p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Με επιτυχία έγινε η ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΓΙΟΡΤΗ στη Δίβρη


Το Σάββατο 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη Δίβρη (Λαμπεία) Ηλείας,  ΗΜΕΡΙΔΑ και ξεχωριστή ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΓΙΟΡΤΗ με πολιτιστικό–αθλητικό, κοινωνικό και ειρηνιστικό περιεχόμενο με θέμα:
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»
Μίλησαν οι εκλεκτές και γνωστές προσωπικότητες του Αθλητισμού, των Γραμμάτων και του Ειρηνιστικού Κινήματος:
·         Ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Μπάσκετ) με θέμα: «Σύγχρονη κοινωνία και Αθλητισμός»
·         Ο κ. Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας - πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια» με θέμα: «Αρχαία Ολυμπία – Ολυμπιακό ιδεώδες και μαθητιώσα νεολαία»
·         Η κ. Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, συγγραφέας -πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής Απειλής, Ελληνικού κλάδου της IPPNW (Διεθνούς Οργάνωσης βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης το 1985) με θέμα: «Πόσο ειρηνική είναι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μετά το Τσέρνομπιλ και την Φουκουσίμα»
·         Ο κ. Νίκος Αναστασόπουλος, Λέκτορας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με θέμα: «Γιώργος Βασιλακόπουλος, ένας συμπατριώτης που γράφει ιστορία στον Αθλητισμό»
Παράλληλα απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον συμπολίτη μας (Διβριώτη την καταγωγή) κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο για τις μεγάλες υπηρεσίες του στον αθλητισμό αλλά και την αμέριστη βοήθεια του στην Λαμπεία και την Ηλεία.

Ένα σημαντικό και εκλεκτό πλήθος κόσμου από όλες τις γωνιές της Ηλείας, της γειτονικής Αχαΐας και άλλα πολλά μέρη συνέρευσαν στο Γήπεδο μπάσκετ της Δίβρης και παρακολούθησαν τις βαρυσήμαντες ομιλίες καθηλωμένοι επί 3 και πλέον ώρες στις καρέκλες τους. Όπως γίνεται σε παρόμοιες ποιοτικού επιπέδου εκδηλώσεις έλαμψαν δια της απουσίας τους οι πολιτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές Αρχές (προφανώς την ίδια ώρα παραβρίσκονταν σε γάμους, βαφτίσια και τέτοιου είδους υψιπετείς συνάξεις…)
Μεστό περιεχομένου χαιρετισμό απηύθυνε, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Δήμαρχος της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς, ο οποίος με θερμά λόγια τόνισε την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής στην ιστορική περιοχή της Λαμπείας.
            Βαρυσήμαντες προτάσεις και δηλώσεις έκανε στην ομιλία του ο τιμηθείς κ. Γ. Βασιλακόπουλος που μεταξύ άλλων: προέτρεψε το δήμαρχο της περιοχής «να ξεκινήσει εκστρατεία ακόμα και για την αφαίρεση του ονόματος της Ολυμπίας από τη ΔΟΕ». Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον αθλητισμό τόνισε πως «έχει γίνει σημείο συνάντησης του υπόκοσμου με το νεοπλουτισμό. Στο χώρο του λεγόμενου αθλητισμού, κυριαρχούν ο τζόγος και η αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου, το ντόπινγκ».
Σε μια αποστροφή της ομιλίας του δήλωσε πως πλέον «ζούμε το τέλος του τέλους του αθλητισμού και παίρνω την ευθύνη αυτών που λέω».
            Ο κ. Λαοκράτης Βάσσης στην εμπνευσμένη και εντυπωσιακή ομιλία του έκανε μια σημαντική και ρηξικέλευθη  πρόταση, παροτρύνοντας τον Δήμαρχο να ξεκινήσει πιλοτικά από τα Σχολεία του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας του πνευματική μαθητική Ολυμπιάδα με προοπτική σιγά-σιγά να εξελιχθεί σε πανηλειακή, παμπελοποννησιακή, πανελλήνια και τελικά παγκόσμια. Υποσχέθηκε ότι εάν υλοποιηθεί κάτι τέτοιοι θα έχει τη αμέριστη οργανωτική στήριξη από τα μεγάλα ιδιωτικά «Εκπαιδευτήρια Γείτονα».

            Η κ. Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου με συγκλονιστικά στοιχεία και εικόνες από την Χιροσίμα-Τσέρνομπιλ-Φουκουσίμα εντυπωσίασε  το ακροατήριο δίνοντας της πραγματική διάσταση των κινδύνων από την δήθεν «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας»  και τις άμεσες επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία των ανθρώπων όπου γης.
            Και τέλος ο κ. Νίκος Αναστασόπουλος έδωσε με γλαφυρό και συγκροτημένο τρόπο τη προσωπική και αθλητική διαδρομή και προσφορά του τιμώμενου  κ. Γ. Βασιλακόπουλου, αποδώσας με τον πλέον εναργή λόγο την ύψιστη τιμή που του χρωστά η ιδιαίτερη πατρίδα του Δίβρη.
            Προλογικά ο πρόεδρος της ΠΕΕΔ και του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ, εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος αφού αναφέρθηκε στην πολιτιστική-κοινωνική και πατριωτική προσφορά και δράση του διοργανωτή Συλλόγου δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «δεν ακολουθήσαμε την «πεπατημένη» της εξάρτησης από κατευθυνόμενες και ανταποδοτικές (σε ψήφους ή επιδαψιλεύσεις) κρατικοδίαιτες χορηγίες που τα αποτελέσματά τους βλέπουμε  και πληρώνουμε σήμερα στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε σα λαός και έθνος. Φρονούμε ότι πρέπει να επανέλθουμε σε Εκδηλώσεις βασισμένες στον ανιδιοτελή εθελοντισμό, τις προσωπικές θυσίες και το περίσσευμα της λαϊκής μας απαντοχής και αλληλεγγύης». Και ανακοίνωσε ότι η ΠΕΕΔ και το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ αφιερώνει την Εκδήλωση στους μεγάλους και μικρούς ευεργέτες που γεννήθηκαν ή έλκουν την καταγωγή από τη Δίβρη, αναφερθείς εν τάχει σε αυτούς.
            Στο ψυχαγωγικό μέρος, απόλαυσαν οι παρόντες με το εκπληκτικό χορευτικό του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ που χάρισαν πελοποννησιακούς και λαϊκούς χορούς. Η εκ Δίβρης έλκουσα την καταγωγή  Πρόεδρος του Λυκείου κ. Τούλα Καλαμπόκα απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και παρέλαβε τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής.
            Στο τέλος όλοι οι παραβρεθέντες απόλαυσαν  την λαχταριστή πατροπαράδοτη μπομπότα με το τουλουμοτύρι, τα ξακουστά διβριώτικα γλυκά, το ντόπιο τσίπουρο εκφράζοντας χίλιες ευχαριστίες στους διοργανωτές.
Δίβρη 22 Αυγούστου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΕΔ και του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ

Δημοσίευση σχολίου