p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ...

Το Δημοτικό Σχολείο ("Αρρεναγωγείον") παραδοσιακό κτίσμα Δωρεάς "Κληροδοτήματος Ανδρέου Συγγρού" κτίστηκε το 1907 (επι Υπουργού Παιδείας του Διβριώτη Ανδρέα Στεφανόπουλου)  περίπου 350 τ.μ. μπορεί να στεγάσει με άνεση το Γυμνάσιο-Λύκειο  

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ σ.: Την περασμένη βδομάδα στο πρώην Δημαρχείο Λαμπείας έγινε σύσκεψη για τα Σχολεία της Δίβρης. Το θέμα ήταν η λύση του στεγαστικού προβλήματος που υπάρχει στο κτίριο του Γυμνασίου (πρώην «Παρθεναγωγείο») όπου οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στοιβάζονται σαν σαρδέλες μέσα σε αίθουσες «κλουβιά» των 12τ.μ., γεγονός για το οποίο εμείς έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές. Φαίνεται ότι, επιτέλους, οι αρμόδιες και υπεύθυνες αρχές έδειξαν ευαισθησία και συγκεντρώθηκαν για συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Διευθύντριες  του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου και εκπαιδευτικοί, οι πρόεδροι Γονέων και Κηδεμόνων, οι Τοπικές Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές, από το Δήμο Αρχ. Ολυμπίας ένας Αντιδήμαρχος και ο αρμόδιος Σύμβουλος για θέματα Παιδείας, ο Διευθυντής 2βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας  και πολλοί ενδιαφερόμενοι κάτοικοι.
Πολλά και ποικίλα διαμείφθηκαν. Πολλές και ποικίλες σκέψεις και ... «σοφίες» ακούστηκαν!.. Με τα λίγα, αλλά ακριβή που εμείς πληροφορηθήκαμε θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, όπως πάντα κάνουμε από ενδιαφέρον για τα Σχολειά μας, στείλαμε σε κάθε αρμόδια και υπεύθυνη Αρχή το παρακάτω έγγραφο υπενθυμίζοντας παλιότερες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας για το θέμα που επισυνάπτουμε για υπενθύμιση.
Διαβάστε..... 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                         
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
 ΛΑΜΠΕΙΑ 27063 - Τηλ. 6972295293                                                                                       
Αρ. πρωτ. 2247                                                    Δίβρη 20 Μαρτίου 2015
             Προς
 1.    Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος
2.    Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Δημητρέλλο
3.    Δ/ντή 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης Ηλείας
4.    Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας
ΚΟΙΝΟΠ:
  α. Δήμο Αρχ. Ολυμπίας (αρμόδιο για θέματα Παιδείας, κ. Κανελλάκη)
  β. Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας
  γ. Θεματικό Αντιδήμαρχο ΔΕ Λαμπείας κ. Β. Αρβανίτη
  δ. Πρόεδρο Τοπ. Κοινότητας  Λαμπείας κ. Δ. Αβράμη
  ε.  Ενδιαφερόμενους Πολιτιστικούς Συλλόγους και άλλους φορείς
  στ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου κ. Π. Φλέσσα

ΘΕΜΑ: Ενέργειες και σκέψεις γύρω από την εγκατάσταση και λειτουργία του Γυμνασίου-Λυκείου (Λυκειακές Τάξεις) Λαμπείας
Κυρίες και κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι
          Η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ» και το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ», στα πλαίσια των Καταστατικών μας αρχών, την μεγάλη επιθυμία των μελών μας, αλλά  και την απέραντη  αγάπη  για τα Σχολεία που μάθαμε γράμματα, εδώ και πολλές δεκαετίες (εκτός των τελευταίων ετών, για λόγους που δεν είναι η ώρα να αναφέρουμε) νοιαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε για αυτά. Άλλωστε στα Αρχεία και των δυο Σχολείων, υπάρχουν πλήρη τεκμήρια.
          Έτσι, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μάθαμε ότι έγινε σύσκεψη στο πρώην Δημαρχείο Λαμπείας  με την μετάβαση πολυμελούς κλιμακίου αρμόδιων παραγόντων  της Εκπαίδευσης Ηλείας και του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας και συμμετοχή των τοπικών Εκπαιδευτικών, Κοινοτικών  αρχών και φορέων. Το θέμα που σας απασχόλησε στη δημόσια αυτή διαβούλευση, ήταν η πλέον ικανοποιητική στέγαση του Γυμνασίου-Λυκείου Λαμπείας. Βεβαίως, όπως θα αναφερθεί κατωτέρω, δεν γνωρίζουμε αν αυτό το γεγονός γίνεται σε συνδυασμό με την προοπτική αναβάθμισης των Λυκειακών Τάξεων σε πλήρες Λύκειο, όπως ήταν στην επικαιρότητα προ 2-3 ετών, που δυστυχώς από ασυγχώρητη ολιγωρία των υπεύθυνων, δεν προχώρησε ούτε βήμα έκτοτε.
          Θέλοντας και εμείς, στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, να βοηθήσουμε την προσπάθεια που κάνετε για εξεύρεση λύσης στο στεγαστικό πρόβλημα των Σχολείων, επισυνάπτουμε  προηγούμενα έγγραφά μας (συνέχεια πληθώρας παλαιότερων) που οι περισσότερες υπηρεσίες εξ  υμών έχετε λάβει και υπάρχουν στο Αρχείο σας . Τα έγγραφα  μάλιστα σήμερα καταθέτουμε αυτούσια,  χωρίς αλλαγή ούτε κεραίας.
Ένα μικρό δείγμα ποιο ήταν το επίπεδο των μαθητών των Σχολείων της Δίβρης
 το έτος 1888 (πριν 127 χρόνια). Η μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Δίβρης κεντά
το Ελληνικό και Γαλλικό αλφάβητο σε ένα λαϊκής τέχνης αριστούργημα... 
          Στο έγγραφο αυτό, προτείνουμε: α) Για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος  απλές , τεκμηριωμένες, χωρίς μεγάλο κόστος κινήσεις (πρόταση αλλαγή κτιρίων Δημοτικού Σχολείου  με Γυμνάσιο Λύκειο), χωρίς καμιά ιδιαίτερη νομική ή τεχνική δυσκολία. παρά μόνο την βούληση Δημοτικών και Εκπαιδευτικών αρχών  και β) Πρόταση για την Αναβάθμιση των Λυκειακών Τάξεων σε πλήρες Λύκειο Λαμπείας, με ισχυρούς λόγους προοπτικής  λειτουργίας του  και την βέβαιη αύξηση του αριθμού μαθητών. Αυτά σε λεπτομέρειες, θα τα διαβάσετε στο επισυναπτόμενο έγγραφο.
          Όμως επειδή στη δημόσια σύσκεψη που κάνατε, εκφράστηκαν  κάποιες ανασταλτικές προτάσεις και σοβαρές επιφυλάξεις για την λύση που προτείνουμε εμείς εδώ και χρόνια, και επειδή οι εντάσεις ήσαν αστήρικτες προφανώς από άγνοια ή κάτι άλλο, θέλουμε συμπληρωματικά να πούμε και τα εξής:
          1) Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, στα διατηρητέα Μνημεία (όπως είναι τα  κτίρια του Δημοτικού και του Γυμνασίου, για τα οποία εμείς φροντίσαμε να κριθούν ως τοιαύτα) απαγορεύει μόνον παρεμβάσεις στην εξωτερική όψη του κτιρίου και δεν επεμβαίνει σε οποιαδήποτε  εσωτερική εργασία (π.χ. διαμόρφωση αιθουσών κλπ). Και είναι απορίας άξιον πως εκείνοι που εξέφρασαν τέτοιου είδους αστήρικτες αντιρρήσεις  π.χ. για το εσωτερικό χώρισμα των αιθουσών του Δημοτικού Σχολείου, δεν βλέπουν (κάποιοι μάλιστα έχουν ευθύνη και συμμετοχή) τις τραγικές και εκτρωματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και στα δυο παραδοσιακά Σχολεία, όπως: α) Τις δυο προκατασκευασμένες αίθουσες («παράγγες») και στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό που είναι παράνομες και μάλιστα για εκείνη του Γυμνασίου υπάρχει εντολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για κατεδάφισή της, από δεκαετίας και πλέον (!!!). Η εντολή υπάρχει στα Αρχεία των Υπηρεσιών σας 
Το Γυμνάσιο ("Παρθεναγωγείον") παραδοσιακό κτίσμα Δωρεάς "Κληροδοτήματος Ανδρέου Συγγρού"
 κτίστηκε το 1907 (επί Υπουργού Παιδείας του Διβριώτη Ανδρέα Στεφανόπουλου)  περίπου 150 τ.μ.
μπορεί να φιλοξενήσει άνετα το Δημοτικό Σχολείο 
β) Δεν βλέπουν στο Γυμνάσιο την εκτρωματική καμινάδα στην κύρια (και σφραγισμένη  ...στολισμένη με αγριοσυκιές, κύρια είσοδο του κτιρίου) ή τις κατά καιρούς μύριες εξωτερικές επεμβάσεις και στα δυο κτίρια που γνωρίζετε καλώς. Τώρα, θυμήθηκαν και τους  μάραναν οι δήθεν αιτιάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας; Τους  διαβεβαιώνουμε εμείς, με την εμπειρία που έχουμε, δεν υπάρχει κανένας  τέτοιος περιορισμός ή φόβος.
          2) Ακούστηκαν  στη σύσκεψή σας, προτάσεις που ξεπερνούν τα όρια και της νομιμότητας  αλλά και της λογικής. Ότι δηλαδή, θα μπορούσαν Τάξεις του Γυμνασίου να στεγαστούν στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Λαμπείας (!!!). Αυτή η πρόταση θα μπορούσε να εκληφθεί μόνο ως αφέλεια, αν δεν υπήρχε και το στοιχείο της αστειότητας (π.χ. κάποια αναφορά για δυσκολία των καθηγητών να περπατάνε μερικά μέτρα, προς το Δημοτικό Σχολείο...). Ενημερώνουμε ότι το πρώην Δημαρχιακό Μέγαρο (με τις τόσες «αμαρτίες» που το συνοδεύουν π.χ. ότι πλημμυρίζει σε κάθε βροχή, την στενότητα χώρων κλπ), υπάρχει εκεί για την στέγαση των Κοινοτικών Υπηρεσιών και άλλων Διοικητικών Υπηρεσιών και κυρίως στην αναμονή επανασύστασης του Δήμου Λαμπείας (ή ευρύτερου Ορεινού Δήμου) σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης περί αλλαγής των «Καλλικρατικών» Δήμων και όχι για να στεγάσει Σχολεία. Αυτό είναι αδιανόητο, ούτε καν  ως σκέψη.
          Εν αναμονή, ενεργειών και απαντήσεώς σας στο έγγραφό μας
Με τιμή
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Εδώ και τρία χρόνια 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 ΛΑΜΠΕΙΑ – ΤΗΛ. 6972295293           
                                                            Δίβρη (Λαμπεία) 11-11-2012
       Αρ. πρωτ. 2079

Προς
1.    Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος
2.    Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας
3.    Δ/ντή 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης Ηλείας
ΚΟΙΝΟΠ: α. Δήμο Αρχ. Ολυμπίας
                  β. Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας
                  γ.  Ενδιαφερόμενους Πολιτιστικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, Δίβρης και πέριξ ορεινών χωρίων Ηλείας-Αχαΐας-Αρκαδίας

ΘΕΜΑ: Κινητικότητα γύρω από το Λυκειακό Παράρτημα (Λυκειακές Τάξεις) Λαμπείας Ηλείας

Αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι
            Με αφορμή πρόσφατη πρόταση του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για την αναβάθμιση του Λυκειακού Παραρτήματος (Λυκειακές Ταξεις) της ιδιαίτερης πατρίδας μας Δίβρης σε πλήρες Λύκειο, αλλά και σύσκεψη για το ίδιο θέμα που έγινε στις 10-11-2012 στο πρώην Δημαρχιακό Κατάστημα Λαμπείας (με τη συμμετοχή του αρμόδιου για την Εκπαίδευση Αντιδημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, Τοπικών αιρετών, Πολιτιστικών Συλλόγων και διαφόρων  άλλων «παραγόντων» -όπου εμείς δεν προσκληθήκαμε), θέλουμε κι εμείς εκ καθήκοντος να πούμε την άποψή μας επί του θέματος.
            Εκ προοιμίου αναφέρουμε, ότι το ενδιαφέρον και η έγνοια της Ενώσεώς μας για τα εκπαιδευτικά θέματα και τα Σχολεία της περιοχής μας χρονολογείται από πολλών δεκαετιών (στο σύντομο ιστορικό κατωτέρω θα αναφερθούμε εν ολίγοις) και ως εκ τούτου θεωρούμε χρέος μας να τοποθετηθούμε και να βοηθήσουμε και στο προκείμενο σοβαρό θέμα. Πριν μπούμε στις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λειτουργίας του μελλοντικού αναβαθμισμένου Λυκείου Λαμπείας, θεωρούμε χρέος μας να δώσουμε κάποιες πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες στη λήψη της όποιας απόφασης.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
            Η από αιώνων εκπαιδευτική πορεία της Δίβρης είναι σε όλους γνωστή. Στη Δίβρη λειτούργησε το έτος 1828 το πρώτο Ελληνικό Σχολείο της Ηλείας («Ελληνική Σχολή Δίβρης»), στη Δίβρη λειτούργησε το έτος 1900 το πρώτο Υποδιδασκαλείο της Ηλείας, στη Δίβρη λειτούργησε Σχολαρχείο μέχρι το 1930 και εν τέλει λειτούργησε το Γυμνασιακό Παράρτημα (Γυμνάσιο Λαμπείας) το έτος 1954 μέχρι και σήμερα.
            Το Λυκειακό Παράρτημα Λαμπείας (Α΄ και Β΄ τάξεις), με δική μας (της ΠΕΕΔ) επίμονη πρόταση και επιτυχή παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας και με τις αποφάσεις του ΥΠΕΠΘ αρ. Δ/28958/9-9-1981 και Δ4/566/8-91982 λειτούργησε από το 1981 μέχρι το 1983, οπότε μετά από αδιανόητη  συμπεριφορά εκπαιδευτικών λειτουργών, αδιαφορία των γονέων μαθητών και πρόταση του τότε Νομάρχη Ηλείας  (που στηρίχτηκε σε σκοπιμότητες) διακόπηκε η λειτουργία του, δηλ. καταργήθηκε  με την υπ. αρ. ΥΠΕΠΘ Δ4/762/4-7-1983 απόφαση.
            Το έτος 1984 και πάλι με την δική μας δυναμική παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας ο τότε Υφυπουργός Παιδείας αείμνηστος Πέτρος Μόραλης εκδίδει την υπ. αρ. Δ4/ 698/5 Οκτωβρίου 1984 περί «Επαναλειτουργίας του Λυκειακού Παραρτήματος Λαμπείας». Ήταν μια γενναία και δίκαιη απόφαση του τότε Υφυπουργού που ικανοποίησε το περί δικαίου αίσθημα των συμπολιτών μας και έκφραση σεβασμού στην εκπαιδευτική παράδοση της Δίβρης.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Έκτοτε, από το 1984 μέχρι σήμερα, λειτουργεί το Λυκειακό Παράρτημα (που ονοματίζεται «Λυκειακές Α΄, Β΄, Γ΄ Τάξεις») με τις γνωστές δυσκολίες του.
 Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών λειτουργών που διορίζονται είναι υπερβολικός (ξεπερνά την 12κάδα!!!...) και αναντίστοιχος με τον αριθμό των μαθητών που είναι πολύ μικρός. Και δυστυχώς (όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα) οι περισσότεροι καθηγητές είναι «ιπτάμενοι» κατά το κοινώς λεγόμενο (διαμένουν Πύργο, Πάτρα και αλλαχού και μετακινούνται καθημερινά στη Δίβρη) με αποτέλεσμα -εκ των πραγμάτων- την ελλιπή εκπαιδευτική προσφορά τους.
Ο αριθμός των μαθητών είναι λίαν περιορισμένος και μη αυξανόμενος (όπως έγινε σε άλλα πλησίον Λύκεια, Λάλα, Σιμόπουλο κλπ.), εκ του γεγονότος ότι οι ψηφοθηρικές-πελατειακές λογικές Πολιτικών και Νομαρχιακών παραγόντων,  δεν υπήγαγαν στο Λύκειο Λαμπείας (όπως ήταν λογικό και με σεβασμό στην ιστορική παράδοση) με την υποχρεωτική εγγραφή των αποφοίτων μαθητών του Γυμνασίου Πανόπουλου (αλλά τους κατεύθυναν στο Λύκειο Σιμόπουλου) και των αποφοίτων του δυναμικού Δημοτικού Σχολείου Κούμανι στο Γυμνάσιο Λαμπείας (τους κατεύθυναν στο Γυμνάσιο Λάλα που και χιλιομετρικά είναι μακρύτερα και παραδοσιακά φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Λαμπείας).
Βεβαίως, πάντα υπήρχε το κτιριακό πρόβλημα στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας και η ανεπάρκεια των χώρων για στέγαση στο πρώην «Παρθεναγωγείο». Η εμβαλωματική πρόχειρη αναγκαστική λύση που προκρίθηκε την δεκαετία του 1980 με το χώρισμα των 2 αιθουσών (πάλι με φροντίδα και δαπάνη δική μας δηλ. της ΠΕΕΔ) δυστυχώς μονιμοποιήθηκε από τους υπεύθυνους και αρμόδιους, παρά τις συνεχείς  επί σειρά ετών διαμαρτυρίες μας. Οι άθλιες «αίθουσες κλουβιά» των 12-15 τ.μ., έγιναν καθεστώς και έκτοτε δεν «ιδρώνει το αυτί» κανενός (Κοινοταρχών, Δημάρχων, Νομαρχών, Εκπαιδευτικής Κοινότητας, Συλλόγων Γονέων κ.ά.). Μάλιστα χάθηκαν και τα 60 εκατομμύρια δραχμές που είχαν κοπεί για την κατασκευή νέου Διδακτηρίου στην περιοχή «Πορετσάνου» (οικόπεδο 4 στρεμμάτων) από αδιαφορία και σκοπιμότητες των πρώην Δημάρχων.  Δεν είναι του παρόντος για εκτενή αναφορά στην «αμαρτωλή» προκατασκευσμένη δήθεν  «αίθουσα φυσικών επιστημών» με τις τόσες πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές παρανομίες και λοιπές αλόγιστες και αδιαφανείς δαπάνες…
Τέλος με την ευκαιρία αυτή, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών και την δυσμενή τύχη του Σχολικού Λεωφορείο Λαμπείας. Εμείς με θυσίες δωρίσαμε στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας, το έτος 1998 το πρώτο κυκλοφορήσαν στην Ελλάδα Σχολικό λεωφορείο σε Δημόσιο Σχολείο, ένα προνόμιο αποκλειστικό που παραχώρησε ο τότε Υπουργός Μεταφορών  στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Και αυτό το προνόμιο, ο σημερινός δήμος Αρχ. Ολυμπίας το αποποιήθηκε και δρομολόγησε το Σχολικό Λεωφορείο για την μεταφορά των οδοκαθαριστών!!... ή άλλες χρήσεις. Μάλιστα η μεταφορά των μαθητών τώρα γίνεται με ένα συμβατικό Λεωφορειάκι, που δεν χωρά τους μαθητές (σαν σαρδέλλες μεταφέρονται), χωρίς καμιά προβλεπόμενη προδιαγραφή για σχολικό αυτοκίνητο. Εμείς –ως έχοντες έννομο συμφέρον- θα ζητήσουμε διοικητικές και ποινικές ευθύνες γιαυτό το επιτελεσθέν ανοσιούργημα και παρακαλούμε την δική σας εκ καθήκοντος παρέμβαση.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
            Μας χαροποίησε τα μέγιστα η πρόταση το Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για την αναβάθμιση των «Λυκειακών Τάξεων» Λαμπείας σε πλήρες Λύκειο. Και η χαρά μας γίνεται μεγαλύτερη γιατί επί τέλους ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα         ένα
όνειρο και επιθυμία δεκαετιών. Εμείς κατά καιρούς απαιτούσαμε από την Πολιτεία (στη διάθεσή σας παλιότερα έγγραφα) την λειτουργία πλήρους Λυκείου και κάναμε τεκμηριωμένες προτάσεις, πλην χωρίς αποτέλεσμα.
            Τώρα που κατά τα φαινόμενα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, με την έναρξη της συζήτησης για την ικανοποίηση του αιτήματος, θέλουμε να πούμε τη γνώμη μας τόσο για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Λυκείου από πλευράς αριθμού μαθητών, όσο και για τις άμεσες ενέργειες για τις στεγαστικές ανάγκες του.
            Α. Ως προς την ενίσχυση του αριθμού μαθητών στο Γυμνάσιο - Λύκειο Λαμπείας
            Ήδη παραπάνω έγινε μια μικρή αναφορά. Επαναλαμβάνουμε πως θα επιτευχθεί.
  1. Κατεύθυνση των μαθητών του Γυμνασίου Πανόπουλου (περιφέρεια π. Δήμου Λασιώνος) στο πλήρες Λύκειο Λαμπείας.
  2. Κατεύθυνση  των μαθητών του πολυάριθμου και δυναμικού Δημοτικού Σχολείου Κούμανι στο Γυμνάσιο Λαμπείας, που θα αιμοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό το πλήρες Λύκειο Λαμπείας.
  3. Μετά από συνεννόηση, και χωρίς να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα σε άλλες εκπαιδευτικές περιφέρειες και με τη δική τους συγκατάθεση, την κατεύθυνση των μαθητών του, σε απόσταση 13 χλμ, λειτουργούντος Γυμνασίου Ψωφίδος (Τριποτάμων) Αχαϊας, στο πλήρες Λύκειο Λαμπείας.  Σημειωθείτω ότι το Σχολικό λεωφορείο της Λαμπείας, υποχρεωτικά περνάει καθημερινά από την Ψωφίδα.
  4. Επίσης μετά από συνεννόηση και με δική τους συγκατάθεση, θα μπορούσαν να κατευθύνονται οι μαθητές Λυκείου των πλησίστιων χωριών της γειτονικής Αρκαδίας (Παραλογγών, Καραδαρίτσι, Βελημάχι, Βιδιάκι που κατά παράδοση φοιτούσαν τις δεκαετίες 1950-1960-1970-1980 στο Γυμνάσιο Λαμπείας) εάν το επιθυμούν.
Β. Ως προς τις άμεσες στεγαστικές ανάγκες του Γυμνασίου - Λυκείου Λαμπείας.
            Θα ήταν ευχής έργο ο Δήμος και η Πολιτεία γενικότερα να δημιουργήσει ένα νέο Διδακτήριο Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου στη Λαμπεία που κάποτε πρέπει να γίνει. Επειδή όμως στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολο, προτείνομε ως άμεση και εύκολα πραγματοποιήσιμη λύση:
  1. Να χρησιμοποιηθεί το μεγάλο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Λαμπείας για την στέγαση των μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου. Το Δημοτικό Σχολείο (που πριν πολλές δεκαετίες φιλοξενούσε μέχρι και 300-350 μαθητές) διαθέτει 4 μεγάλες αίθουσες και ένα Γραφείο δασκάλων. Προτείνουμε η μεγάλη αίθουσα των 110 περίπου τ.μ.,   να παραμείνει όπως είναι ως αίθουσα Εκδηλώσεων και άλλων χρήσεων. Οι άλλες τρεις αίθουσες των 55-60τ.μ. μπορεί εύκολα να χωριστούν σε 6 αίθουσες των 30 τ.μ. περίπου, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις που έχει επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας για σχολικές αίθουσες 30 τ.μ. Η μετατροπή είναι εύκολη και όχι δαπανηρή και εμείς (δηλ. η ΠΕΕΔ ) είχαμε προτείνει το σχέδιο την εποχή που ήθελαν να εκδιώξουν (και το πέτυχαν) .το στεγασθέν  επί 20ετία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» που δυστυχώς τότε δεν θέλησαν και εμπόδισαν κάποιοι «παράγοντες» της Δίβρης που σήμερα …κόπτονται για το πλήρες Λύκειο. Λοιπόν, το χώρισμα θα γίνει ακριβώς στη μέση με γυψοσανίδες και ισχυρή μόνωση. Η είσοδος θα είναι εντελώς ανεξάρτητη  για κάθε μία από τις 6 αίθουσες. Αρκεί, να γίνουν πολύ εύκολα πόρτες τα ακριανά  παράθυρα που είναι στα προπύλαια δηλ. πλησίον στη μεγάλη αίθουσα και το Γραφείο αντιστοίχως, όποτε έχουμε 6 τέλειες αίθουσες για τις τρεις Τάξεις του Γυμνασίου και τις τρεις του Λυκείου.
  2. Το Δημοτικό Σχολείο να μεταφερθεί στο κτίριο του Γυμνασίου («Παρθεναγωγείου»). Να ξηλωθούν άμεσα τα άθλια «κλουβιά», να ανοίξει η επίσημη ΝΑ είσοδος και να στεγαστούν οι δυο ή τρεις Τάξεις στις 2 μεγάλες αίθουσες και προσωρινά  η 3η στην παράνομη προκατασκευασμένη αίθουσα. Και αυτά μέχρι τη δημιουργία του νέου Διδακτηρίου, οπότε το εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα μπορεί να μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο Δίβρης .

Κύριοι αρμόδιοι
            Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις.  Ελπίζουμε να βοηθήσουν ώστε να οδηγηθείτε στις σωστές αποφάσεις.
            Εν αναμονή ενεργειών σας και απαντήσεως σε μας

Με τιμή
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(εκδότης του ιστορικου-λαογραφικου περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

http://sotirissotiropoulos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: