p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Πούσι : 193 χρόνια μετά την νίκη των Ελλήνων

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή το πρωί στην Αχλαδινή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας η επέτειος της νίκης των ελληνικών δυνάμεων έναντι των Τούρκων κατακτητών τον Ιούνιο του 1821.


Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την τέλεση δοξολογίας στο ναό της Αναλήψεως  χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανού.   Στην συνέχεια  ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση των νεκρών και  κατάθεση στεφάνων από τις  πολιτειακές  ,   πολιτικές και στρατιωτικές αρχές  στο μνημείο ηρώων .
Η συνέχεια των εκδηλώσεων δόθηκε στον αύλειο χώρο του ναού με ομιλίες, τραγούδια, απαγγελία ποιημάτων και χορούς. 

 Εκ μέρους του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας , ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές , απευθύνοντας χαιρετισμό  προς τους παρευρισκομένους αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στον χώρο αναφέρθηκε « στο διαχρονικό μήνυμα  και της μάχης του Πουσιού αλλά γενικά της εξέγερσης των Ελλήνων έναντι  των Τούρκων».
 Ο ομιλητής αναφερόμενος στα της μάχης τόνισε ότι « η νίκη των Ελλήνων   ήταν καθοριστική για την επανάσταση γιατί οι Τουρκαλβανοί Λαλλαίοι ήταν τα καλύτερα ντουφέκια της Πελοποννήσου» . Έτσι η νίκη έδωσε πλεονέκτημα ψυχολογίας στους εξεγερμένους αφού λίγο καιρό πριν είχαν δεχτεί  αλλεπάλληλα κτυπήματα με αποκορύφωμα αυτών, τον ηρωικό θάνατο του Χαράλαμπου Βιλαέτη».  Κλείνοντας την ομιλία του ο αναπληρωτής δήμαρχος αναφερόμενος στο διαχρονικό μήνυμα της μάχης «όπου ενώθηκαν οι δυνάμεις της
Ηλείας , της Ολυμπίας , της Αρκαδίας και των Καλαβρύτων με τους Κεφαλλονίτες και τους υπόλοιπους επτανησίους» κάλεσε « σε ενότητα ώστε και στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα να βγούμε ως λαός νικητές.»
 Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Λάλα Θανάσης Κατσίμπελης . 

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης «η οποία έγινε λίγους μήνες μετά την έναρξη της επαναστάσεως, σε γεωγραφικό χώρο που έπαιζε σημαντικό ρόλο για  την έκβαση  της πολιορκίας  της Τριπολιτσάς». Ο κ. Κατσίμπελης αναφέρθηκε εκτενώς σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά την εμπλοκή ,  καθώς και στο ρόλο που έπαιξαν πρωταγωνιστές του πεδίου της μάχης, όπως ο Γιώργος και Δημήτρης Πλαπούτας , ο Ανδρέας Μεταξάς , ο Γιουσούφ Πασάς κτλ.    
 Η σκυτάλη στην συνέχεια δόθηκε στα παιδιά.
Αρχικά οι μαθητές από την Αχλαδινή απάγγειλαν ποιήματα   αναφορικά με το ιστορικό γεγονός .  
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου της Αχλαδινής «το Πούσι», του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λάλα και του εκπολιτιστικού συλλόγου Κούμανι. Τραγούδι που αναφέρονταν στην μάχη του Λάλα ερμήνευσε η Άνετα Γεωργουλοπούλου  Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση γεύματος από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας .          
Δημοσίευση σχολίου