p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αναδάσωση από το Δημοτικό Σχολείο Λάλα

anadaswsh3Σε προγραμματισμένη αναδάσωση σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λάλα.Φυτέψαμε κουκουναριές σε περιοχή που μας υπέδειξαν οι υπεύθυνοι του Δασαρχείου σε κοντινή απόσταση από το σχολείο μας.
Η κουκουναριά (Pinus pinea – Πεύκη η πίτυς) είναι ένα ιθαγενές πεύκο της Νότιας Ευρώπης στην περιοχή της Μεσογείου. Το δέντρο καλλιεργείται για τους εδώδιμους σπόρους του από τους προϊστορικούς χρόνους.
Η κουκουναριά μπορεί να υπερβεί τα 25 μέτρα σε ύψος, αν και συνήθως είναι λιγότερο ψηλή, γύρω στα 12-20 μέτρα. Έχει μια χαρακτηριστική ομπρελοειδή μορφή με κοντό κορμό και στρογγυλή επίπεδη κορυφή. Ο φλοιός είναι χοντρός, καστανοκόκκινος, βαθιά χαραγμένος από φαρδιές, κατακόρυφες πλάκες. Έχει ευλύγιστα βελονοειδή φύλλα σε δέσμες των δύο, μήκους 10-20 εκατοστών. Τα νεαρά δέντρα έχουν διαφορετικά φύλλα, μήκους 2-4 εκατοστών με γλαυκοπράσινο χρώμα.
anadaswsh1
Η αρχική καταγωγή της κουκουναριάς είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βόρεια Αφρική (όταν το κλίμα ήταν κάποτε πιο υγρό). Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και 6.000 χρόνια για τους εδώδιμους σπόρους της, τους οποίους εμπορεύονταν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια. Έχει εγκλιματιστεί σε όλη την περιοχή της Μεσογείου εδώ και τόσο καιρό που θεωρείται ιθαγενές στα μέρη που φυτρώνει, ενώ πολύ πρόσφατα (από το 1700) έχει εισαχθεί σε χώρες με μεσογειακό κλίμα. Μέχρι τώρα έχει εγκλιματιστεί στη Νότια Αφρική, την Καλιφόρνια, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη.

anadaswsh4
Η αναδάσωση (φυσική και τεχνητή) ιδιαίτερα μετά από τις πυρκαγιές του 2007 που έπληξαν το νομό Ηλείας και την περιοχή μας συντελεί στον περιορισμό της εδαφικής διάβρωσης. Τα οικοσυστήματα έχουν τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης μετά από μια πυρκαγιά, μερικές φορές όμως είναι απαραίτητες οι τεχνητές επεμβάσεις σε σημεία που η φύση δυσκολεύεται, όπως π.χ. αναδασώσεις σε απότομες πλαγιές.

anadaswsh2
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα που υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το δάσος βίωσαν σήμερα μια σημαντική εμπειρία.Ευχαριστούμε θερμά το Δασαρχείο Πύργου και το Δασάρχη κ.Λάττα για τη βοήθεια και την ενημέρωση πάνω στα θέματα του δάσους, της διαχείρισης και της σημασίας του καθώς και σε θέματα αντιμετώπισης και πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
anadaswsh5

πηγη : http://blogs.sch.gr/dimlala/2014/01/22/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AC%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια: