p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση του συλλόγου «Ωλονός» για την ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΝΕΙΑ, το 1821

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη επετειακή εκδήλωση με θέμα «Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΝΕΙΑ ΤΟ 1821», που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης  ο «Ωλονός», στο κέντρο εκδηλώσεων Αγράμπελη. Στα γεγονότα εκείνης της εποχής που συνέβησαν στον τόπο μας, κατά τις πρώτες ημέρες της έκρηξης της επανάστασης μέχρι και την μάχη στο Πούσι, όπου αποχώρησαν μια για πάντα, οι Τουρκαλβανοί Λαλαίοι από την Ηλεία. Για την εκδήλωση μίλησαν ο κ. Πολυζωγόπουλος Βασίλης από την Ακροποταμιά, συνταξιούχος της ΔΕΗ συνδικαλιστής και πρόεδρος του συλλόγου Ροδιάς - Ακροποταμιάς, η κυρία Γκίκα Κωνσταντίνα από την Ανθώνα Πηνείας, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, η δεσποινίδα Μπούμπαλη Καλομοίρα από την Δάφνη, τελειόφοιτος ιστορικός Αρχαιολόγος, και ο κ. Δημητρόπουλος Χρυσοβαλάντης, εκπαιδευτικός από το Επιτάλιο. Επίσης ερμηνεύθηκαν αντιπροσωπευτικά επαναστατικά παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια από τους κ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο, κ.Κορδονούρη Γιάννη, κ. Δούλου Παναγιώτα, κ. Γκογκάκη Παναγιώτη και την κ. Γεωργουλοπούλου Ανέττα. Η συντονίστρια της εκδήλωσης, κ. Σκλάβου Βούλα, στον πρόλογό της, με μια ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στο μήνυμα της επανάστασης, παρουσίασε και συντόνισε την εν λόγω εκδήλωση. Η παρουσίαση των παραδοσιακών Μοραΐτικων δημοτικών χορών έγινε από το χορευτικό τμήμα του Δήμου Ήλιδας, με χοροδιδάσκαλο τον κύριο Χρυσανθόπουλο Νίκο.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε και παρακολούθησε την εκδήλωση από τον Δήμο Ήλιδας, τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον δήμο Πύργου. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αιδεσιμότατος πατήρ Διονύσιος Ράλλης, από το Χάβαρι. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο κ. Παναγιωτόπουλος Νώντας αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας και αναπληρωτής δημάρχου, ο αντιδήμαρχος έργων του δήμου Ήλιδας κ. Τζουλέκης Σπύρος, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ Δούλος Παντελής και ο κ. Παπαγιαννόπουλος Μάκης, ο κ Ζάρρας Γιώργος και ο κ. Μπιλίρης Νικόλαος, ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος κ. Παπαντώνης Βασίλειος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ Βασιλόπουλος Θεόδωρος, ο κ. Τσιεργιώνης Γιώργος πρώην αστυνομικός υποδιευθυντής υποδιεύθυνσης Ηλείας, ο σχολικός σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ζεύλας Παναγιώτης, πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Δημητρίου, Κεραμιδιάς, Δάφνης και Κακοταρίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τέλος παρέστησαν εκπρόσωποι και πρόεδροι συλλόγων, του δήμου ‘Ηλιδας.
Μετά το πέρας των επετειακών θεμάτων, ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
 Ο Σύλλογος Ωλονός  ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, τους ομιλητές, την συντονίστρια, τους τραγουδιστές, το χορευτικό τμήμα του δήμου Ήλιδας, τον χοροδιδάσκαλο και  το κέντρο εκδηλώσεων Αγράμπελη για την άψογη εξυπηρέτηση και τη χορηγία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: