p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Σε εγρήγορση και διαρκή ετοιμότητα  τελεί   ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για να αντιμετωπίσει – αποφασίσει τις ενέργειες δράσεις στις οποίες θα οργανώσει για ένα μείζον – κορυφαίο ζήτημα για την Ολυμπία και αφορά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Το θέμα  κυριάρχησε στην συνεδρίαση του ΔΣ της Αρχαίας Ολυμπίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα. Ένα θέμα που ουσιαστικά  επανήρθε στην επικαιρότητα μετά την διάδοση φημών με τις οποίες η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων , Nanjing  «επιθυμεί» να τελέσει την αφή της φλόγας στην Κίνα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το κόστος των Αγώνων.   
Μια φανερή υποβάθμιση τόσο της Αρχαίας Ολυμπίας , όσο κυρίως της αίγλης, του νέου θεσμού, των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, που αποτελεί ελληνική πρόταση μετά την ανάληψη των αγώνων από την Αθήνα για το 2004 και έγινε αποδεκτή από την ΔΟΕ για μόνιμη τέλεση στην Αρχαία Ολυμπία με τον τίτλο « Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων». Για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η διοργάνωση στην Ολυμπία το 2004. Επανήλθε όμως και έγιναν οι «1οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» το 2010 στην Σιγκαπούρη με το τελετουργικό και την αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.


Κατόπιν αυτής της «εξέλιξης»  το Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και ενεργών πολιτών ως   ελάχιστη αντίδραση  σε αυτή την ανεξήγητη πράξη, ομόφωνα  αποφάσισε να αποσταλεί μήνυμα προς την παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα ότι   «Θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την αλλαγή του χώρου Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εκτός Ολυμπίας, με την επίκληση οποιουδήποτε λόγου –ιδιαίτερα από την Ελληνική πλευρά.»  



Ακόμα το σώμα τόνισε την  ανάγκη «της  θεσμικής κατοχύρωσης  της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην Αρχαία Ολυμπία.»

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν επί  του θέματος τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας  αναφερόμενα  στην  πρωτοβουλία τους από την 3 Ιανουαρίου συμφωνά με την οποία ζητούσαν ευρύτερη σύσκεψη σε Πανηλειακό τουλάχιστον επίπεδο.
Όπως τονίστηκε στην συνέχεια   από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων  «το δημοτικό Συμβούλιο, οι κάτοικοι και τα εκατομμύρια φίλων της Ολυμπίας και του Ολυμπιακού Κινήματος ως θεματοφύλακες των αξιών και των Ιδανικών που διαπνέουν τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες θα αντιταχθούν στην οποιαδήποτε απόφαση η οποία υπονομεύει και απειλεί και αυτόν ακόμα τον ελάχιστο ρόλο της Ολυμπίας – σε σχέση με την ιστορική αλήθεια και την πολιτιστική σπουδαιότητά της - που της έχει αποδοθεί και απομείνει ως συμμετοχή και αντίδωρον στα σύγχρονα Ολυμπιακά δρώμενα.
   Να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα, για να προστατεύσει και να  ενισχύσει τον ρόλο και την συμμετοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στα Ολυμπιακά δρώμενα, με έμφαση στα ζητήματα που σχετίζονται με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, το Περιβάλλον  και το εθελοντικό κίνημα ιδιαίτερα των Νέων. Να δώσει δημοσιότητα στα τοπικά και Αθηναϊκά ΜΜΕ, να ενημερώσει όλους τους πολιτειακούς παράγοντες, αθλητικούς – πολιτιστικούς – πνευματικούς Οργανισμούς της Ελλάδας, τους Ολυμπιακούς και Πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Κοινότητας, τους κατοίκους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Ηλείας. Να τονίσει με έμφαση ότι είναι πλέον εμφανές ότι η οικονομική κρίση και η δύσκολη πολιτική- κοινωνική κατάσταση που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας είναι κυρίως κρίση αξιών, η οποία υπονομεύει ιδέες, ιδανικά και πολιτιστικές αξίες επιφέροντας αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει τον ρόλο της κιβωτού των αξιών του Ολυμπισμού και της μοναδικής σήμερα παγκόσμιας Ολυμπιακής Ιδέας που είναι ιστορικά και θεσμικά η Αρχαία Ολυμπία.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: