τέλος πολλοί ζήτησαν η Εκδήλωση να επαναληφθεί στην Αθήνα, ενώπιον όλων των Ηλείων ετεροδημοτών.
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος

Δημοσίευση σχολίου