p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

EΠΙΣΤΟΛΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Κύριε Δήμαρχε,
    
Προ 15 περίπου ημερών προκάλεσε σε όλους μας θετική έκπληξη η ανακοίνωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος  Παπούλιας, λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, προχώρησε σε μια απόφαση υψηλού συμβολισμού, παραιτούμενος από την Προεδρική Χορηγία του.   
Ακολούθως, νεότερη θετική έκπληξη αποτέλεσε, επίσης για όλους μας, η ανακοίνωση των Δημάρχων δύο ιταλικών πόλεων να διαθέσουν υπέρ της χώρας μας τη  Δημαρχιακή Χορηγία τους, καλώντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους τους, των οκτώ χιλιάδων Δήμων της Ιταλίας, να κάνουν το ίδιο.

Το γεγονός αυτό καταγράφηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, της οποίας ο πολιτισμός – η κουλτούρα, όπως αναφέρουν στις δηλώσεις τους οι δύο Δήμαρχοι – αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού.
    
Είναι προφανές ότι αποφάσεις όπως οι παραπάνω συνιστούν εξαίρετες πολιτικές πράξεις, χάρις στα ανθρωπιστικά τους κίνητρα, το ηθικό μεγαλείο τους και την πελώρια συμβολική αξία τους. Για τους λόγους αυτούς, τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και οι δύο Ιταλοί αιρετοί άρχοντες, καίτοι οι χορηγίες τους δεν αρκούν εκ των πραγμάτων να λύσουν το πρόβλημα ενός ολόκληρου λαού, εντούτοις με τις αποφάσεις τους αυτές καταξιώθηκαν στην κοινή συνείδηση και αναδείχθηκαν σε πρότυπα πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Πρότυπα αξιοζήλευτα, που πάντοτε θαυμάζουν και πολύ συχνά μιμούνται οι πολίτες.
Κύριε Δήμαρχε, με αφετηρία τις σκέψεις αυτές, αλλά και πολλές άλλες που χάριν συντομίας παραλείπω, οδηγήθηκα στην απόφαση να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή και να σας προτείνω να εισηγηθείτε στο αξιοσέβαστο Δημοτικό Συμβούλιο του ιστορικού Δήμου της Ολυμπίας, όπως, τιμώντας τις ανωτέρω εξαίρετες πράξεις, ανακηρύξει τους κ.κ. Μάρκο Γκάλντι και Τζιοβάνι Μοσκιατέλο, Δημάρχους των ιταλικών πόλεων Κάβα ντέι Τιρένι και Μπαρονίσι αντίστοιχα, Επίτιμους Δημότες της Παγκόσμιας Πόλης μας.   
Για όσους δεν το γνωρίζουν, σημειώνω ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας  είναι επάξια Επίτιμος Δημότης μας, ήδη από το 2008. Κατά συνέπεια, επειδή παρέλκει η ανακήρυξή του, θεωρώ ότι θα πρέπει να τιμηθεί με χωριστό Ψήφισμα Απονομής Δημοσίου Επαίνου.   
Επιπροσθέτως, θεωρώ ότι ο καταλληλότερος χρόνος για μια λιτή αλλά και εντυπωσιακή τελετή ανακήρυξης και επίδοσης του ανωτέρω ψηφίσματος είναι μεταξύ 9ης και 12ης Μαΐου 2012, καθώς οι δύο Δήμαρχοι θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν και στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (10-5-12) παρόντος, ενδεχομένως, και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος συνήθως τιμά με την παρουσία του την τελετή αυτή.   
Ακόμη, θεωρώ ότι ο ιστορικός  Δήμος μας πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει καταφατικά στην περίπτωση που οι δύο Δήμαρχοι προτείνουν – για πιο εύθετο, βέβαια, χρόνο – την Αδελφοποίηση των Πόλεών τους με την Παγκόσμια Πόλη μας.
Κύριε Δήμαρχε,
Τελειώνοντας, εύχομαι όπως και επί των ημερών της δικής σας Δημαρχίας ο ιστορικός Δήμος μας συνεχίσει τις λαμπρές παραδόσεις του.
Με βαθύτατη εκτίμηση

Σπύρος Φωτεινός Πρώην Δήμαρχος Ολυμπίας
Δημοσίευση σχολίου