p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΑΔΙΟ



Παρά τον άσχημο καιρό , κυρίως την Κυριακή, το αποκριάτικο γλέντι στο Χειμαδιό, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της νεολαίας του χωριού, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η αναβίωση των παραδοσιακών απόκρεων  κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας όπου ολοκληρώθηκε το λαϊκό γλέντι με τα κούλουμα.

  Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε την Κυριακή . Αν και το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε το γλέντι να γίνει στην κεντρική πλατεία γύρω από μια μεγάλη φωτιά , λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών , το αποκριάτικο σκηνικό μεταφέρθηκε στην κατάλληλα διαμορφωμένη αποθήκη του συνεταιρισμού. Ο κόσμος πέρασε στο εσωτερικό του χώρου ενώ στην είσοδο στήθηκαν οι ψησταριές και τα καζάνια . Αν και ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος  , εν τούτοις αποδείχτηκε πολύ μικρός για να χωρέσει όλους .
 Γλέντι μέχρι πρωίας
 Άφθονο κρασί , καλοψημένα κρέατα  έφταναν διαρκώς στα τραπέζια . Το κέφι έφτασε στο ζενίθ. Όλοι οι συμμετέχοντες έγιναν ένα κουβάρι. Όλος ο χώρος μετατράπηκε σε μια πίστα χορού. Άνθρωποι κάθε ηλικίας , μασκαρεμένοι ή όχι έφαγαν χόρεψαν , γέλασαν με την ψυχή τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες .
Αλευροπόλεμος  και μουτζουρώματα.
 Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας το έθιμο θέλει να μαζεύονται όλοι στην πλατεία και μετά να βγαίνουν στους αγρούς για να μαζέψουν ζγαράτζια ( ποώδες φυτό). Με τον καιρό να έχει βελτιωθεί ,εν συγκρίσει με αυτόν της Κυριακής ,άπαντες ντυμένοι με παλιόρουχα και  κρατώντας σακούλες με αλεύρια ή μεγάλα κουδούνια ζώων σχημάτισαν μια μεγάλη πομπή με αυτοκίνητα .Πήγαν και ήρθαν από τους αγρούς με  φάλαγγα και κορναρίσματα . Κάποιοι στο διάστημα αυτό έπαιξαν με τους χαρταετούς. Το μεσημέρι στο ίδιο χώρο της αποθήκης του συνεταιρισμού στήθηκε φαγοπότι με σαρακοστιανά . Το αλεύρωμα και το μουτζούρωμα σε συνδυασμό με το τραγούδι και το χορό κράτησε το γλέντι μέχρι το βράδυ.
 Του χρόνου καλύτερα.
Αμέσως μετά το πέρας των άκρως επιτυχημένων αποκριάτικων εκδηλώσεων οι διοργανωτές άρχισαν να κάνουν τα πρώτα τους σχέδια για του χρόνου. Η φετινή τους απόπειρα ήταν η πρώτη. Η αποδοχή που είχαν από τον κόσμο του χωριού τους αλλά και  της ευρύτερης περιοχής  τους οπλίζει με την θέληση να καθιερώσουν τον εορτασμό των παραδοσιακών  απόκρεων  κάθε χρόνο στο Χειμαδιό.
                                                                        Γιώργος Μαρκόπουλος   


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

auta einai reeee xeimadio lemeeeeeeeee...........!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

για ζγαρατσα πηγατε?