Σύμφωνα με επιστήμονες, εάν ένα καμένο δάσος αφεθεί χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις, θα καταφέρει να επανέλθει μόνο του στην πρότερη κατάσταση
Μπορεί να είναι συγκινητικές οι πρωτοβουλίες διαφόρων φορέων, να δεντροφυτεύουν μέρος καμένων εκτάσεων, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν αφεθεί το δάσος χωρίς παρεμβάσεις, θα επανέλθει μόνο του στην πρότερη κατάσταση. Πολλές φορές η ανθρώπινη παρέμβαση καταστρέφει τους σπόρους ή τα μικρά δενδρύλλια που είναι έτοιμα να αναπτυχθούν.
Για τη δύναμη της φυσικής αναγέννησης έκανε λόγο στο 6ο διεθνές συνέδριο της European Society for Soil Conservation (ESSC), με θέμα τις "Καινοτόμες Στρατηγικές και Πολιτικές για τη Συντήρηση των Εδαφών" η δασοπόνος κ. Ελένη Αβραμίδου, η οποία τονίζει: «Διαπίστωσα στην μελέτη μου ότι η ίδια η φύση αποκατέστησε σιγά-σιγά την καμένη έκταση (στην περιοχή του Λαγκαδά) όπου υπήρχαν κυρίως πουρνάρια, παρά το γεγονός ότι πήγαιναν ζώα για βόσκηση, κάτι που απαγορεύεται για 10 χρόνια μετά από πυρκαγιά».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2009 έως τον Νοέμβριο του 2010, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στο Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας. Όπως αποδείχθηκε, δύο μόλις χρόνια μετά την πυρκαγιά, η κάλυψη της ξυλώδους βλάστησης έφτασε το 76% της άκαυτης επιφάνειας εξαιτίας της έντονης παραβλάστησης του πουρναριού. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα ψυχανθή, η παραγωγή υπέργειας ποώδους βιομάζας όπως και η φυτοποικιλότητα σε σχέση με την άκαυτη περιοχή χωρίς όμως να υπάρξουν στατιστικά σημαντικές διαφορές.
Ελπίζουμε ότι οι «οικολογούντες» θα πρέπει να συμβουλεύονται τους επιστήμονες, πριν προβούν σε επικοινωνιακές εκδηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου