p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΕΙΑ


Για 10η  συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν   το Σάββατο 18 Αυγούστου το βράδυ , στην πλατεία της ακριτικής  Λαμπείας  ( Δίβρη) , εκδηλώσεις αφιερωμένες στους παραδοσιακούς χορούς της χώρας . Τις φετινές εκδηλώσεις διοργάνωσαν από κοινού ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και τοπικοί φορείς της Δ. Ε. της Λαμπείας , σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Εκ μέρους των διοργανωτών προσφέρθηκαν στους επίσημους προσκεκλημένους αλλά και στο   πολυπληθές κοινό   που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις  γλυκίσματα και ποτά της περιοχής.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς μεταξύ άλλων τόνισε ότι « το  « χορευτικό σεργιάνι» συνεχίζει φέτος το ταξίδι του συμπληρώνοντας δέκα χρόνια διαρκής παρουσίας και παρέμβασης στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής αλλά και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πια. Αναδεικνύει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την  ελληνική λαϊκή  παράδοση που σε περιοχές όπως η Δίβρη διατηρείται άσβεστη στους αιώνες . Ως  δημοτική αρχή έχουμε θέσει ως στόχο την αναβάθμιση αλλά και την διεύρυνση των δράσεων που μπορούν να λάβουν μέρος, στις εκδηλώσεις αυτές. Η  μαγευτική Δίβρη ως κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την προβολή και  την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής , του πολιτιστικού, θρησκευτικού και φυσικού  πλούτου . Θέλουμε ως δήμος την εκδήλωση αυτή που με το μεράκι και την προσφορά των τοπικών φορέων φέτος συμπληρώνει 10  χρόνια  να την εμπλουτίσουμε και να την συνδέσουμε  και με  άλλες  δραστηριότητες που οι τοπικές κοινωνίες θελήσουν». 

 Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργίοπουλος ο οποίος τόνισε την ανάγκη της απάντησης διαμέσου του πολιτισμού και της παράδοσης αλλά και της ενότητας δράσεων των περιοχών του καλλικρατικού δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας . Ο κ Γεωργίοπουλος τόνισε «τα πλεονεκτήματα που έχει ο δήμος αφού  διαθέτει το παγκόσμιο κέντρο της  Ολυμπίας  αλλά και τον πλούσιο σε πολιτισμό και φυσική ομορφιά  ορεινό κομμάτι του δήμου . Δύο παράγοντες που μπορούν με  αρμονία να συμβάλλουν πολλά ο ένας για τον άλλο».
 Χαιρετισμό απηύθυνε και η βουλευτίνα Ηλείας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην προσωπική της επιλογή να έρθει  στον τόπο καταγωγής της, προκειμένου να ενώσει τις δυνάμεις της με εκείνες που αγωνίζονται για την ανάδειξη των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηλείας . Η κ Αυγερινοπούλου συνεχάρει  τους διοργανωτές και ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στις εκδηλώσεις . 
 Μετά τους χαιρετισμούς ανέβηκαν επί σκηνής οι πραγματικοί  πρωταγωνιστές της βραδιάς για μια πρώτη παρουσίαση. O Αριστοτέλης Κλαμαργιάς, υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος παρουσίασε  τις χορευτικές ομάδες , την «μεγάλη χορευτική ομάδα Δίβρης» , την «μικρή ομάδα Δίβρης» , το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στρουσίου «Ο Περικλής», το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «η Εστία», και   το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούμανι .  Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του Αριστοτέλης Κλαμαργιάς μίλησε για στον διαρκή αγώνα του ελληνισμού  που περικλείεται   στο «Μόλων Λάβε » , στο «εν τούτο  νίκα» , και στο «Ελευθερία ή Θάνατος». Στην συνέχεια και μέσω γιγαντοοθόνης παρουσιάστηκε φιλμάκι που  έκανε μια σύντομη αναδρομή σε ξεχωριστά  πρόσωπα και μνημεία της Ελλάδας. 
   Το καλλιτεχνικό  πρόγραμμα περιλάμβανε χορούς της Κεφαλλονιάς  από την «μεγάλη χορευτική ομάδα Δίβρης» που άνοιξε τον κύκλο  των  θεματικών  ενοτήτων για να κλείσει η ίδια ομάδα στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάζοντας  χορούς από Θεσσαλία και Πελοπόννησο.   
 Ενδιάμεσα το πολυπληθές κοινό απόλαυσε  χορούς της Ηπείρου από την  «μικρή χορευτική ομάδα» της Δίβρης ,  χορούς από το Αιγαίο από το χορευτικό τμήμα του εκπολιτιστικού συλλόγου Στρουσίου «ο Περικλής», χορούς από τη Θράκη από  το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «η Εστία», χορούς από την Θεσσαλία και την Ήπειρο από το μεγάλο χορευτικό   του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούμανι.
Πέραν της σκηνής όπου παρουσιάστηκαν οι παραδοσιακοί χοροί , οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά γλυκά και άλλα εδέσματα που έφτιαξαν γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή. «Καλός οικοδεσπότης» της όμορφης καλοκαιρινής βραδιάς ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε Λαμπείας Γιώργος Γαλύφας κερνούσε τους προσκεκλημένους  τσίπουρο συνοδευμένο από σπιτικούς  κουραμπιέδες  και χαλβάδες της Δίβρης.
     Μιλώντας για την άκρως πετυχημένη εκδήλωση  ο Γιώργος Γαλύφας είπε
 « Απόψε  και για μια ακόμα χρονιά η Δίβρη γίνεται ο φιλόξενος χώρος του γνήσιου παραδοσιακού χορού και τραγουδιού. Το « χορευτικό σεργιάνι» κλείνει φέτος  τα δέκα του χρόνια. «Μεγαλώνει» χάριν της αγάπης του κόσμου .  Διευρύνεται με την συμμετοχή και της Περιφέρειας και υπό την διοργάνωση του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας γίνεται θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα . Χρόνο με το χρόνο η εκδήλωση αναβαθμίζεται. Έτσι του χρόνου  θα είμαστε ακόμα καλύτεροι σε όλα.»  Καταλήγοντας ο κ Γαλύφας ευχαρίστησε τους συλλόγους ,  τα παιδιά που έλαβαν μέρος , τον χοροδιδάσκαλο  Αριστοτέλη Κλαμαργιά  καθώς και τους παρευρισκομένους.

Δημοσίευση σχολίου