p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.Την  κάθετη  αντίθεσή   του στο ενδεχόμενο της κατάργησης του αθλήματος της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξέφρασε με ψήφισμά του  το ΔΣ Αρχαίας  Ολυμπίας μετά από πρόταση του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος το Σάββατο το απόγευμα.  
« Το άθλημα της πάλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να αφαιρέσει το άθλημα από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Από το 1896, με την αναβίωση των συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων, το άθλημα εντάχθηκε στο επίσημο Ολυμπιακό πρόγραμμα με την ονομασία ελληνορωμαϊκή πάλη.» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος στην έναρξη της συνεδρίασης. 
Στη συνέχεια ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα :  για την επίσκεψη στην Πάτρα αλλά και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας  του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης  Γιόχανς Χαν     , για  την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ΥΠΕΚΑ  και τέλος για τις συζητήσεις που έχουν γίνει από πλευράς δήμου  με τον εμπορικό κόσμο της πόλης της Ολυμπίας σχετικώς με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την σωστή διαχείριση της κρουαζιέρας.
 Ως προς το πρώτο θέμα ο δήμαρχος τόνισε ότι «σύμφωνα με τον κ.  Χαν  πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα γιατί κατά την  προγραμματική περίοδος 2014-2020 θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν την έρευνα και την επιχειρηματικότητα.», ενώ  προς το θέμα της Ολυμπίας Οδού, ο δήμαρχος,  ανάφερε ότι  «κατά το κ Χαν  το ζήτημα ανάγεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

 Ως προς το δεύτερο θέμα ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι «η σύσκεψη  πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ Μ. Ευαγγελίδου με τη συμμετοχή των δημάρχων του νομού  σχετικά με την διαχείριση των σκουπιδιών. Ως προς τα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έγινε ενημέρωση  για τους ΧΑΔΑ που έχουν αποκατασταθεί ( Λαμπείας και Αχλαδινής ) αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πρώην  ΧΑΔΑ της Ολυμπίας που μέχρι σήμερα εμποδίζει την αποκατάστασή του.» Τέλος ο δήμαρχος αναφέρθηκε   «στο σχεδιασμό που υπάρχει σε επίπεδο νομού σύμφωνα με τον οποίο θα  εγκατασταθεί ο ένας εκ των δύο   δεματοποιητών της Ηλείας στη νότια πλευρά  όπου θα δεματοποιούνται τα απορρίμματα των πέριξ δήμων μεταξύ αυτών και της Αρχαίας Ολυμπίας  μέχρι την λειτουργία  του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά» . Τέλος για το θέμα της αγοράς  και της κρουαζιέρας  και κατόπιν συνεννοήσεως   με τους  πρόεδρους  του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Καρυώτη  και  του Συλλόγου των αυτοκινητιστών Τριάντη Τριαντόπουλο το   σώμα εξουσιοδότησε δύο δημοτικούς συμβούλους να συμμετέχουν σε επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Εμπορικού Συλλόγου , του Συλλόγου Ξενοδόχων και των Συλλόγου Αυτοκινητιστών προκειμένου να επεξεργαστούν  συνολικά το θέμα ώστε να συζητηθεί σε Ειδική συνεδρίαση του  ΔΣ.   

 Τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων

 Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Κώστας Σοφιανός αρχικά «επανέλαβε την αντίρρησή του με τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. το Σάββατο.» Στη συνέχεια ο κ Σοφιανός αναφέρθηκε σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας σχετικώς με τη λειτουργία του βιολογικού Καθαρισμού της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και σε δημοσίευμα αθηναϊκού περιοδικού σχετικά με την τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Τέλος ο κ Σοφιανός αναφέρθηκε «στις επανειλημμένες του οχλήσεις ώστε να του δοθούν τα τιμολόγια του 2010  των έργων του πρώην δήμου Λασιώνας» .
            Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Παναγιώτης Φλέσσας  , αναπληρώνοντας τον Πανάγο Παντελάκο,  αναφέρθηκε αρχικά στην λειτουργία του ΔΣ  ζητώντας «καλύτερο σχεδιασμό και προετοιμασία των θεμάτων των συνεδριάσεων με εισηγήσεις στους φακέλους που παραλαμβάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι». Στη συνέχεια ο κ Φλέσσας αναφέρθηκε  «στους αποκλεισμούς που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα η Ηλεία  με την Ολυμπία Οδό και τώρα με το κλείσιμο των ΤΕΙ σε Πύργο και Αμαλιάδα». Τέλος  ο ομιλητής ανάφερε «το πρόβλημα λήψης εικόνας τηλεόρασης στο μισό οικισμό του Στρεφίου».
 Ο Σωτήρης Αναστασόπουλος επικεφαλής της β΄ ελάσσονος, με την ευκαιρία των όσων είπε ο Γιόχανς Χαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή,   τόνισε ότι  « ο τόπος και ο λαός έχουν  ανάγκη για υποδομές» . Συνεχίζοντας ο κ Αναστασόπουλος πρότεινε «την σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του σώματος προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα του τουρισμού».  Ακόμα ο ομιλητής τόνισε ότι «για την καλή ενημέρωση των μελών του ΔΣ  είναι σωστό, αν δεν συντρέχουν άλλο λόγοι , σε κάθε φάκελο που παραλαμβάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι με τα θέματα της ημερίσσιας διάταξης και τις εισηγήσεις να συμπεριλαμβάνονται και όποιες πληρωμές έχει κάνει ο δήμος» .Τοποθετήσεις  δημοτικών συμβούλων

 Η αντιπρόεδρος του ΔΣ Μαρία Πάτση αναφέρθηκε στο «φευγιό» του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα από τη Λαμπεία , του Παύλου Μάτεσι. Στη συνέχεια η κ Πατσή πρότεινε να τοποθετηθεί πλάκα στο σπίτι που γεννήθηκε ο εκλιπών και να πάρει το όνομά του περικείμενος δρόμος.
 Ο πρόεδρος του ΔΣ Θεόδωρος Παπαηλιού με την ευκαιρία του θέματος ενημέρωσε το σώμα ότι «κατόπιν συνεννοήσεως με το δήμαρχο  εκπροσώπησε το δήμο  στην κηδεία του παγκοσμίως αναγνωρισμένου ανθρώπου των γραμμάτων  μεταφέροντας εκ μέρους του δήμου, τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.».  
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γαλύφας ενημέρωσε το σώμα «για την προσπάθεια αποκατάστασης βλάβης σε κεραία  στην Ορεινή όπου  με τη συνδρομή της cosmote  και την αρωγή ελπιστριοφόρου οχήματος πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η προσέγγιση στο χώρο» .

 Ημερησία διάταξη    

            Η ενημέρωση-συζήτηση για το έργο προμήθειας και λειτουργίας  «Αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας», με εισηγητή τον αναπληρωτή Δήμαρχο Γ. Δεββές απασχόλησε ιδιαιτέρα το σώμα. Προκειμένου  να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση του ΔΣ στην συζήτηση του θέματος έλαβε μέρος και ο Χαράλαμπος Σιαχαντάρης εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας .      
Κατά την  «διαδικασία κληρώσεων για την συγκρότηση μελών των συλλογικών οργάνων της διοίκησης για την διεξαγωγή δημοσίων διαγωνισμών ή την ανάθεση ή την αξιολόγηση, παρακολούθηση, παραλαβή προμηθειών υπηρεσιών ή έργων, αναδείχτηκαν :   α) οι Γιάννης  Μαρτζάκλης  και Γιώργος  Γαλύφας   για την  Επιτροπή παραλαβής έργων  μέχρι ποσού 5.869,40€ + ΦΠΑ,     β) ο Γιάννης  Πανούτσος για την   Επιτροπή   παραλαβής έργων  άνω του ποσού 5.869,40€ + ΦΠΑ,  γ)ο Γιάννης  Πλατανίτης για την    Επιτροπή  παραλαβής εργασιών – προμηθειών τον και δ) ο Νίκος  Σικοτακόπουλος για την  Επιτροπή βεβαίωσης καλής εκτέλεσης.  Ακόμα το σώμα εξέφρασε την αντίθεσή του  με το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας , Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων, όπου προβλέπεται η κατάργηση του ΤΑΠ Πύργου και Ε.Υ.Δ.Ε. Όπως τονίστηκε τόσο από το δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά όσο και  από τα μέλη του ΔΣ « Είναι αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας του Τ.Α.Π.  Πύργου γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007 και το σεισμό του 2008 και άρα οι πληγέντες προκειμένου να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους θα πρέπει να μετακινούνται εκτός νομού» .  Τέλος το σώμα «ευχήθηκε καλό ταξίδι» στην αντιπροσωπεία του δήμου που τη Δευτέρα θα  επισκεφτεί την αδελφοποιημένη με την Αρχαία Ολυμπία πόλη της Ιναζάβα της Ιαπωνίας. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από το δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά ,την πρώην αντιπρόεδρο του ΔΣ Κατερίνα Μυλωνά,  τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης Αριστείδη Παναγιωτόπουλο και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ παιδείας και αθλητισμού  του δήμου Σάκη Κουρνούτα. 
Δημοσίευση σχολίου