p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 22/12/2012Με την ανταλλαγή  ευχών  στο πνεύμα των ημερών άρχισε το Σάββατο το βράδυ  η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.
 Επειδή η συνεδρίαση αυτή ήταν και η τελευταία για το έτος, άρα και η τελευταία για την σύνθεση του προεδρείου όπως αυτό είχε προκύψει πριν από δύο χρόνια κατά τις τότε δημαιρεσίες του οργάνου,  ο πρόεδρος του ΔΣ Θεόδωρος Παπαηλιού «εκ μέρους του απερχόμενου προεδρείου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την συνεργασία και για την  λειτουργία του σώματος στο διάστημα αυτό».

 Ενημέρωση δημάρχου.

 Στην μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία σχετικά με την διεκδίκηση της κατασκευής του συνολικού έργου της Ολυμπίας Οδού και στην στάση των φορέων πριν την συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφέρθηκε  αρχικά ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς .
Στην συνέχεια ο δήμαρχος σχετίζοντας την ομιλία του με την συζήτηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού είπε ότι «η χρονιά που έρχεται θα είναι δύσκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού οι πόροι από τους Κ.Α.Π.  έχουν περιοριστεί σε μεγάλο ποσοστό.»
«Για το λόγο  αυτό έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας για την ένταξη έργων σε διάφορα  χρηματοδοτούμενα προγράμματα π.χ. ΕΣΠΑ. Έτσι με βάση τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει και πάντα με την καλή συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό,  μέχρι στιγμής έχουμε εντάξει το έργο της αποχέτευσης Πλατάνου, Πελοπίου, Φλόκα  και της σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό  (7,5 εκ ε), την ανάπλαση της Αρχαίας Ολυμπίας (1,5 εκ ε), την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της Δίβρης (1 εκ ε) ,  την ανάπλαση Δρούβα (450 χιλ ε),  τις συνδέσεις των δεξαμενών των χωριών  με το δίκτυο Ερυμάνθου(620 χιλ ε),την αγορά  ποδήλατων  (220 χιλ ε) , την τεχνική υποστήριξη  του δήμου ( 40 χιλ ε),  το έργο των ΣΧΟΑΑΠ
( 380 χιλ ε) κ.τ.λ.»   είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος επιγραμματικά στα παραπάνω έργα.

Τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων.

Ο Κώστας Σοφιανός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφερόμενος στο θέμα της σύσκεψης για την  Ολυμπία Οδό  τόνισε ότι « σαν δήμος έπρεπε να έχουμε βγει πιο δυναμικά. Ήμασταν ουραγοί. Άλλοι πήραν την πρωτοβουλία . Εμείς απλά παρακολουθούμε.»  
 Στην συνέχεια ο κ. Σοφιανός ρώτησε «για πιθανές ενέργειες ώστε να αποκτήσει ο δήμος Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων» ενώ στην συνέχεια  τόνισε ότι «ο εορταστικός  διάκοσμος του δήμου δεν ανταποκρίνεται για έναν δήμο όπως αυτός της Αρχαίας Ολυμπίας.».
 
 Ο Σωτήρης Αναστασόπουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφερόμενος στην Ολυμπία Οδό τόνισε ότι «η κατασκευή της ή όχι εξαρτάται περισσότερο από τα μεγάλα συμφέροντα παρά από οποιεσδήποτε προθέσεις πχ υπουργών» Στην  συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ Αναστασόπουλος τόνισε την «ανάγκη της πίεσης προς κάθε αρμόδια αρχή για τον  φωτισμό αλλά και την βελτίωση της διασταύρωσης  του δρόμου Πελοπίου – Φλόκα με την Εθνική Οδό.».
 Ο Παναγιώτης Φλέσσας εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας  αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπίας Οδού τόνισε ότι « την επόμενη μέρα από την σύσκεψη που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία ,  έπρεπε να είχαμε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ προκειμένου να καθορίσουμε την στάση του δήμου απέναντι στο θέμα.»

Απαντήσεις δημάρχου.
 « Ο διάκοσμος έγινε δωρεάν»  και « στο πνεύμα των περικοπών» είπε ο δήμαρχος αφού αρχικά τόνισε ότι «όλοι μας θέλαμε κάτι πιο εντυπωσιακό για τις γιορτινές μέρες». Για το   Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων τόνισε ότι «οι πολίτες μπορούν να διευκολυνθούν και μέσω ΚΕΠ» ενώ για το θέμα της Ολυμπίας οδού διευκρίνισε «ότι η στάση των φορέων που διεκδικούμε το έργο θα εξαρτηθεί από την θέση του πρωθυπουργού. Αν ταχθεί θετικά τότε εντάξει. Αν απαντήσει αρνητικά τότε θα καθορίσουμε την στάση μας.» Προημερήσιας  θέματα.

Ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωγρακόπουλος εισηγήθηκε προ ημερήσιας το θέμα «της κατάθεσης αίτησης ενδιαφέροντος από δήμο  για την ίδρυση κέντρων διαβίου μάθησης» . Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου όπως αυτές ανακοινώθηκαν στους δήμους σε σύσκεψη στην  Πάτρα στις 20 του μηνός «για να μπορεί να λειτουργήσει  το κάθε «κέντρο» ως  εκπαιδευτική μονάδα πρέπει να συμπληρώσει 15 μαθητές». Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος «οι δήμοι καλούνται να αποφασίσουν για την ίδρυση ή όχι των συγκεκριμένων κέντρων  και που θα στεγάζονται».Το σώμα ψήφισε ομόφωνα το θέμα και έθεσε ως στόχο στα όρια του δήμου να ιδρυθούν ένα κέντρο διαβίου μάθησης ανά δημοτική ενότητα.

Ημερήσια διάταξη 

Την ανακύρηξη του  Ελληνολάτρη Δανού  καθηγητή dr Louis Hanson σε επίτιμο δημότη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αποφάσισε το σώμα μετά από εισήγηση του αναπληρωτή δημάρχου Γιώβργου Δεββέ. Κατά την συζήτηση του θέματος  ο επικεφαλής της μείζονος Κ.Σοφιανός , ο πρόεδρος του ΔΣ Θ. Παπαηλιού ο επικεφαλής της ελάσσονος  Σ. Αναστασόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος  Παναγιώτης Φλέσσας, αναφερόμενοι γενικά στο θέμα, τόνισαν «τον κίνδυνο του εκφυλισμού αν  η τιμητική αυτή διάκριση δεν εμπεριέχει κάποιους κανόνες» .
Ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος εισηγούμενος το θέμα «συζήτηση και λήψη απόφασης για αποξήλωση διπλών – τριπλών φωτιστικών σωμάτων και προβολέων από στύλους της ΔΕΗ και μείωση του χρόνου ηλεκτροφωτισμού και έντασης»  τόνισε ότι «μπορούμε να εξοικονομήσουμε ποσό πάνω από 500.000 ευρώ , χωρίς βέβαια  να στερήσουμε  στο ελάχιστο τον αναγκαίο δημοτικό φωτισμό π.χ έξω από σπίτια, πλατείες, δρόμους.» Στην συνέχεια ο εισηγητής αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια σειρά από δράσεις που «και την άσκοπη σπατάλη θα περιορίσουν και  έργα μπορούν να εξασφαλίσουν για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου πχ ηλεκτρισμός ποιμνιοστασίων».
Ακολούθως το σώμα ψήφισε την  «Υποβολή πρότασης στο «Πράσινο Ταμείο» [Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015] Μετρό 1.1 Ολοκληρωτική Αστική Παρέμβαση» που εισηγήθηκε  ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές. Σύμφωνα με τον εισηγητή «στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταχθεί η τοπική κοινότητα Φολόης όπου θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση της  πλατείας και των κεντρικών δρόμων του οικισμού.»   

 Στην συνέχεια το σώμα συζήτησε το ψήφισμα του για την Ολυμπία οδό όπου κυριάρχησε ομόφωνα «το αίτημα της ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου» και ότι για την επίτευξη του στόχου «ο δήμος θα συμβάλει αποφασιστικά και δυναμικά αν αποβούν άκαρπες οι επαφές με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό». 
Ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές  εισηγούμενος το θέμα «Ψήφιση τεχνικού προγράμματος και Ετήσιου Προγράμματος Δράσης  του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας οικονομικού έτους 2013» μεταξύ άλλων τόνισε « την δύσκολη συγκυρία για την τοπική αυτοδιοίκηση λόγω των περικοπών.» Όπως τόνισε ο εισηγητής   «Κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθήσαμε να συντάξουμε τον προϋπολογισμό  για το 2013. Για το σκοπό αυτό συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης και υπήρξαν συναντήσεις με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Είναι σίγουρο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε χρειάζεται συστράτευση  και σχέδιο. Επειδή οι πόροι έχουν μειωθεί, έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση και διεκδικούμε την ένταξη έργων σε οποιοδήποτε χρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα». Προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για την νέα χρονιά ο αναπληρωτής δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι «θα υπάρξει συνάντηση  τους προέδρους των τ.κ  στα τέλη περίπου Ιανουαρίου όταν θα έχει έρθει το σύνολο της ΣΑΤΑ του 2012».
 Ο Σωτήρης Αναστασόπουλος τόνισε ότι «με μει8ωμένα τα έσοδα των δήμων κατά 60% είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν . Δεν πρόκειται να ισοσκελίσει ο προϋπολογισμός. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο δήμος να καταργήσει μια σειρά από κοινωνικές δαπάνες»  .
 Το τεχνικό πρόγραμμα όπως και τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι Κ Σοφιανός , κ Μαρκόπουλος , Π. Φλέσσας , Μ. Πατσή και Σ. Αναστασόπουλος. 
Δημοσίευση σχολίου