p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Να μην θυμόμαστε την πυρόπληκτη Ηλεία μόνο στα μνημόσυνα των νεκρών

«Καλωσορίζουμε στο νομό μας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία απαρτίζεται από άτομα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα στα περιβαλλοντικά ζητήματα, που γι' αυτό άλλωστε επέλεξαν να είναι μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής.
Ακούσαμε με προσοχή και τις διαπιστώσεις που έγιναν για την έως τώρα μη αποτελεσματική πορεία των μέτρων που έπρεπε να λάβει κυρίως η Πολιτεία για την ανακούφιση των ανθρώπων και των περιοχών μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007.
Εμείς, ως κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στεκόμαστε καλοπροαίρετα απέναντι στις προθέσεις τόσο της Επιτροπής όσο και των εκπροσώπων των Υπουργείων που σκοπεύουν να εισηγηθούν έργα στον πολύπαθο νομό μας ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη.
Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε κριτικά απέναντι στις βαρύγδουπες δηλώσεις των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων για:
  • ενιαίο φορέα συντονισμού και δράσης για την ανάπτυξη της περιοχής
  • την Ηλεία ως πρότυπο νομού.
Λόγια που μάλλον ξεχάστηκαν προτού φτάσουν οι αρμόδιοι στην Αθήνα ή σκόνταψαν σε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα... Δεν μπορούμε παρά να ζητάμε ευθύνες για την απαξίωση του νομού μας, την 50ή θέση ανάπτυξης στην πανελλαδική κατάταξη, τους κακούς χειρισμούς από μέρους των τοπικών και κυβερνητικών παραγόντων για τη διαχείριση των χρημάτων που δόθηκαν από το υστέρημα Ελλήνων όπου γης.

Παραμένει αδιευκρίνιστο πού διατέθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ, ποιες ανάγκες κάλυψαν και σε ποιους νομούς. Σήμερα έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και μιλάει για ταμειακό υπόλοιπο περίπου 92 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, με βάση την πρόσφατη ΚΥΑ που εκδόθηκε, μόλις τα 47 εκατομμύρια από αυτά θα διατεθούν σε τρεις Περιφέρειες. Από αυτά, τα 24 περίπου προορίζονται για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η εσπευσμένη πρόθεση της περιφέρειας να εντάξει ώριμες μελέτες έργων Δήμων της Ηλείας που δεν ήταν στο πνεύμα των δωρητών ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Για ακόμα μια φορά τα κρατικά χρήματα και οι δωρεές γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και προνομιακής μεταχείρισης δημάρχων.
Δεν μπορούμε παρά να ζητάμε ευθύνες για κακούς χειρισμούς και οριστική απώλεια από την Ηλεία των περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρήματα που μπορούσαν να διεκδικηθούν από το Εθνικό Ταμείο Απροβλέπτων μέσω ΕΣΠΑ. Προτιμήθηκε και τα δύο Ταμεία να καλύψουν άλλες ανάγκες, εκτός Νομού Ηλείας.
Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα χωριά και τις πόλεις, τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και νιώθουν βαθιά προδομένοι. Στις καμένες περιοχές το οδικό δίκτυο σε πολύ κακή κατάσταση, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις συχνά φαινόμενα, που καταστρέφουν περιουσίες και υποδομές.
Προτείνουμε και απαιτούμε να διατεθεί όλο το υπόλοιπο ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ προτού κάνει φτερά και πάει αλλού. Να δοθούν τα οφειλόμενα 6 εκατομμύρια στο ΤΑΠ για εξόφληση των δικαιούχων και να προχωρήσει η έγκριση  των αιτήσεων που βρίσκονται σε προεγκριτικό στάδιο με την καταβολή των ανάλογων πιστώσεων.
Για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ενταχθεί στη ΣΑΕΠ 401 έχουν δοθεί λιγότερα από 400.000 ευρώ. Πλήθος άλλων έργων έχουν επίσης ενταχθεί στη ΣΑΕΠ 401, και η Ηλεία παίρνει ποσοστό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών που υπέστη από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς που ακολούθησαν.
Η προστασία από τον κίνδυνο πυρκαγιάς προϋποθέτει αντιπυρικές ζώνες, πρόσληψη εποχικού προσωπικού, συντήρηση και ανανέωση του στόλου των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης και όχι συνεχώς μειούμενα κονδύλια.
Έστω και την τελευταία στιγμή, ύστερα από έξι χρόνια, να μη θυμόμαστε την Ηλεία στα μνημόσυνα των νεκρών, αλλά να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση να αποδοθούν με διαφανείς διαδικασίες τα χρήματα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών.
Και, βέβαια, κανενός είδους ανάπτυξη δεν πρόκειται να προκύψει για την Ηλεία αν δεν υποστηριχτούν τα έργα που σχετίζονται με την πρόσβαση στο νομό:
  • Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού
  • Η επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου
  • Η αξιοποίηση και αναβάθμιση των λιμανιών και η σύνδεσή τους με τους γειτονικούς οδικούς άξονες, όπως και η σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με αυτούς.

Όπως καταλαβαίνετε, το μερίδιο της ευθύνης δεν επιμερίζεται ισόποσα σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης πρόθυμα ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την άρση κάθε αδικίας.»
Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: