p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

ΠΟΥΣΙ: 192 χρόνια μετά την νίκη των Ελλήνων


                                         ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΠΟΥΣΙ


  
Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή το πρωί στην Αχλαδινή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας η επέτειος της νίκης των ελληνικών δυνάμεων έναντι των Τούρκων κατακτητών τον Ιούνιο του 1821. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την τέλεση δοξολογίας στο ναό της Αναλήψεως  χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης Αθανασίου Μπαχού.  Στην συνέχεια  ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση των νεκρών και  κατάθεση στεφάνων από τις  πολιτειακές ,  πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο μνημείο ηρώων.          .           
                                         
        

Αμέσως μετά οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας με ομιλίες , απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακούς χορούς.
 Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς απευθύνοντας χαιρετισμό  προς τους παρευρισκομένους  μεταξύ άλλων  είπε:  
«Το μήνυμα της επανάστασης των Ελλήνων το 1821 είναι διαχρονικό και επίκαιρο παρά ποτέ. Η επανάσταση  ήταν εθνικό-κοινωνική. Έβαζε ως στόχο την εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αγώνας των Ελλήνων επαναστατών απέδειξε ότι τίποτα και ποτέ δεν μας χαρίστηκε .Ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με θυσίες και ποτάμια αίματος . Μάλιστα όταν καταφέρναμε να είμαστε ενωμένοι τότε πράγματι αποδεικνύαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε «θαύματα»».

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος τόνισε :
 « Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες . Καλούμαστε όμως να ανταπεξέλθουμε την κατάσταση αυτή . Ο αγώνας του 1821 αποτελεί μεγάλο παράδειγμα. Αποτελεί πυξίδα στις όποιες δυσκολίες και αν μας τύχουν .  Σήμερα, που η χώρα μας βιώνει μια πολύπλευρη κρίση, τα μηνύματα του 1821 φαντάζουν περισσότερο επίκαιρα από ποτέ άλλοτε:
Να προσπαθήσουμε και να δημιουργήσουμε και πάλι όλοι μαζί, συλλογικά, ως κοινωνία, και ο καθένας στον τομέα του.
Να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, στο μυαλό μας, στους ανθρώπους μας και ιδίως τις νέες και τους νέους που θέλουν να προσφέρουν και το αξίζουν.

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, να συμβάλλουμε όλοι μας και κυρίως αυτοί που έχουν την δυνατότητα, στη διατήρηση και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.»
 
         Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Λάλα Αθανάσιος Κατσίμπελης. Ο ομιλητής  αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης «η οποία έγινε λίγους μήνες μετά την έναρξη της
επαναστάσεως, σε γεωγραφικό χώρο που έπαιζε σημαντικό ρόλο για  την έκβαση  της πολιορκίας  της Τριπολιτσάς». Ο κ Κατσίμπελης  αναφέρθηκε εκτενώς σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά την εμπλοκή ,  καθώς και στο ρόλο που έπαιξαν πρωταγωνιστές του πεδίου της μάχης.   
  Η σκυτάλη στην συνέχεια δόθηκε στα παιδιά.
Αρχικά, οι μαθητές   της Αχλαδινής  απάγγειλαν ποιήματα   αναφορικά με το ιστορικό γεγονός .  Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό όμιλο Κεφαλονιάς « Βάλσαμος », το χορευτικό τμήμα   του εκπολιτιστικού συλλόγου Κούμανι και  το χορευτικό  του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αχλαδινής «Πούσι».

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση γεύματος από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας .          

  


Δημοσίευση σχολίου