p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο ενιαίος ορεινός Δήμος της ΗΛΕΙΑΣ θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του σχεδίου << Καλλικράτης>>…..

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΟΥΜΕΡΙΩΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ( ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ )
       <<  Η ΑΓΙΑ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  >>                                                                      ΑΘΗΝΑ 23/ 01 / 2010
ΑΚΟΜΙΝΑΤΟΥ 51 Τ.Θ. 3274  10210 ΑΘΗΝΑ
  Facebook  Panagiotis Axilleopoulos                                             ΓΟΥΜΕΡΟ ( ΑΡΧΑΙΟ ΑΛΥΣΙΟ )
ΤΗΛ. 6974070997  mail goumerios@yahoo.gr              ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Αριθμ.Πρωτ. 243  Α.Φ.Μ. 999937524  ΙΣΤ ΔΥΟ ΑΘΗΝΩΝ        ΕΠΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΘΕΑ αυτός ο ιερός τόπος
                   
 ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο ενιαίος ορεινός  Δήμος της ΗΛΕΙΑΣ θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία
του σχεδίου << Καλλικράτης>>…..
    
    Το οροπέδιο Φολόης και η ευρύτερη ορεινή περιοχή του Ευρυμάνθου της Ηειακής Ολυμπιακής Γής είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,  έχει το μεγαλύτερο δρυοδάσος της ΝΔ Ευρώπης, έχει ένα από τα ωραιότερα και αιωνόβια ελατοδάση της Ελλάδας , διασχίζεται από έξι ποτάμια ( πηνειός, ερύμανθος, Ηλειακός λάδωνας, αλύσιος, ενηπέας, κλαδέος ), και είναι σπαρμένο με δεκάδες μνημεία προϊστορικά, αρχαία, βυζαντινά, και διατηρεί τοπικές πολιτισμικές , θρησκευτικές εκδηλώσεις και έθιμα, συνδέετε δε με τους ολυμπιακούς αγώνες και τους άθλους του Ηρακλή.
     Τα  στοιχεία αυτά, αν αναδειχθούν,  δύνανται να προσελκύσουν επισκέπτες, και ν’ αναβαθμίσουν την περιοχή  παρέχοντας υποστήριξη στους  κατοίκους και στις ασχολίες  τους ( γεωργία και κτηνοτροφία ), δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας ( από 6-8000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στην περιοχή με μια ήπια αειφόρο ανάπτυξη ) ώστε να έχει κίνητρο η νέα γενιά να παραμείνει στη γη της και να ευημερήσει. Ώστε να μην είναι πια τα χωριά μας χωριά γερόντων.
     Για  να επιτευχθούν όλ’ αυτά χρειάζεται  ένα ενοποιημένο σχέδιο αειφόρου  ανάπτυξης και εκμετάλλευσης  του φυσικού πλούτου ( που διαθέτει η περιοχή μας ) το οποίο είναι εφικτό μόνο εάν γίνει διαχείριση της όλης περιοχής σα μια ενιαία γεωγραφική και διοικητική μονάδα, όπως στην πραγματικότητα είναι.
     Αυτή τη στιγμή κατακερματίζεται σε μικρότερες επί μέρους διοικητικές μονάδες οι οποίες είναι ετερόκλητες ως προς τη γεωγραφική σύνθεσή τους και έχουν συμφέροντα τα οποία διίστανται από αυτά της ορεινής περιοχής.
     Συγκεκριμένα  το διοικητικό πρόγραμμα 1ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης «Καποδίστριας 1 » προέβη σε μια διάσπαση των χωριών του οροπεδίου της Φολόης και της ευρύτερης ορεινής περιοχής Ερυμάνθου σε έξι δήμους με έδρες και πεδινές περιοχές.
     Αυτή η διάσπαση έχει ως αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση έργων ανάπτυξης στην περιοχή τα 12 τελευταία χρόνια.
   Ποιές από τις πλούσιες επιδοτήσεις της ΕΕ που προορίζονταν για ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν έργα στην ορεινή Ηλεία και πόσα κοινοτικά κονδύλια έχουν καταλήξει σε επενδύσεις στον κάμπο και την παραλία;
   Πώς εκπροσωπούνται τα χωριά των ορεινών περιοχών και τι βαρύτητα έχει η ψήφος τους στους αντίστοιχους Δήμους;
     Ένα  προοίμιο μιας τέτοιας αειφόρου  ανάπτυξης έχει γίνει με την πρωτοβουλία του ορειβατικού φυσιολατρικού οικολογικού  συλλόγου  Επτάλοφος και με συνεργασία τοπικών φορέων, τηςΟ.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. – Ο.Ξ.Ν.Ε. και εθελοντών, στο διάστημα των 7 επτά τελευταίων ετών και απουσία πάσης άλλης κρατικής υποστήριξης.
     Πρόκειται για την ανάδειξη και σηματοδότηση πάνω από 260 χ.λ.μ. δικτύου πράσινων μονοπατιών ,
που συνδέονται με τους άθλους του Ηρακλή και τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να προσελκύουν περιπατητές φυσιολάτρες επισκέπτες καθώς και φίλους του αρχαιοελληνικού πολιτισμού όλο το χρόνο.
      Αυτό αποδεικνύει ότι και ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει που μπορεί να διοικήσει τον τόπο εκ των έσω και ότι οι συνειδήσεις είναι αφυπνισμένες γι’ αυτό.
                                                                                        2
     
   Εξ’ άλλου είναι σαφές ότι μεγαλύτερης εμβέλειας έργα είναι δυνατό να υλοποιηθούν όταν υπάρξει συγκεντρωμένη προσοχή και δύναμη σ’ έναν τόπο.
       Γιατί να στερηθεί η ορεινή Ηλεία τη δυνατότητα υλοποίησης έργων που είναι απαραίτητα και τα δικαιούται για την ανάπτυξή της;
      Ένας άλλος λόγος που συνηγορεί  στην ενίσχυση της ανάπτυξης  της περιοχής είναι η γεωγραφική  της τοποθέτηση μεταξύ των  νομών Αχαίας και Αρκαδίας  που διαθέτουν τουριστικές δομές που υπολειτουργούν μεγάλο μέρος του χρόνου.        
    Μια  ανάπτυξη της ορεινής Ηλείας  που την κάνει πόλο έλξης  όλο το χρόνο θα την καθιστούσε  έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ  των ορεινών περιοχών των νομών  αυτών, και ικανό πόλο για να τροφοδοτήσει με επισκέπτες τα ορεινά γειτονικών νομών, και τις τουριστικές υποδομές του Ηλειακού κάμπου.
    Με  την ευκαιρία της συζήτησης  του νέου διοικητικού πλάνου  των ΔΗΜΩΝ << Καλλικράτης >> αποτείνουμε έκκληση σε κάθε αρμόδιο να μην επαναληφθούν τα ολέθρια για την περιοχή μας λάθη του «Καποδίστρια 1 » αλλά ν’ αποτελέσουν τα χωριά του οροπεδίου της Φολόης και της ευρύτερης ορεινής περιοχής Ερυμάνθου ένα δήμο για να μπορέσει ν’ αναπνεύσει και ν’ αναβαθμιστεί η περιοχή. 
    Η Ηλεία πρέπει και δικαιούται να ξεκολλήσει από την 52 θέση σε ανάπτυξη με νέες προτάσεις υλοποιήσιμες.
    Η όριμη σκέψη της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των Βουλευτών μας και η σωστή απόφαση της Πολιτείας τώρα, θα είναι καθοριστική το χρωστάμε στις επόμενες γενεές και στη σωστή ανάπτυξη της Ηλειακής Ολυμπιακής Γης.
Με τιμή για το Δ.Σ.
                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΟΠΟΥΛΟΣ                                                       ΕΦΗ ΣΚΟΥΦΑ
ΚΟΙΝ.Μ.Μ.Ε. ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΑΡΧΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ,  μέλη Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. – Ο.Ξ.Ν.Ε. 
Η ΗΛΕΙΑ δεν είναι  μόνο κάμπος και παραλία, είναι και τα ορεινά για όσους θέλουν ν’ ανεβούν ψηλά …. 
Επισκέπτες όλο το χρόνο για  πεζοπορίες στα  μονοπάτια  της ορεινής  Ηλειακής Ολυμπιακής Γής….. 
Εμείς οι Ηλείοι ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας  να προστατεύσουμε τα μνημεία μας 
και να τ’ αναδείξουμε για την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο στο ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ…  
Τιμή και ευθύνη να κατάγεσαι από την Ηλειακή Ολυμπιακή γη ….
Να  μην επαναληφθούν τα ολέθρια για  την ορεινή περιοχή  μας λάθη του«Καποδίστρια 1»
Ο διαχωρισμός της  ορεινής Ηλείας σε έξη Δήμους και κάποιοι με έδρα τον κάμπο.
ΝΑΙ στην επιτυχία του  σχεδίου << ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ >> για το ΝΟΜΟ Ηλείας
με  την δημιουργία του  ενιαίου ορεινού  Δήμου της ΗΛΕΙΑΣ….
Δημοσίευση σχολίου