p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΜΑΔΙΟ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
  
  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΜΑΔΙΟ


 Ένα διαφορετικό αποκριάτικο γλέντι θα έχουν  την τύχη να ζήσουν όσοι βρεθούν το τριήμερο στο Χειμαδιό. Με  πρωτοβουλία της νεολαίας του χωριού εδώ και μέρες ετοιμάζεται  η αναβίωση των παραδοσιακών απόκρεων. Έτσι από  την Κυριακή το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας   η πλατεία του χωριού θα μετατραπεί σε μια μεγάλη πίστα για όλες τις ηλικίες . Σύμφωνα με τους διοργανωτές στο κέντρο της  πλατείας θα ανάψει μία μεγάλη φωτιά. Πέριξ αυτής θα στηθεί το τρικούβερτο γλέντι . Το κρασί θα ρέει άφθονο και τα ψητά θα είναι της ώρας . Την Κυριακή θα προσφερθούν στους επισκέπτες ψητή γουρνοπούλα   ενώ την Καθαρά Δευτέρα σαρακοστιανά .
  Ένας εκ των διοργανωτών , ο Κώστας Γιαννακόπουλος μιλώντας για την πρωτοβουλία της νεολαίας του χωριού είπε « το Χειμαδιό κάνει τα καλύτερα γλέντια, και σε γάμους αλλά κυρίως στο πανηγύρι του χωριού το καλοκαίρι. Φέτος πήραμε πρωτοβουλία να κάνουμε κάτι οργανωμένο και για τους συγχωριανούς μας αλλά και για όσους μας  επισκεφτούν , τις απόκριες . Η ιδέα έπεσε στο καφενείο και αυτό ήταν. Η ανταπόκριση των συγχωριανών μας υπήρξε καθολική! Αμέσως ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες . Θέλουμε να κάνουμε μία δυναμική αρχή ώστε να καθιερώσουμε τις παραδοσιακές απόκριες  στο Χειμαδιό.»

   Συνεισφορά απ΄ όλους

 Ο εθελοντισμός στο Χειμαδιό μοιάζει με κυψέλη μελισσιών. Συγκροτήθηκε ομάδα που συντονίζει τις εργασίες των προετοιμασιών . Συστάθηκε και οικονομική επιτροπή που ανέλαβε να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά των απαραίτητων εφοδίων για ένα τόσο μεγάλο  αποκριτικό γλέντι.
« Όλο το χωριό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της νεολαίας» τονίζει ένας ακόμα από τους πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας ο Σάκης Χρονόπουλος . « Φτιάξαμε μία ονομαστική κατάσταση με την χρηματική προσφορά του καθενός μας . Θέλουμε να φιλοξενήσουμε αυτές τις ημέρες με τον καλύτερο τρόπο όποιον πάρει την οικογένεια του ή τους φίλους του και έρθει στο Χειμαδιό. Θέλουμε  το χωριό μας να γλεντήσει όπως γλεντάει πάντα .» κατέληξε .

Πολλές εκπλήξεις

Για την επιτυχία των εκδηλώσεων οι διοργανωτές έχουν λάβει όλα τα μέτρα. Το  πρώτο μέτρο αφορά τις καιρικές συνθήκες . Αν ο καιρός είναι άστατος τότε το γλέντι θα στηθεί στην μεγάλη αίθουσα του συνεταιρισμού λίγα μέτρα πιο κει από την κεντρική  πλατεία .
 Για την καλοπέραση όσων βρεθούν στις εκδηλώσεις επιφυλάσσονται πολλές εκπλήξεις που οι πιο πολλές θα βγουν εκείνες τις ώρες χάριν του κεφιού και της ομαδικής πρωτοβουλίας .
 « Δεν αποκλείουμε τίποτα από το αποκριάτικο γλέντι.» λέει ο Γιώργος Παπαναγιώτου . « Άλλωστε τα απρόσμενα είναι και ότι το καλύτερο για τέτοιες εκδηλώσεις . Έτσι μπορεί να προκύψουν μπούλες, αλευρώματα , μουτζουρώματα , ή ότι  βάλει η αυτενέργειάς  μας  και ο κόσμος που θα συμμετέχει. Το βέβαιο όμως είναι ότι κάτι θα προκύψει και αυτό θα μας μείνει και αξέχαστο.»είπε .
   Εν μέσω οικονομικής κρίσης ,λοιπόν και η νεολαία δεν χάνει το κέφι της . Το τριήμερο προσφέρεται για ξεφάντωμα και για γλέντι.   
Δημοσίευση σχολίου