p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


25η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (20-21 Μάη στο Σικάγο)
Τις μέρες αυτές  το διήμερο 20-21 Μάη θα φιλοξενηθεί στο Σικάγο η 25η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε μια πόλη όπου ήδη έχει επιβληθεί στρατιωτικός. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) θα λάβει ενεργά μέρος στις πολύμορφες δραστηριότητες που οργανώνονται. Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ηρακλής Τσαβδαρίδης, βρίσκεται ήδη στο Σικάγο για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη - αντισύνοδο που διοργανώνει το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ μαζί με άλλα κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις της χώρας.
Τόσο για τη σημασία της συνόδου, όσο και για την ατζέντα της έχει μιλήσει ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Κατά την επίσκεψή του στις 4 Μάη 2012 στο Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο και στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Η επικείμενη σύνοδος στο Σικάγο, είπε ο γγ, «θα είναι μια κρίσιμη στιγμή, για να διατηρηθεί το ΝΑΤΟ στο μέλλον ισχυρό και επιτυχημένο, όπως ήταν το ΝΑΤΟ του παρελθόντος».
Ειδικά για το Αφγανιστάν, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα ολοκληρώσει την αποστολή της ISAF από το τέλος του 2014, αλλά πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με το Αφγανιστάν. Έθεσε επίσης τα ζητήματα των μελλοντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και της σημασίας της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της αποκαλούμενης «έξυπνης άμυνας» (smart defence). «Το Σικάγο, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, θα υιοθετήσει μια νέα κουλτούρα της συνεργασίας, την "έξυπνη άμυνα". Και θα διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλληλοενισχύονται και όχι θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους».
Προσαρμογές με «έξυπνη άμυνα»
Στη συγκεκριμένη υπουργική σύνοδο συμφωνήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα απόκτησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης του εδάφους, σηματοδοτώντας έτσι την ένταση των πολεμικών προετοιμασιών στη Μεσόγειο και κυρίως στο ανατολικό τμήμα της. Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετέχουν 13 χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων αναφέρθηκαν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για το σύστημα Alliance Ground Surveillance (AGS) το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με πέντε μη επανδρωμένα, αναγνωριστικά αεροπλάνα. Το σχετικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2017. Όπως είπε ο Α. Ράσμουσεν, «η πρόσφατη επιχείρησή μας στη Λιβύη, κατέδειξε τη σημασία αυτού του εξοπλισμού». Το AGS, πρόσθεσε, «θα δώσει στις στρατιωτικές διοικήσεις τη δυνατότητα να βλέπουν τι συμβαίνει σε μεγάλες αποστάσεις και για μεγάλη χρονική περίοδο». Το κέντρο εκπαίδευσης και διοίκησης της μονάδας θα εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας.
Κατά τ' άλλα, η σύνοδος στο Σικάγο θα συζητήσει για την εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, που επικυρώθηκε στη σύνοδο της Λισαβόνας (Νοέμβρης 2010), με αιχμή τα σχέδια για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα». Το θέμα συζητήθηκε και κατά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 3 Φλεβάρη 2012. Για την αποκαλούμενη «έξυπνη άμυνα», ο γγ του ΝΑΤΟ είχε πει ότι το σχήμα αυτό, σε συνθήκες γενικευμένης λιτότητας στα κράτη - μέλη, στόχο έχει να εξασφαλίσει στο έπακρο την αξιοποίηση της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής. Ωστόσο, με την «έξυπνη άμυνα», εκτός από τη δομή του ΝΑΤΟ, που γίνεται πιο «σφιχτή», διαμορφώνονται και οι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ενοποίηση όχι μόνο του ΝΑΤΟικού χώρου, αλλά και των δυνάμεων των χωρών - μελών, ακόμα και με κοινές υποδομές. Για το σκοπό αυτό, ο Α. Ράσμουσεν έχει ζητήσει από «τα έθνη να επικεντρώσουν τους πόρους στις βασικές προτεραιότητες, εξειδικεύοντας σε συγκεκριμένους ρόλους και στη συνεργασία για πολυεθνικά έργα». Τα θέματα αυτά, κυρίως των «πολυεθνικών έργων», τα παρέπεμψε στη σύνοδο του Σικάγου, όπου θα επιδιωχθεί «πολιτική δέσμευση».
Συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι και το θέμα της μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ. Ο Α. Ράσμουσεν μίλησε για «εξορθολογισμό των φορέων και του ΝΑΤΟ» και «ενοποιημένη στρατιωτική δομή διοίκησης». Τελικός στόχος είναι η «συμμαχία να γίνει πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και αποδοτική», πιο ευκίνητη δηλαδή και φονική στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της.
Εύσημα για το ρόλο της Ελλάδας.
Να σημειωθεί  πως ο γγ του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου στο Σικάγο επισκέφθηκε στις 15-16 Φλεβάρη Αθήνα και Άγκυρα, για να ασκήσει πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την «αντιπυραυλική άμυνα» - στο πλαίσιο της οποίας η πρωτοκαθεδρία για την περιοχή δίνεται στην Τουρκία - τα θέματα της «ενεργειακής ασφάλειας», τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ - που αναμένεται να τεθεί στη σύνοδο κορυφής το Μάη - τη στρατιωτική δομή και βέβαια την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή με το Ιράν.
Μάλιστα μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο Α. Ράσμουσεν εξέφρασε έμμεσα την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε συνθήκες κρίσης και αναγόρευσε το ΝΑΤΟ σε εγγυητή της εσωτερικής «ασφάλειας». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να επέμβει ακόμα στο εσωτερικό των κρατών - μελών του, αν κριθεί ότι απειλείται η «σταθερότητα» του αστικού συστήματος και τα στρατηγικά συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας.
Κάνοντας πιο σαφές τι εννοεί για τις «κοινές αξίες», Ελλάδας - ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «έχουμε επιδείξει την αποφασιστικότητά μας για την υπεράσπιση αυτών των κοινών αξιών», για να αναφερθεί ακολούθως στο ότι «σταματήσαμε τη γενοκτονία στη Γιουγκοσλαβία (...) βοηθήσαμε το λαό της Λιβύης» κλπ. Απαρίθμησε δηλαδή τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα όπου πρωτοστάτησε με τη συμμετοχή της και η Ελλάδα, συνεισφέροντας στη σφαγή λαών και το διαμελισμό χωρών, προκειμένου να εξασφαλίσει στην ντόπια πλουτοκρατία καλύτερες θέσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το μοίρασμα της λείας.
Οι παραινέσεις αυτές του γγ του ΝΑΤΟ δεν έρχονται να πατήσουν σε κενό. Ένα ολόκληρο σύστημα κατασταλτικών μηχανισμών, με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και παραστρατιωτικών οργανώσεων, οικοδομείται συστηματικά σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, με στόχο τη θωράκιση της δικτατορίας των μονοπωλίων. Το πλαίσιο δράσης του ορίζεται από τις κατευθύνσεις που θέτει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, πάνω στο οποίο έχει προσαρμοστεί και το ελληνικό αμυντικό δόγμα, υιοθετώντας τη «στρατηγική αντίληψη», τις «απειλές» και τις προτεραιότητες της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες συνδέονται με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» (NSCC). Το σχετικό νομοσχέδιο για την ελληνική συμμετοχή εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. από τη Βουλή, σαν «Μνημόνιο κατανόησης» της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Πυρήνα και κορμό των NSCC αποτελούν οι αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.
«Αποστολή του NSCC είναι κυρίως η υποστήριξη των ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη τη Συμμαχία (σ.σ. και στο εσωτερικό των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ), η παροχή στον Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και τους υπόλοιπους Διοικητές των Συμμαχικών Διοικήσεων Επιχειρήσεων έγκαιρων και αποτελεσματικών συμβουλών για τις Special Operations Force (Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) προς υποστήριξη του σχεδιασμού και εκτέλεσης των επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης και κρίσεων», σημειώνεται στο Μνημόνιο. Δηλαδή, «ειδικές επιχειρήσεις» και εντός των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «τάξης και ασφάλειας», με καταστολή των λαϊκών κινημάτων.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δυνατότητα συμμετοχής και μη ΝΑΤΟικών χωρών, καθώς και διεθνών οργανισμών, αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), «οι οποίες συμμετέχουν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ή σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις της NSCC». Αυτό σημαίνει συνεργασία με πράκτορες, παρακρατικές δυνάμεις, αλλά και εταιρείες ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών «παροχής πολεμικών υπηρεσιών», όπως ήδη γίνεται στον πόλεμο του Ιράκ, όπου ιδιωτικές εταιρείες πολέμου σφάζουν, χωρίς κανένας να μπορεί να τις ελέγξει.
Από  τα  παραπάνω  αναδεικνύετε  πόσο  επίκαιρο  και  αναγκαίο  είναι  το  αίτημα  του  φιλειρηνικού κινήματος  για :
· απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια,
· επιστροφή των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στις ιμπεριαλιστικές αποστολές,
· αποδέσμευσης της χώρας μας από το ΝΑΤΟ,
· το να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις (όπως της Σούδας),
Σε γραμμή ρήξης και αντεπίθεσης, καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας μας ακόμη περισσότερο να συμβάλουν στην αντιΝΑΤΟική πάλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: