Τίμησαν τους ήρωες
Στο Πούσι , το γεωστρατηγικό χώρο που αγναντεύει το οροπέδιο του Λάλα , εκεί που οι ελληνικές δυνάμεις τον Ιούνιο του 1821 έστησαν το στρατηγείο τους απέναντι στους τουρκαλβανούς Λαλαίους , γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα η 191η επέτειος της μεγάλης νίκης.
Οι εκδηλώσεις «άρχισαν» με την τέλεση της Θείας λειτουργίας και της δοξολογίας στο εκκλησάκι της Αναλήψεως χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κκ Αθανασίου. Στην συνέχεια στο χώρο του μνημείο πεσόντων εψάλει επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους εκπροσώπων της κυβέρνησης , των πολιτικών κομμάτων, της περιφερειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης, των απογόνων των πολεμιστών , και των λοιπών φορέων και αρχών.
Κατόπιν οι εκδηλώσεις συνεχιστήκαν στην πλατεία του αίθριου χώρου με χαιρετισμούς , ομιλίες για το ιστορικό της ημέρας , απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακούς χορούς.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αρχαίας Ολύμπιας Θύμιος Κοτζιάς υποδεχόμενος τους επίσημους και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους μεταξύ άλλων τόνισε:
« Το μήνυμα της επανάστασης των Ελλήνων το 1821 είναι διαχρονικό και επίκαιρο παρά ποτέ. Η επανάσταση ήταν εθνικό-κοινωνική. Έβαζε ως στόχο την εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αγώνας των Ελλήνων επαναστατών απέδειξε ότι τίποτα και ποτέ δεν μας χαρίστηκε .Ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με θυσίες και ποτάμια αίματος . Μάλιστα όταν καταφέρναμε να είμαστε ενωμένοι τότε πράγματι αποδεικνύαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε «θαύματα».».
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος τόνισε
« Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες . Καλούμαστε όμως να ανταπεξέλθουμε την κατάσταση αυτή . Ο αγώνας του 1821 αποτελεί μεγάλο παράδειγμα. Αποτελεί πυξίδα στις όποιες δυσκολίες και αν μας τύχουν .»
Τον πανυγηρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ηλίας Τουτούνης , λαογράφος και πρόεδρος του συλλόγου «Ωλονός». Ο κ Τουτούνης αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης , στους επικεφαλής των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων, στα σημεία που έκριναν την έκβαση του αγώνα , καθώς και στα τραγούδια και τους θρύλους που ακολούθησαν, με την πάροδο του χρόνου , από την μεγάλης σημασίας μάχη .
Η Ανέτα Γεωργουλοπούλου , από την Αρχαία Ψοφίδα με μοναδική φωνή ακάπελα τραγούδησε το δημοτικό «τι έχεις καημένε κόρακα».
Η συνέχεια δόθηκε από τους μαθητές από την Αχλαδινή οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματα με αναφορά στην μάχη, το Πούσι και το Λάλα.
Τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων Κουμανίου , «Μπάλος» της Κεφαλονιάς και «Πούσι» Αχλαδινής χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.
Στην συνέχεια εκ μέρους του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας παρατέθηκε γεύμα προς όλους τους παρευρισκομένους .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου